Top News
4185 prikaza

Putin se preračunao - cijelu Europu okrenuo protiv sebe

Kalendar za 2019. godinu sa likom Vladimira Putina
Screenshot
U kratkom vremenu raspada se niz mitova ruskog predsjednika - o efikasnosti, izgrađenoj snazi Rusije, superšpijunima...

Bivši ruski premijer Viktor Černomirdin rekao je svojedobno: "Htjeli smo najbolje, ali je ispao kao i uvijek." Kad su nizozemski, britanski i američki dužnosnici prošlog tjedna izvelo koordinirano sprečavanje ruske cyber-operacije, čiji su ciljevi bili od sportskih antidoping tijela do međunarodnog tijela za nadzor kemijskog oružja, činilo se kao da su Černomirdinove riječi dobile novo značenje.

Guardianova kolumnistica Natalie Nougayrede objašnjava da je Vladimir Putin sa svojim posljednjim nizom špijunskih aktivnosti kako bi podijelio EU, prouzročio upravo suprotno. Uspio je to da danas Rusiju svojim problemom više ne smatraju samo na istoku Europe, nego i na zapadu. Uoči SP-a 2018. u nogometu Putin je učinio sve kako bi ostavio dojam otvorenosti. No, sada je zaredalo nešto sasvim drugačije. Investigativni portal Bellingcat objavio je ime drugog ruskog agenta uključenog u trovanje Sergeja Skripala.

Istraga o trovanju Sergeja Skripala Napad na Skripale Top News Švicarci protjerali Ruse koji su špijunirali njihov laboratorij

Rusija je reagirala od ocjena da je riječ o "kampanji državne propagande" do "zapadnjačke histerije o svemoćnim ruskim cyber-špijunima". Objektivno, ipak je to bio udarac ruskom predsjedniku koji živi na ponosu na svoju efikasnost i na to što Rusija izgleda tako moćno. Još kao tinejdžer, Putin je bio fasciniran sovjetskim špijunskim filmovima iz 60-ih. Jedan od razloga zašto je kao odrastao jednog dana postao predsjednikom, bilo je to što je pokazao koliko je efikasan vodeći tajnu službu FSB.

Njegovi agenti imali su zadatak namamiti ruskog državnog tužitelja u "medenu zamku", Jurija Skuratova, kako bi ga spriječili u istragama na visokim razinama. Ubrzo je državna televizija dobila i pustila video snimku koja je totalno uništila Skuratova. Nougayrede zapravo želi reći da je tiskovna konferencija nizozemske vlade na kojoj je optužena ruska vojna obavještajna agencija GRU da je išla probiti Organizaciju za zabranu kemijskog naoružanja (OPCW), predstavljala nešto što se nikako ne uklapa u Putinovu priču o novoprobuđenoj Rusiji.

Jedan od žalosnijih detalja u toj priči je to što je jedan od uhvaćenih GRU-ovih agenata uza se imao račun za taksi iz Moskve, i to takav da je iz njega bilo jasno da je do moskovskog aerodroma putovao iz susjedne ulice u odnosu na centralu GRU-a. Ono glavno je ipak konačni dokaz da Kremlj nema namjeru ciljati samo bivše sovjetske republike, nego želi potkopati institucije diljem Europe.

Kalendar za 2019. godinu sa likom Vladimira Putina | Author: Screenshot Screenshot

Od pada komunizma bivše države iz sovjetskog bloka imale su dojam da njihov antiruski stav kod zapadnih Europljana djeluje poput histerične opsjednutosti moskovskim navodnim neoimperijalizmom. Malo tko se u Parizu i Berlinu zabrinuo kad je 2007. Estonija pretrpjela masovni cyber-napad iz Rusije. Sada se na meti našla Nizozemska, zemlja koja nema ama baš nikakvu povijest sukoba s Moskvom. Nizozemska je postala metom zato što se u Haagu nalazi centrala OPCW-a.

Nešto ranije na red je došla Grčka, kulturološki proruska, kojoj se Moskva umiješala u unutarnja pitanja kako bi zaustavila rješavanje spora između Grčke i Makedonije oko imena. Čak i Emmanuel Macron, koji je uvijek tražio da se održe posebni odnosi s Moskvom, rekao je nedavno da "Rusija traži način za razbiti EU". Isto se događa i u Njemačkoj, kako primjećuju pojedini analitičara iz Berlina.

Pa onda i to što su kod agenata GRU-a, osim špijunske opreme za hakiranje preko WI-FI-ja pronađeni planovi sljedeće mete, laboratorija OPCW-a u Švicarskoj. A nije da ta zemlja nekakav NATO-predznak. Odjednom se otkrivaju Putinove prave namjere; ne razdvajanje Europe po liniji istok-zapad, nego njegovanje ideološke desničarske populističke matrice diljem Europe, od Mađarske i Viktora Orbana do Mattea Salvinija u Italiji i Heinz-Christiana Strachea u Austriji.

Vladimir Putin Misterija i strah Life Obožavani ruski špijun zbog kojeg je i "Putin ušao u KGB"

Duga sjenka podjele na istok i zapad ipak neće tako lako nestati. Oni koji su živjeli u "zarobljenom Zapadu", kako je pisao Milan Kundera, ipak imaju određene uspomene koje oni koji tamo nisu živjeli, nemaju. Ako ništa, pokazala je to izbjeglička kriza iz 2015. Izvjesni berlinski izvor iz samog vrha vlade kazao je Nougayrede prije nekoliko dana da ovakve ruske akcije prije mogu dovesti do novog buđenja europskog jedinstva, da ruska prijetnja može pomoći prebroditi prostor između pojedinih europskih emocija. A to nije špijunski film u kojem će Putin uživati.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 14:08 02.Studeni 2018.

    Kakva komedija od članka. Od Skripala pa nadalje. Putin ne piše revidiranu povijest niti ima želje za tim. Dovoljno je pogledati šta su švabe namjeravale napraviti sa Poljacima pa i sada kada im pokušavaju ugurati svoje muslimanske miljenike na silu ... prikaži još! u državu. EUtanazija je smrt za male Slavenske narode!!!

  • omer 07:52 14.Listopad 2018.

    I onako Rusi i Putin nemaju nikakve koristi od Europe, kojom dirigira trumpina uz svoje najveće sljedbenike engleze, ali zato je Putin sklopio savez na svim poljima uključujući i vojni sa Kinom i Indijom, znaći dvije trećine čovjećanstva su pod ... prikaži još! kontrolom Putina pa neka Trumpina i Eu pjevaju i laprdaju što ih volja ali ovo je istina i zbilja od koje se nemože pobjeći.