Top News
1700 prikaza

Puna su im usta Like, razbacuju se novcem i čekaju nedjelju

Darko Milinović i Marijan Kustić
PIXSELL
"Lički Putin" obećava da "neće Kustić Likom upravljati iz Zagreba", Kustić uvjerava da Milinović "unosi razdor u Liku zbog svog interesa"

Nedjelja je "dan D" za HDZ u Ličko-senjskoj županiji, na izborima će se voditi bitka za svaki glas. Lika je do sada bila utvrda HDZ-a. Sučelili smo glavne političke rivale, Marijana Kustića i Darka Milinovića.

Što nudite Lici?

Milinović: Političku stabilnost, nastavak projekata od 250 milijuna kuna, kao što su aglomeracija, cikloturizam, Razvojni centar Ličko-senjske županije, plinofikacija, razvoj prometnog sustava Sjevernog Jadrana. Jednom riječju, nudim političku stabilnost i ponosnu Liku.

Kustić: Hrvatska demokratska zajednica pripremila je program koji će osigurati ravnomjernije upravljanje županijom kroz pokretanje snažnih gospodarskih projekata i stvaranje jednakih uvjeta za sve naše sugrađane. Uspješnijim upravljanjem jedinstvenim prirodnim bogatstvima našega kraja želimo Ličko-senjsku županiju pozicionirati na turističkoj karti Hrvatske. Treća točka našeg program je demografska revitalizacija naše županije. Vrijeme je da Ličko-senjska županija uhvati korak s razvijenijim krajevima Hrvatske. HDZ svojom novom, ambicioznom i dosljednom politikom, koja je pokazala izvrsne rezultate na nacionalnoj razini, i u našoj županiji može osigurati dostojanstveniji život, nova radna mjesta i snažan gospodarski rast. Lici i Ličko-senjskoj županiji nudimo novu snagu i kontinuitet u provođenju naših politika na dobrobit svakog pojedinca.

Koja je razlika HDZ-a s Milinovićem i HDZ-a nakon Milinovića?

Milinović: HDZ sa mnom je bio pobjednička stranka koja je poštovala svoje članstvo, koje je puno dalo za HDZ. Nakon mene HDZ ponižava svoje članstvo, svoje simpatizere, nema pobjednički mentalitet i, evo, nakon šest mjeseci kako su me izbacili još ne dopuštaju demokratske izbore u Gospiću.


Kustić: HDZ je danas u Ličko-senjskoj županiji i dalje najjača politička opcija koja ima kvalitetne ljude te program za razvoj naše županije koji je zasigurno najkvalitetniji do sada. Darko Milinović gradio je kult ličnosti zanemarujući stranku vodeći brigu isključivo o osobnoj dobrobiti, zbog čega se županija danas i nalazi u situaciji koja je najlošija do sada. Naša je županija u posljednje vrijeme na neki način talac destruktivne politike Darka Milinovića, što se neminovno odražavalo i na unutarstranačku politiku, zbog čega je danas ličko-senjski HDZ u novom zaletu vođen novom snagom i ne mogu se oteti dojmu da naši članovi više no prije dišu kao jedno i da ćemo zajedno pokrenuti pozitivne trendove u našoj županiji.

Bira li Lika između dva HDZ-a?

Milinović: Ne bira. Bira između ponosne Like, koja nikad nije bila ničija marioneta i Like koju moraju voditi ljudi koji žive u Ličko-senjskoj županiji i odlučuju o njoj. S druge strane su poslušnici koji plakat ne smiju zalijepiti ako im to središnjica ne dopusti. Biraju između mene, koji živim u Lici i dijelim sve dobro i loše, i Marijana Kustića, koji živi u Zagrebu i odande bi htio upravljati Likom.

