Top News
614 prikaza

ISIL-ov zapovjednik i krvnik navodno ubijen: Tko je bio Abu Bakr al-Bagdadi?

Abu Bakr Al Baghdadi
Youtube
Prošle godine Abu Bakr je teško ranjen u ruskom bombardiranju. Sad se čini da je doista gotov

Od sirijske državne televizije do brojnih zapadnih medija, sve češće se može čuti da je prošlog tjedna Abu Bakr al-Bagdadi poginuo u američkom bombardiranju sirijskog grada Raqqe. Ovo nije prvi put da mediji bruje o pogibiji samozvanog ISIL-ovog kalifa, ali je vrlo moguće da je ovaj put to i istina, jer svaki put kako se zavrtjela vijest o Abu Bakrovoj pogibiji, bombe su mu bile sve bliže.

Posljednji put, prošle godine, ruski bombarderi tako su ga teško ranili da je tjednima visio između života i smrti. Navodno su ga njegovi ljudi čak morali potajno prošvercati u neku tursku kliniku kako bi ga tamo pokrpali. Da je Abu Bakr sad mrtav, Pentagon to još ne može potvrditi. Ali, vrlo je lako vjerojatno da je to ovaj put doista istina.

Vođa najvećeg svjetskog terorističkog pokreta rođen je 1971. u Samari u Iraku kao Ibrahim Awwad Ibrahim Ali Muhammad al-Badri al-Samarrai. Kao dijete i kao mladića oni koji su ga poznavali opisuju ga da je bio krajnje sramežljiv i povučen. Sve do 2004. njegov život bio je nevažna egistencija u siromašnoj bagdadskoj četvrti Tobchi na periferiji grada.

Potekao je iz obitelji salafista, krajnje fundamentalističke verzije sunitskog islama. Prije rata je studirao islamsko pravo na Islamskom sveučilištu u Bagdadu i doktorirao, što mu je pomoglo u usponu kroz malu militantnu organizaciju koju je okupio još 2003., odmah nakon američke okupacije Iraka i rušenja Sadama Huseina.

Američka vojska ga je uhitila 2004. i zatvorila ga u zatvor Bucca na jugu Iraka, gdje je upoznao mnoštvo ba’atističkih, dakle režimskih časnika koje je kasnije regrutirao u ISIL. SAD je Bagdadija pustio na slobodu nakon samo 10 mjeseci, jer mu nisu našli dokaze. Ali, zato je Abu Bakr prošao odličnu školu u zatvoru, krajnje se radikalizirao i uspostavio odlične veze s al-Kaidom.

O ogranizaciji je iscrpno pisao i govorio novinar istraživač Andrew Hosken.

Već 2006. priključio se sa svojom skupinom al-Kaidinom zapovjedniku Abu Musabu al-Zarqawiju. Kratko nakon toga Zarqawi je ubijen. A samo nekoliko dana i njegov zamjenik. Sljedeći u nizu na čelu iračke al-Kaide preživio je čak četiri godine. A onda je organizaciju preuzeo Abu Bakr. Dodao si je nadimak al-Bagdadi, a organizacija je postala "Islamska država Iraka".

I dalje je to bila izrazito gerilska teroristička organizacija, koja se apsolutno oslanjala na Osamu bin Ladena. Čak i nakon što je buknuo rat u Siriji. Međutim, 2012. Abu Bakr je svoj utjecaj proširio i na Siriju. Dvije godien poslije odjednom je imao i novca i oružja i vozila, najvjerojatnije iz Saudijske Arabije i Katara, da bi njegov ISIL u 2014. naglo zavladao ogromnim prostranstvima Iraka i Sirije.

Navodno je imao tri supruge, jednu Sirijku i dvije Iračanke. U vođenju organizacije bio je jednako brutalan kao što su njegove trupe brutalne u pokoljima civila i zarobljenika u ratu. Karizmu je uvelike izgradio na svojoj misterioznosti, što je posebno privlačilo mlade, neobrazovane, nerijetko i delinkvente. Čak i na Zapadu.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.