Top News
334 prikaza

Prvi put Apache tuče ISIL-ovce: Uništavaju 16 ciljeva u pola minute

Apache sustav naoružanja
Wikipedia
Piloti pogledom mogu usmjeriti smrtonosni top, a prvo zvučnije ime na njihovoj listi je zloglasni Al-Baghdadi

Amerikanci su odlučili. Unatoč svim rizicima, u borbene operacije u Iraku poslali su svoje najmodernije ubojite strojeve, helikopetere Apache, čudo moderne tehnologije. Zadatak im je pripomoći iračkim i kurdskim snagama u pripremama za zauzimanje Mosula, inače najvećeg uporišta tzv. Islamske države (ISIL) u toj zemlji. Prije nekoliko dana djelovali su kraj grada Qayyaraha, 80 kilometara južno od te terorističke prijestolnice. S odgovarajuće udaljenosti uništili su jedno vozilo ISIL-a uz dopuštenje vlade u Bagdadu koja se donedavno tome protivila. Bilo je to prvo djelovanje Apachea na terorističke mete u zadnjih godinu dana. Američki jurišni helikopteri vratili su se u svoju bazu kraj Bagdada i sad očekuju nove zapovijedi. A one će uskoro stići. Nakon zauzimanja Ramadija, šijitske iračke vlasti pokrenule su nedavno ofenzivu na Falluju, grad nedaleko od Bagdada pretežito naseljen sunitima koji je postao prvo uporište ISIL-a u toj zemlji. Falluju se držalo mjestom odakle su kretali samoubilački napadi po iračkom glavnom gradu. Borbe tamo još traju i tko zna koliko će još jer teroristima ISIL-a nije ostavljena odstupnica. Falluja je opkoljena, a slična sudbina će vjerojatno zadesiti i Mosul. S juga iračke, a sa sjevera kurdske snage polako zatvaraju obruč, presjecaju putove opskrbe i pripremaju se na zauzimanje tog dvomilijunskoga grada na Tigrisu. Nikakav rok nije postavljen, ali da se Amerikancima žuri jasno je i po odluci da se Apachei uključe u borbu.

Dolet im je 500 kilometara, a sa sobom nose i rakete

“Bit ću oprezan o tome koliko će duboko ući u sukob, ali je njihova uporaba sad opravdana jer pomažu snagama koje opkoljavaju Mosul”, kratko je prije nekoliko dana tu njihovu prvu borbenu akciju nakon 2014. komentirao američki ministar obrane Ash Carter. Tada su Apachei spriječili radikalne islamiste u namjeri zauzimanja zračne baze kraj Bagdada gdje su bili smješteni. Sad je očito došlo do prijelomnog trenutka te je potrebna pomoć sofisticiranog oružja koje imaju kako bi Iračani i Kurdi uspjeli u namjeri zauzimanja Mosula. Zato su vlasti u Bagdadu i dale odobrenje Amerikancima (što su im iz Washigtona prilično dugo sugerirali) da djeluju po ciljevima koje oni nisu sposobni uništiti. Zapravo, to i jest prava namjena Apachea, jurišnih helikoptera koji mogu djelovati i danju i noću, dolet im je gotovo 500 kilometara, a sa sobom nose i navođene rakete i nevođene projektile te imaju top koji može ispaliti do 600 metaka u minuti. Opremljen je takvim sustavima da može izvesti precizan napad na 16 ciljeva istodobno, i to u roku od pola minute. Apachei su se proslavili tijekom prvog i drugog Zaljevskog rata kad su, kako precizno navode vojni stručnjaci, uništili čak 800 tenkova i drugih oklopnih samovoza, 500 različitih vozila, pedesetak radarskih postaja i bunkera, 14 protivničkih helikoptera i desetak zrakoplova koji su bili na zemlji, dok se količina protuzrakoplovnog i topničkog naoružanja ili meta poput ove nedavno uništene kod Quayyaraha više ni ne broje.

Apache se može rušiti samo ručno

Pilot koji sjedi na njegovu nosu ima vidljivost do 19 kilometara, a kopilot smješten na povišenome mjestu iza njega dobiva toliku količinu podataka da samo treba odabrati koje će mete i s kojim oružjem uništiti. Na izboru mu je hoće li ih gađati navođenim protuoklopnim raketama Hellfire (ima ih 12), nevođenim projektilima Hydra (nosi ih 76) za uništenje žive sile i utvrđenih mjesta ili jednocijevnim topom od 30 mm smještenim ispod nosa helikoptera koji na manjim daljinama probija oklop do 5 cm. U helikopteru je oko 1200 projektila za taj top koji se usmjerava prema metama pomoću sustava IHADSS (Integrated Helmet and Display Sight System) koji djeluje preko zaslona (ekrana veličine oko 2,5 cm) na pilotskoj kacigi. Pojednostavljeno, gdje god pilot pogleda, cijev topa se okreće u tom smjeru.