Kustić: HDZ je uvijek bio i bit će samo jedan, upravo kao što je to zamišljao prilikom osnivanja stranke Franjo Tuđman. Ovu paradigmu o dva HDZ-a promovira Darko Milinović, koji zbog svojeg rušilačkoga karaktera želi unijeti razdor u Lici, a istovremeno želi Liku posvađati s Hrvatskom. Darko Milinović okrenuo je leđa HDZ-u i to je neupitno. Okrenuo je leđa svim ljudima u stranci, okrenuo je leđa svim biračima koji su glasali za HDZ, a ne za njega. A takvi su u većini. Darko Milinović zna da je tomu tako i da bez HDZ-a neće imati potporu birača i zato on želi prevariti stanovnike Ličko-senjske županije komunicirajući da je on i dalje osoba koja promovira i zastupa vrijednosti HDZ-a iako on s našom strankom više nema nikakve veze.

Što dobro možete reći o svojim protivnicima?

Milinović: Ja nemam protivnika. U ovom trenutku to su moji politički suparnici, a o pojedincima s njihove liste imam i dobro mišljenje.

Kustić: Smatram kako bi svakom pojedincu i svakoj političkoj stranci na prvome mjestu trebali biti Ličko-senjska županija i dobrobit svih naših sugrađana. HDZ je stranka koja ima jasan i snažan program razvoja naše županije i svi konstruktivni prijedlozi konkurenata koji će pomoći našoj županiji uvijek su dobrodošli. Nažalost, partikularni interesi te lokalno promišljanje političkih aktera ne doprinosi razvoju naše županije u cijelosti. Upravo je HDZ jedina stranka koja od prvog dana zastupa i provodi politiku koja Ličko-senjsku županiju doživljava kao cjelinu i zbog toga je jedna od ključnih točaka našeg programa ravnomjernije vođenje županije. HDZ je jedina konstanta, a pogledom u političke iskaznice osoba koje vode druge liste pokazuje da njima konstanta nije poznat pojam.

Na čijoj su strani branitelji?

Milinović: Vrlo je jasno. Nakon posjeta Medveda i Krstičevića, koji su isprovocirali branitelje svojom potporom Marijanu Kustiću i listi HDZ-a , branitelji su plebiscitarno stali na moju stranu. Prije toga i ja i oni smo smatrali da se ne bi trebali direktno uplitati u ove izbore. Međutim, oni koje ja i branitelji poštujemo napravili su taj potez, a predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata poručili su generalima - "ovaj put se s vama ne slažemo" i poduprli mene.

Kustić: Jedna od 10 programskih točaka HDZ-a za bolju Ličko-senjsku županiju upravo je dostojanstvo hrvatskih branitelja. Dignitet i dostojanstvo hrvatskih branitelja štitimo od prvog dana i to je kontinuitet politike o kojoj govorim. Imamo jasan stav kako ćemo nadalje podržavati programe koji se odnose na zadruge, OPG-ove i obrte branitelja, sufinancirati gradnju, postavljanje i uređivanje spomen obilježja žrtvama Domovinskog rata. Politizacija udruga i razdori među udrugama nikome neće donijeti dobro i HDZ ne podržava takve aktivnosti, a Milinoviću očito ni naši branitelji nisu svetinja te sve radi kako bi dodatno naelektrizirao odnose u Lici zbog osobnih interesa ne misleći o dobrobiti upravo naših branitelja. Takvo ponašanje određenih pojedinaca, siguran sam, bit će kažnjeno od strane birača na nadolazećim izborima.

Kako ćete zaustaviti demografski slom regije koja je nekoć bila poznata po poslovici: Lika cijeli svijet naseli, a sebe ne raseli?

Milinović: Karlo Starčević je na zadnjim lokalnim izborima rekao da će napraviti grad od 25.000 ljudi, a ono u godinu dana grad ostao bez 600 ljudi. Da se razumijemo, nije za to kriv Karlo Starčević. Bez jasne potpore i vizije Vlade RH, ne samo Lika nego i Hrvatska bit će raseljeni. Lijepo je slušati o projektu za Slavoniju i o milijardama kuna koje su tamo usmjerene. Ako i jedan kutak Lijepe Naše zahtijeva posebni zakon, onda su to Lika, Gorski kotar i Dalmatinska zagora.

