Top News
1170 prikaza

Putin se na izborima boji jedne stvari - loše izlaznosti

Vladimir Putin
1/11
REUTERS
U nedjelju, 18. ožujka, na dan aneksije Krima, Putin ide po četvrti predsjednički mandat

Ruski predsjednik Vladimir Putin osvojit će izbore - to je gotova stvar.

Ishod je toliko siguran, da čak i sam Putin izgleda kao da se dosađuje. No, ono što bi predsjednika moglo zabrinuti na dan izbora, 18. ožujka, mogao bi biti odaziv. Mogao bi biti neugodno nizak, navodi se u nekim anketama, i moglo bi potaknuti pitanja o legitimnosti dugogodišnjeg autoriteta Vladimira Putina, piše CNN

Putin traži drugi uzastopni mandat za predsjednika, a ukupno četvrti  - ne bi li učvrstio svoju moć.

Bez prave oporbe, 65-godišnji veteran dao je skromne vizije za idućih šest godina, a očekuje se da će izbjegavati i televizijska suočavanja s protukandidatima jer ih je izbjegavao i u prethodnim predizbornim utrkama.

No te odluke mogu imati i posljedice jer bez iznenađenja birači postaju apatični. . 

Eliminacija protivnika

Putinov glavni politički protivnik, Aleksej Navaljni izbačen je iz utrke za predsjednika jer ima sudsku presudu, poziva na bojkot, a mlađi birači skloni su ga poslušati.
 
Kremlj priželjkuje formulu 70-70 - odnosno 70% glasova, s ​​odazivom od 70% - što bi Putinu osiguralo pobjedu i ušutkalo Zapad koji Rusiji predbacuje autokraciju. 

No tih 70-70 je malo izgledno. U anketi nezavisnog Levada centra u studenom prošle godine, samo 24% ispitanika izjavilo je da će sigurno glasati. Drugih 34% izjavilo je da će "vjerojatno", izaći na izbore, ali još nisu odlučili. 

Nikolaj Gluškov Prijatelj Berezovskog Top News Još jedan Putinov neprijatelj pronađen mrtav u Londonu

Vlada je 2016. godine prozvala Levadu kao "stranog agenta", i zabranila im praćenje izbora. Državna biračka tijela, poput ruskog Centra za javno mnijenje, tvrde da će odaziv biti iznad 70%.

Niski odaziv neće udaljiti Putina s pijedestala ali mogla bi razbiti planove da ostane na vlasti i nakon zadnjeg, maksimalnog mandata.

Navalny je Putinov najglasniji protivnik, ali presuda za pronevjeru ga je izbacila iz utrke. Aktivist koji je postao važan zbog otkrivanja koruptivnih praksi ruskih oligarha kaže da je njegova presuda politički motivirana i osmišljena samo da ga se izbaci iz utrke.

Putin ima sedam rivala, a s nekim od njih, ukoliko u prvom krugu ne dobije više od 50 posto, ići će u drugi krug u travnju. Među njima se ističu posebno dva rivala, a to su Pavel Grudinin i Ksenia Sobčak.

Pavel Grudinin: Kralj jagoda

Pavel Grudinin, 57, mogao bi biti drugi po broju glasova, ali samo sa 7,6 posto. Tako tvrdi ruski Centar za istraživanje javnom mnijenja. 

Grudinina se smatra 'kapitalističkim komunistom', koji je 1995. privatizirao staru farmu jagoda i krenuo u tzv. društveno poduzetništvo. Nekadašnji Lenjin Sovhoz je povratak u doba SSSR-a, ali novcem kapitalističke Rusije. 

Poduzeće isplaćuje svojim radnicima veću plaću od prosjeka, daje im moderne stanove, zdravstveno osiguranje, te vrtiće i subvencije za djecu. Njegova farma je model koji pokazuje kao primjer vizije buduće Rusije.  

