Top News
3235 prikaza

Pronašli tijelo? Steže se obruč oko saudijskog princa

Mohammed bin Salman
REUTERS
Curi na sve strane, čuje se da princu Mohammedu bin Salmanu danima nije bilo jasno zašto je ubojstvo novinara vel'ka stvar

Od prvotnog inzistiranja Saudijske Arabije da je novinar Jamal Khashoggi živ i zdrav išetao iz generalnog konzulata te monarhije u Istanbulu, došlo se do izjava iz Turske da je tijelo novinara već pronađeno. Sky News poziva se na svoj izvor prema kojem je tijelo pronađeno u bunaru rezidencije generalnog konzula Saudijske Arabije u Istanbulu, da mu je lice "izobličeno", da je masakriran.

Business Insider poziva se na izjavu predsjednika ljevičarske nacionalističke Patriotske stranke Doğua Perinçeka koji je rekao da su dijelovi novinarovog tijela doista pronađeni na tom mjestu. Njegova izjava bila je reakcija na govor Recepa Tayyipa Erdogana u parlamentu u Ankari u kojem je turski predsjednik poručio Rijadu da im neće proći verzija koju su sada servirali svijetu o smrti Jamala Khashoggija.

Princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, Donald Trump Slučaj Khashoggi Top News Korumpirali sve do Trumpa, zato Arabija neometano kolje

"Obavještajne i sigurnosne institucije imaju dokaze koji pokazuju da je ubojstvo planirano... Prebacivanje odgovornosti na neke sigurnosne i obavještajne članove neće zadovoljiti niti nas niti međunarodnu zajednicu. Od osobe koja je dala zapovijed do osobe koja je do počinila, svi moraju odgovarati", rekao je.

Pritom, međutim, nije rekao ono ključno, da su turski istražitelji pronašli dijelove tijela kao što sad počinje curiti iz nekoliko smjerova. Dio u kojem je rekao da Turska ima dokaze da je ubojstvo planirano, odnosi se na dvije okolnosti. Prvo na onu da su odmah nakon pokušaja Rijada da krivnju prebaci na "nesretan slučaj" prema kojem je u konzulatu došlo do tučnjave, pa je Khashoggi slučajno stradao, procurile snimke koje pokazuju jednog od 15 pripadnika sigurnosnih službi koji su netom uoči smrti novinara doputovali u Tursku.

Njih Ankara cijelo vrijeme optužuje kao odred ubojica, poslanih u Istanbul po zadatku. Ovaj jedan na snimkama se vidi u odijelu Khashoggija i s lažnom bradom, što upućuje na zaključak da se time htjelo odati dojam kao da je Khashoggi doista išetao živ i zdrav iz konzulata, a što je bila prva verzija Saudijske Arabije. Druga okolnost je otkriće da su nadzorne kamere na samom konzulatu isključene uoči ubojstva.

Demonstranti traže Jamala Khashoggija | Author: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL

Erdogan je ubojstvo novinara nazvao političkim ubojstvom, ne nastavljajući dalje, iako je bilo jasno da cilja na samog saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. S druge strane još nije javno objašnjeno zašto turske vlasti nisu još nikome od svojih saveznika, odnosno sigurnosnim službama svojim vladama saveznicama, poslale niti audio niti video snimku ubojstva za što Ankara tvrdi da ih posjeduje. U svakom slučaju niz službenika službi po SAD-u i EU-u rekli su da nisu dobili snimke.

Jedino, sasvim neslužbeno objašnjenje za sada je da su turske službe ubojstvo registrirale nekim načinom osmatranja konzulata koji bi se, moguće, mogao izroditi u zaseban skandal, čemu se Erdogan ne želi izlagati. Stalni pritisak Turske i međunarodne zajednice, posebno SAD-a i EU, urodio je plodom u petak kad je Saudijska Arabija priznala da je Khashoggi ubijen, ali da je to bilo posljedica "nesretnog slučaja".

Turska je već u nekoliko ranijih koraka zaskočila tvrdnje iz Saudijske Arabije curenjem vlastitih informacija, pri čemu se krug sumnje sve uže sklapa oko princa Mohammeda bin Salmana kao sumnjivog naredbodavca. Puno toga u ponašanju Saudijske Arabije moglo bi objasniti i otkriće Wall Street Journala o telefonskom razgovoru Rijada i Washingtona 10. listopada, osam dana nakon Khashoggijevog nestanka. WSJ se poziva na osobu iz krugova bliskih saudijskog kraljevskoj obitelji koja svjedoči o raspoloženju prvih dana Khashoggijevog nestanka.

Jamal Khashoggi ulazi u konzulat Saudijske Arabije Brutalno ubojstvo Top News Dok su ga komadali slušali su glazbu, prvo su odrezali prste

"Bili su opušteni. A onda se stvar zakotrljala. Kad su se stvari počele zagrijavati u SAD-u, zabrinuli su se", kazao je izvor.

Rekao je i to da je princ bio šokiran burom i osudama koji su se podigli, da mu uopće nije jasno zašto je nestanak tog novinara tako velika stvar, kakve veze ima diplomatska kriza s takvim jednim događajem. Iz Washingtona se pak doznaje da je 10. listopada princ nazvao savjetnika Donalda Trumpa, ujedno njegovog zeta, Jareda Kushnera.

"Čemu toliki gnjev!?", pitao je princ iskreno začuđen.

Vladini dužnosnici i najviši poslovni svijet od obasipanja pohvalama naglo su se okrenuli napadati ga, nije mu bilo jasno. A onda, isprva šokiran, odjednom se razbjesnio. Kažu da se osjeća da ga je Zapad izdao, da će se okrenuti drugamo i da nikada neće zaboraviti koji su se ljudi okrenuli protiv njega prije nego što su nastali ikakvi dokazi.

Recep Tayyip Erdogan | Author: Carsten Rehder/DPA/PIXSELL Carsten Rehder/DPA/PIXSELL

No, ta priča može svjedočiti i tome da netko kome do te mjere nije jasno zašto je problematično ubojstvo novinara, i to u generalnom konzulatu, ako bi se htio riješiti disidenta fizičkom likvidacijom, zazor od ubojstva novinara čak i u tako ekstremno osjetljivoj situaciji, ne bi bio problem da donese konačnu odluku.

Uostalom, od 10. listopada i tog razgovora Rijad je tako promijenio priču da više ne laže da je Khashoggi izašao zdrav i živ i otišao, nego da je doista ubijen. A sada Rijadu opasno visi i verzija da je to bio nesretan slučaj. Čak dotle da cure glasine da su dijelovi tijela Jamala Khashoggija pronađeni u dvorištu saudijskog generalnog konzula u Istanbulu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.