Top News
1844 prikaza

Propagandni video Sj. Koreje prikazuje SAD u plamenu

Sjeverna Koreja, lansiranje projektila
YouTube screenshot
Državna televizija objavila mjuzikl s raketama koje s nuklearnim glavama jure preko Pacifika

Sjevernokorejska državna televizija objavila je povodom proslave 105. obljetnice rođenja osnivača države Kima Il-sunga snimku mjuzikla u kojem je publika oduševljena mjuziklom u kojem se prikazuje razaranje američkih gradova. Jedan od oduševljenih videomontažom bio je i Kim Jong-un osobno. U mjuziklu su nastupali pjevači očito vojnog zbora, a vrhunac je nastupio pri kraju kad je prikazano pokusno lansiranje projektila srednjeg dometa Pukguksong-2.

U tom trenutku slijedi montaža u kojoj je projektil prikazan kako leti prema Pacifiku, pridružuje mu se još nekoliko drugih, istih takvih, te potom svi skupa jure prema zapadnoj obali SAD-a. A tamo, jedan za drugim eksplodiraju i razaraju američke gradove koji nestaju u nuklearnim eksplozijama. Autorima nije bilo dovoljno niti to, pa su u sljedećem kadru prikazali i američku zastavu iznad groblja načičkanog brojnim križevima, a još koji trenutak poslije, u plamenu nestaje i zastava.

Kim Jong un Analiza Top News Rat Sj. Koreje i SAD-a srušio bi diktatora, ali i pobio milijune

Kraj predstave izazvao je sveopće oduševljenje. Državna medijska agencija KCNA objavila je: "Dragi vrhovni vođa uzvraćao im je mahanjem (publici, op. a.) i čestitao umjetnicima na uspješnoj izvedbi." Tijekom vojne parade povodom rođendana Kima Il-sunga sjevernokorejska vojska predstavila je svoj novi projektil, prema ocjeni zapadnih vojnih analitičara, trebala bi biti riječ o novom interkontinentalnom balističkom projektilu.

Sljedeći dan Sjeverna Koreja izvela je još jedno testno lansiranje, ali je projektil eksplodirao kratko nakon što je ispaljen. Stanje duha na Korejskom poluotoku, u žiži onoga za što cijeli svijet strepi da se ne bi pokazalo kao uvod u nuklearni sukob, podijeljeno je. Na sjeveru uobičajena višedesetljetna paranoja doseže klimaks. CNN je uspio doći do sjevernokorejskih državnih dužnosnika koji su objasnili da nikad nisu prestali vjerovati da će opet doći do razaranja poput onih iz Korejskog rata.

Jug je, međutim, neusporedivo opušteniji. Državni vrh se uzda u obećanje SAD-a da nikakve udare na sjever neće poduzimati bez konzultacija sa Seulom. Ministar obrane Južne Koreje Moon Sang-gyun sugrađane je upozorio čak da "ne budu zaslijepljeni preuveličavane sigurnosne situacije na Korejskom poluotoku".

Uopće, građani na ulicama Seula, koliko god nisu nešto posebno sretni zbog onoga što vide da se događa sa sjeverne strane granice, ne misle niti da će SAD udariti, niti da će Sjeverna Koreja biti toliko iracionalna da isprovocira kakav udar.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.