Top News Izbori u Americi
1405 prikaza

Prvi Hillaryn govor nakon poraza: "Nisam htjela izići iz kuće"

Hillary Clinton govori na dobrotvornoj večeri za Children's Defense Fund
Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL
Nesuđena američka predsjednica govorila je na gala večeri dobrotvorne organizacije u kojoj je nekad radila

Po prvi put nakon gubitka predsjedničkih izbora, Hillary Clinton obratila se svojim pristašama. "Priznajem, dolazak ovamo nije bio najlakša stvar za uraditi. Bilo je nekoliko trenutaka prošlog tjedna kada sam htjela uzeti knjigu, sklupčati se negdje i nikad izići iz kuće", rekla je Clintonica.

Bivša senatorica i ministrica vanjskih poslova prisustvovala je ne dobrotvornoj večeri za Children's Defense Fund (CDF) u Washingtonu, piše britanski Independent. 

Priznala je da je potpuno svjesna velikog razočarenja među njenim pobornicima i dodala je da joj ta večera jedno od najtežih medijskih pojavljivanja uopće. Svojim biračima je rekla: "Trebamo vas. Americi treba vaša energija".

Demokratska stranka u kaosu

Šokantan poraz na predsjedničkim izborima bacio je demokratsku stranku u gotovo u kaos. Liberalnije krilo stranke okrivilo je Clintonicu da je ona kriva za poraz zato što nije prihvatila jednu više populistički nastrojenu ekonomsku poruku. U privatnim razgovorima, Clintonica je poraz okrivila za FBI koji je objavio neugodne informacije o njenim e-mailova tek nekoliko dana prije izbora.

U govoru na dobrotvornoj večeri Clintonica nije govorila o razlozima neuspjeha, ali je ispričala da joj prethodni tjedan nije nimalo lako pao.

Lobisti za prava djece

Odabrala je prijateljsko tlo za prvi javni istup otkako se emotivno oprostila od sna o ponovnom ulasku u Bijelu kuću. Naime, prvi posao nakon završetka fakulteta, Clintonica je dobila u uredu Marian Wright Edelman koja je kasnije osnovala Children's Defense Fund. Ta dobrotvorna organizacija bavi se lobiranjem za prava djece, a najpoznatiji su po uspješnom donošenju zakona o obrazovanju djece s invaliditetom.

Clintonica je jedno vrijeme bila izravno upletena u rad organizacije, ali čak i nakon što se posvetila svojim dobrotvornim naporima govorila je da CDF i dalje služi kao zvijezda vodilja.

Sama organizacija joj nije ostala dužna i Edelman kao njihova predsjednica rekla je: "Volimo je i cijenimo sav njen rad. Reći ćemo da je ona narodna predsjednica".

Sada, kao obična građanka, Clintonica se polako navikava na neke bitne promjene. Osiguranja je bilo znatno manje, a i broj pomoćnika je značajno pao. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.