Pavel Grudinin | Author: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL

- Kad me ljudi pitaju zašto idem na izbore, kažem: želim da svi u Rusiji žive ovako kao i mi. I to je moguće, rekao je Grudinin na političkom skupu u siječnju, prema Financial Timesu.

Glasni je kritičar ruske elite i korupcije ali njegovi kritičari kažu da se i on ogriješio i da ga je Kremlj kaznio. 

Grudinin je 1997. izabran u regionalnu Dumu u Moskvi, a 2001. godine, kada je oformljena, pridružio se Putinovoj Ujedinjenoj Rusiji. Godinu dana kasnije izgubio je mjesto, a sada ga podržava Komunistička partija.

Stipe Petrina Stipe Petrina Top News "Probleme korupcije treba riješiti javnim egzekucijama"

Državna tiskovna agencija Tass izvijestila je u ponedjeljak kako je Izborna komisija optužila Grudinina da ima milijun dolara na švicarskim bankovnim računima, iako je obavijestio Središnje izborno povjerenstvo da su svi njegovi strani računi zatvoreni. 

Grudinín je zanijekao optužbe na Facebooku, sugerirajući kako su imali cilj oblatiti ga pred izbore. Iznenadio je mnoge promatrače nakon što je zamijenio vođu veteranske ruske Komunističke partije Genadija Zjuganova potkraj 2017. 

Grudininje proglašen kandidatom za izbore od strane Komunističke partije iako nije bio njihov član sve do 19. veljače 2018. 

Njegov program s 20 točaka posvećuje veliku pozornost ekonomskim pitanjima i "potrebama za poboljšanjem života običnih Rusa".
Grudinin obećava da će Rusiju izvesti iz Svjetske trgovinske organizacije i nacionalizirati ključne strateške resurse i industrije, energetsku mrežu, željeznice, komunikacije i ključne banke, pružajući potporu i porezne olakšice za poduzetnike i male poduzetnike. 

Pavel Grudinin | Author: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL
Također je ukazao na metode koje se koriste u zemljama Zaljeva da bi prisilio rusku elitu da vrate bogatstvo nazad u Rusiju i ulože ga u razvoj gospodarstva. Za vanjsku politiku, Grudinin kaže kako Rusija mora imati "temeljnu ideju" s kojom bi se zemljama mogla udružiti, a da bi ju se poštovalo u svijetu Rusija treba ojačati ekonomiju.  

Ksenia Sobčak: 36 godina, Građanska inicijativa

Ksenia Sobčak nije tipična ruska političarka. Ova 36-godišnjakinja je bivša voditeljica talk showa i reality TV zvijezda, i zovu je 'ruskom Paris Hilton'. 

Glavna je urednica magazina 'L'Officiel Russia', ruskog modnog časopisa. Diplomirala je na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose, 

Njezin program "123 teška koraka" karakterizira nepromjenljivost moći kao jedan od najznačajnijih problema Rusije, koji generira "korupciju i, kao posljedicu, nepoštenu raspodjelu javnog dobra, usporavanje tehničkog i društvenog napretka, međunarodnu izolaciju i ekonomsku krizu".

Predstavlja se kao 'sama protiv svih' i ne vjeruje da NATO predstavlja prijetnju Rusiji, koja može imati samo koristi od jake EU. Smatra da se Rusija treba usredotočiti na zajednički rad na zajedničkim izazovima, poput borbe protiv terorizma i ilegalne imigracije. Kandidatkinja predviđa da će Rusija jednog dana potpisati sporazum o pridruživanju s EU.

Ksenija Sobčak | Author: MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL
Njezin program poziva na reformu ruskog pravosudnog sustava i prijelaz zemlje iz predsjedničke republike u parlamentarnu republiku, kao i privatizaciju velikih državnih tvrtki.

Na pitanje o Krimu, Sobchak šokirala Ruse jer smatra da se Krim mora bezuvjetno vratiti Ukrajini. Pozvala je na održavanje novog referenduma o poluotoku glede njegova statusa.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.