Kustić: Točno je kako uz gospodarsku stagnaciju i pad najveći problem za našu županiju predstavlja negativan demografski trend. To smo jasno prepoznali i istaknuli kao jednu od ključnih točaka našeg programa. Baš zato više nemamo vremena za neučinkovitost, bezidejnost i stihiju, koja je obilježje pojedinaca koji sebe nazivaju vladarima naše županije. Lika zaslužuje bolje i mora dobiti snažnu potporu na svim razinama. Potrebno je stvoriti bolje uvjete života, a isključivo gospodarski razvoj može to osigurati. Nova radna mjesta, bolja zdravstvena zaštita, uvjeti za dostojanstven život svih generacija, aktivacija prirodnih bogatstava i jasna strategija turističkog razvoja projekti su koji će zadržati, ali i privući ljude da se vrate u ove krajeve.

Koje su konkretne stvari koje mislite poduzeti?

Milinović: Mislim dovršiti projekt Razvojnog centra Ličko-senjske županije u vrijednosti od 20 mil.kuna, gdje će biti poduzetnički inkubator, sušionica voća i povrća, skladište i punionica meda te informacijski sustav gdje će poduzetnici imati sve na jednome mjestu, nastavak plinofikacije u iznosu od 60 milijuna kuna, ulaganje u pomorsko dobro u iznosu 1,2 mil. kn, nastavak razvojnog projekta prometnog povezivanja Ličko-senjske županije, energetsku obnovu  zgrada, nastavak aglomeracije itd. To su samo neki od projekata koje ćemo raditi u narednom periodu. I naravno i dalje plasirati kreditnu liniju za poduzetnike s kamatnom stopom od 1 do 2%.

Kustić: U našem izbornom programu definirane su tri ključne odrednice: ravnomjernije upravljanje, gospodarski i turistički razvoj te demografsko oživljavanje Ličko-senjske županije. Uz njih i 10 ključnih točaka programa, jasno smo prezentirali popis 10 ključnih projekata koji će osigurati pokretanje razvoja naše županije. I sa svakoj od tih točaka svakodnevno istupamo pred naše birače. Upravo je program ono što razlikuje HDZ od drugih opcija. HDZ se bavi programom i projektima, vodimo pozitivnu kampanju kojom želimo pokazati da se može bolje i drugačije. Oni koji nemaju program bave se nama i vode negativne kampanje, izokreću činjenice i stvaraju dodatni razdor među našim sugrađanima.

Planirate li nove izbore i za župana?

Milinović: Izbora za župana neće biti. 

Kustić: Da bismo mogli naš program i provesti u djelo, potrebno je prije svega kvalitetno funkcioniranje svih županijskih tijela, pa tako i skupštine i župana. Nažalost, osobni interesi pojedinaca stavljeni su ispred interesa zajednice.Njegovo rušilačko ponašanje i osobni interesi stavljeni su ispred građana Ličko-senjske županije i zbog njegovih aktivnosti došlo je do rušenja većine u skupštini, što je rezultiralo novim izborima. Nama su u ovom trenutku u fokusu isključivo izbori za županijsku skupštinu i projekti koji će pokrenuti naš kraj.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • aurelio63 20:39 08.Ožujak 2019.

    adezejev slogan je zajedništvo a pukli ka lubenica do jućer su iz guice virili ginekologu pazili da mu ni ptičjeg mlika ne nedostaje a danas se vrli kako kažu demokršćani oliti jadni licemjeri odnose prema njemu sad je glavno sekretar ... prikaži još! partije kao da oni to nisu znali ali da si to rekoao prije sredili bi te bivši njegov dožupan kojoi mu sad ljubavna pisma šalje ili prijatelji konobari iz novalje i članovi nogometne močvare