Kopilotu samo preostaje na nešto većem ekranu ispred sebe, baš kao u videoigrama, označiti mete i projektili kreću u smjeru protivnika. Radarski sustav kojim Apachei raspolažu može pretražiti područje od 50 kilometara, identificirati više od tisuću meta, odrediti je li nešto tenk, zrakoplov ili samo kamion, raspoznati radi li se o možda prijateljskom vozilu ili onom od protivnika tako što zabilježeno uspoređuje sa svojom bazom podataka. Na kraju, radar pilotu koji bira mete temeljem ranije unesenih zadaća te akcije sugerira desetak ciljeva koje svojim projektilima treba pretvoriti u “prah i pepeo”. I sve to može činiti s pristojne udaljenosti od protivnika. Tako primjerice, pokretne ciljeve može identificirati i napasti s daljine do osam kilometara, a nepokretne sa šest. Treba li i spominjati da se kupola može okretati za 120 stupnjeva na obje strane, da ima noćni senzor za napade pod okriljem mraka te kameru i teleskop za odabir meta po danu.

Pravo cyber ratovanje s tim što su učinci sasvim realni. Istodobno s tim borbenim aktivnostima spomenuti radarski sustav otkriva i moguću ugrozu za helikopter sa zemlje. Označava prijetnje kako bi ih potom mogao uništiti. Također, kako bi se smanjila ranjivost tih helikoptera, jedan može ispaliti projektil na metu, a drugi je laserski označiti kako bi onaj prvi mogao na vrijeme skloniti se od eventualnog protunapada sa zemlje. No možda najveća opasnost za Apache dolazi od pješadijske paljbe te od ručnih bacača (RPG). Dosad je jedan Apache srušen upravo na taj način što su iskoristili pripadnici tzv. Islamske države te su o tome izdali posebne upute i objavili ih na internetu. Među njima stoji i poruka kako trebaju djelovati u grupama s tim da budu jedan od drugog udaljeni najmanje 500 metara te da lansiraju projektil za najviše deset sekundi kako ih sustav za otkrivanje prijetnji iz helikoptera ne bi uočio.

Preporučuje se i postavljanje lažnih lansirnih mjesta te napad u trenutku dok Apache gađa neku drugu metu jer pilot s kacigom koja usmjerava top tada ne može pogledom naći mjesto s kojeg je upućen projektil. Ima tu još i drugih preporuka, no još se nije pojavilo oružje koje bi ugrozilo moć Apachea. Oni su i nadalje dominantni kad je riječ o protuoklopnoj borbi i pružanju bliske vatrene potpore. Te helikoptere stoga su nabavili i neki američki saveznici, poput Velike Britanije, Izraela i Saudijske Arabije. Planirano je da u uporabi u američkoj vojsci budu do 2030. godine. Do tada će se vjerojatno napraviti i još neka poboljšanja u odnosu na trenutačno stanje, iako je teško nešto posebno novo dodati na tako skupocjenu i učinkovitu letjelicu. Kad Apachei krenu u boje vu rasporedu, priljubljeni su uz zemlju kako bi izbjegli radare.

Vjerojatno su stoga Amerikanci i poslali poruku tzv. Islamskoj državi kako sada rat u Iraku dobiva i jednu drugu dimenziju. To što su uništili jedno njihovo vozilo samo je poruka kako ubuduće moraju računati na to da će im Apachei zagorčavati život sve do konačnog poraza. Radikalni islamisti koji su svijet zgrozili svojih brutalnim smaknućima još se vjerojatno i mogu boriti protiv iračke vojeske ili kurdskih peshmergi, možda se mogu skriti od napada savezničkih zrakoplova kopajući duboke tunele, ali od Apachea koji dolaze iznenada, pa i po mraku i nemaju tajni o njihovu bojnom rasporedu, to je gotovo nemoguće. Zato je uključivanje u irački rat tih borbenih helikoptera unijelo nemir među islamiste. Nitko više nije siguran i svatko je moguća meta. Takva saznanja utječu na moral zapovjednog kadra tzv. Islamske države jer protiv Apachea nema prave zaštite i odgovora. Dakako, do potpunog poraza radikalnih islamista, kako u Iraku, tako i u Siriji, proteći će još prilično vremena. Unatoč teškim porazima koje trpe zadnjih mjeseci, još kontroliraju značajan dio teritorija tih država.

Tek kad kurdske snage, neke pobunjeničke formacije i vojska sirijskog diktatora Al Asada u sljedećim mjesecima u potpunosti prekinu tu njihovu kopnenu vezu s režimom iz Ankare (zasad su im presjekli glavne opskrbne putove), moći će se govoriti o početku njihova sunovrata. Dotad, vodit će se ogorčene borbe za svaki grad kao što to ovih dana vidimo na primjeru Falluje. No dok je u vezi s tom operacijom ishod gotovo zajamčen zbog odnosa snaga u korist vlade u Bagdadu, predstojeća bitka za Mosul bit će veliki ispit spremnosti protuislamističke koalicije da provede velike vojne operacije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.