Top News
2928 prikaza

Putin prijeti: "Imamo nezaustavljiva nuklearna oružja"

Vladimir Putin i njegovi Noćni vukovi
Vlada Ruske Federacije
Glavni predizborni skup ruski predsjednik iskoristio je za hvalisanje oružjem

Rusija posjeduje nova oružja kakva zasad nema nijedna druga zemlja u svijetu, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin u svom godišnjem obraćanju zastupnicima oba doma parlamenta koje su prenijeli svi ruski mediji.

"Mi smo počeli razvijati takve nove vrste strateškog oružja koje uopće ne koriste balističku putanju leta pri kretanju prema cilju. To znači da je proturaketni sustav u borbi protiv takvog oružja beskoristan i besmislen", rekao je Putin.

Po njegovim riječima, u prosincu 2017. pokusno je lansirana nova krstareća raketa s nuklearnom bojevom glavom. Nova ruska krstareća raketa imat će "neograničeni radijus djelovanja i nepredvidljivu putanju leta", kazao je. 

"Domet je skoro neograničen i ona može manevrirati koliko god treba". "Каo što znate, još nitko u svijetu nema nešto takvo. Jednom će vjerojatno imati, ali za to vrijeme će naši momci nešto drugo smisliti", dodao je.

Također je istaknuo da je u Rusiji uspješno završeno testiranje hipersoničnog raketnog sustava te da je on postavljen na jugu zemlje 1. prosinca 2017.

Vladimir Putin Kraj ere Top News Putinov kraj - nakon 2024. više ništa neće biti isto

"Važna faza u razvijanju suvremenih sustava naoružanja bila je stvaranje preciznog hipersoničnog raketnog sustava, kojega također, kao što vjerojatno znate, nema nigdje u svijetu. Njegovo testiranje uspješno je završeno", ustvrdio je.

Raketa, čija brzina 10 puta premašuje brzinu zvuka može izbjeći protuzračnu obranu i proturaketne sustave i doći do mete udaljene do 2000 kilometara s običnim i nuklearnim bojevim glavama, dodao je predsjednik Rusije.

U Rusiji su razvijena bespilotna podvodna plovila koja se mogu kretati na jako velikoj dubini, imaju međukontinentalni domet i to brzinom višestruko većom od brzine podmornica, najsuvremenijih torpeda i svih vrsta. čak i najbržih, brodova, kazao je Putin. "To je čista fantastika", rekao je.

Pripadnici Srbske časti Bure baruta Top News Republika Srpska se naoružava - Dodiku stiglo tisuće pušaka

Ovaj Putinov govor, koji su prenosile najvažnije televizijske kuće u Rusiji, smatra se njegovim glavnim predizbornim obraćanjem uoči predsjedničkih izbora u ožujku.

Putin je u četvrtak rekao kako bi nuklearni napad na nekog od ruskih saveznika bio smatran i napadom na Rusiju koja bi odmah odgovorila. 

Putin je u govoru zastupnicima otkrio kako je Rusija testirala novo nuklearno oružje, uključujući raketu isprobanu krajem 2017. koja može doseći bilo koju točku na svijetu i koju proturaketni sustavi ne mogu zaustaviti.

Oleg Deripaska Oleg Deripaska Top News Putinov tajkun: Gradi po Hrvatskoj, podmićuje eskortom

"Bilo kakvu uporabu nuklearnog oružja protiv Rusa ili njezinih saveznika smatrali bismo napadom na Rusiju. Odgovor bi bio brz", poručio je ruski čelnik. 

U govoru koji se smatra dijelom kampanje za nadolazeće predsjedničke izbore Putin je naglasio i kako Rusija treba u idućih šest godina postati jedna od pet najvećih ekonomija na svijetu. 

Rusija u tom periodu treba povećati svoj BDP za 150 posto, smatra ruski čelnik.

"To je komplicirani zadatak, no siguran sam da to možemo postići", zaključio je, dodavši kako Moskva mora podržavati mala poduzeća i tehnološki napredak, pogotovo na području robotike.

On je poručio i da zemlja mora raditi na jačanju vlastite demokracije.

"Za napredak, za dinamični razvoj moramo proširiti slobode u svim područjima i ojačati institucije demokracije, lokalnih vlasti, civilnog društva i sudova", rekao je Putin.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 09:28 02.Ožujak 2018.

    Ako se već želimo uništiti ima bolja fora-25kg plutonija u puder prahu ravnomjerno raspršite u najgornje slojeve atmosfere i svi pokrepamo kao štakori.

  • nelson 17:32 01.Ožujak 2018.

    čime se ovaj hvali