Top News
9265 prikaza

Propast obitelji čije su japanke osvojile svijet

Japanke Havaianas
1/5
screenshot/youtube
Stotine milijuna dolara mita navodno je isplaćeno brojnim političarima

Vlasnici se spremaju prodati brazilskog proizvođača japanki Alpargatas kako bi smanjili teret duga i platili ogromne kazne za korupcijske skandale a trenutno pregovaraju s velikim bankama, koje su im spremne platiti do 3,5 milijardi reala (1,1 milijardu dolara), kazala su dva upućena izvora, prenosi Hina. 

Alpargatas je kreirao japanke Havaianas 1962. godine, u vrijeme glazbenog pokreta bossa nova, a danas se nose širom svijeta. Kompanija trenutno uključuje niz brazilskih modnih brendova, uključujući liniju kupaćih kostima i kupaćih gaćica Osklen.

Vlasnik je većinskog, 86-postotnog udjela u Alpargatasu banka J&F, koja upravlja imovinom obitelji Batista, upletene u najgori korupcijski skandal u povijesti Brazila. Nakon što su Joesley i Wesley Batista priznali da su podmitili gotovo 1.900 političara u skandalu koji je uzdrmao poziciju brazilskog predsjednika Michela Temera, pristali su platiti kaznu od rekordnih 10,3 milijarde reala. Tijekom svjedočenja pred brazilskim vlastima ispričali su da nikako ne bi mogli uspjeti u svom meteorskom rastu, a uspjeli su postati najveći proizvođači mesa praktički preko noći, da im nije pomagao visokopozicionirani političar, da nisu dali stotine milijuna dolara mita i da nisu imali niz dogovora s brazilskom bankom za razvoj.

Obitelj Batista kupila je Alpargatas u prosincu 2015. godine od građevinskog konglomerata Camargo Correa, također upletenog u skandal.

Joesley Batista nakon svjedočenja | Author: UESLEI MARCELINO/REUTERS/PIXSELL UESLEI MARCELINO/REUTERS/PIXSELL

Batistama sada treba dodatnih 2,7 milijardi reala za refinanciranje kredita koji im je odobrila državna banka Caixa Economica Federal za potrebe akvizicije, napominje izvor. Trenutno taj kreditni aranžman istražuje državni revizor TCU zbog sumnje u nepravilnosti.

Kako bi pribavili potreban novac, u J&F-u su sastavili popis imovine za prodaju, a prvi bi na bubanj trebao upravo Alpargatas.

Dok braća Batista muku muče s pravosuđem, Alpargatas ne osjeća probleme u poslovanju. Gustavo Gato, broker iz Explorador Capital Management tvrdi da tvrtka odlično posluje i da će uspjeti pronaći kupca, donosi Bloomberg.

Brazilski predsjednici imaju problema s korupcijom, a posebno je to došlo do izražaja otkako je probijena afera Carwash. Otkrivena je korupcija koje je dosegla do najviših razina vlasti pa je predsjednica Dilma Roussef morala podnijeti ostavku, a Batiste su uplele njenog nasljednika Michel Temer kao jednog od ključnih političara u produžetku iste afere. Navodno su tužiteljstvu dali snimku na kojoj se čuje Temer dok s odobravanjem priča o plaćanju mita zatvorenom političaru kako bi on zaboravio sve što je znao. 

U svjedočenju, koje je prema nekim izvorima trajalo sedam sati, Joesley je ispričao kako je sve počelo sudbonosnim susretom 2005. godine sa šefom brazilske banke za razvoj (BNDES) Guidom Mantegom. JBS je tada bio samo privatna klaonica, ali imali su puno veće ambicije. Većina šefova BNDES-a nije bila previše zagrijana za pomaganje u preuzimanju privatnim kompanijama, ali zato je Mantega bio odlučan da će im pomoći. Krajem 2005. godine su Batiste za 200 milijuna dolara preuzeli argentinski Swift Armour uz pozajmicu od 80 milijuna dolara BNDES-a. Nešto više od tri milijuna dolara, tvrdi Joesley, otišlo je bliskom suradniku šefa banke.

Istom suradniku su plaćali mito sve do 2009. godine kada su počeli pregovarati izravno s Mantegom. Ukupno su platili 220 milijuna dolara mita, a većina novca je završilo kao donacije u političkim kampanjama.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 18:15 12.Srpanj 2017.

    tako je to