Top News
5556 prikaza

Putinov neuništivi trezor: Srbi su ga sagradili

Glavni trezor ruske Centralne banke
1/20
BK/Kurir
Blago bivšeg Sovjetskog Saveza čuva se na brojnim lokacijama diljem Rusije

Rusi su devedesetih odlučili da sve blago koje je do tada čuvano u brdima na Kavkazu prebace u Moskvu, a srpska kompanija BK dobila je povjerenje da izgradi trezor gdje će se čuvati blago velike Rusije i nekadašnjeg SSSR.

Glavni trezor centralne banke Ruske Federacije je jedna od najbolje čuvanih utvrda na svijetu koju teško mogu probiti i najsuvremenije balističke rakete. 100.000 kvadratnih metara i 4 kata pod zemljom bili su izazov na koji je najbolje odgovorila jedna srpska kompanija, piše Kurir.

Glavni trezor ruske Centralne banke | Author: BK/Kurir BK/Kurir

Na natječaju je sudjelovalo 17 kompanija iz cijelog svijeta, a Dragomir Karić za Kurir otkriva što je to njegova tvrtka ponudila i pobijedila na natječaju.

"Nekoliko godina prije izgradnje trezora, BK je izgradila upravnu zgradu Centralne banke Rusije koja se nalazi preko puta Kremlja. To je bila prva pametna zgrada na svijetu u potpunosti kompjuterizirana. Time smo se dokazali i zaslužili povjerenje za gradnju trezora. Oduševili smo ih prije svega idejnim rješenjem kakvo nitko nije ponudio. Očekivali su tipičnu komunističku građevinu, a mi smo dizajnirali zgradu koja izgleda kao hotel sa 7 zvjezdica, s osvijetljenim prijedvorjem, fontanama, cvijećem i panoramskim staklenim liftovima", priča Dragomir Karić.

Vladimir Putin i supruga Ljudmila Putina ispred Taj Mahala Ljudmila Putin Top News Putinova bivša supruga ima palaču veću od Bijele kuće

Međutim, presudilo je korištenje upravo najmodernije oprema. Izgradnja čitavog objekta koštala je više od milijardu dolara, a oko 300 milijuna uloženo je u opremu.

"Nismo bili najjeftiniji, ali njima je bilo najvažnije da izaberu najbolju ponudu. Ponudili smo zaista najmoderniju opremu i najkvalitetnije materijale koji su dopremani iz 17 različitih država. Koristili smo najbolje materijale iz cijelog sveta. Ponudili smo 3 vrste zaštite od požara, heliodrom na krovu, a posebno sam ponosan što je sigurnosna oprema rađena u našem rodnom gradu, u Peći", s ponosom priča Dragomir.

Glavni trezor ruske Centralne banke | Author: BK/Kurir BK/Kurir

Tadašnji predsjednik Centralne banke Rusije Viktor Vladimirovič Geraščenko imao je i posebnu vezu sa Srbijom jer je njegov otac sudjelovao u oslobađanju Beograda.

Rusi se nisu obazirali na to što je tadašnja SR Jugoslavija bila pod sankcijama, iznistirali su da upravo BK kompanija izgradi trezor. U to vrijeme takav projekat bio je od velikog značaja za samu kompaniju, ali i za čitavu zemlju, jer je na gradilištima širom Rusije radilo oko 30.000 građevinara iz Srbije, a od toga 2.000 samo u Moskvi. Tih kasnih 90-ih godina je to značilo i sredstva za život za tisuće srpskih obitelji. Pritom, BK kompanija je kao podizvođače radova angažirala firme sa prostora cijele bivše SFRJ.

Kompanija, ali i svi zaposleni na strogo povjerljivom projektu prošli su provjeru ruskih sigurnosnih službi. Glavni za projekt bili su Zoran Karić i Vladan Jevtić.

Vojni kamp za djecu Zlatibor E.N.O.T. Top News Putinovi agenti razbili vojne kampove za djecu iz Srbije

"Svi smo potpisali ugovor o tajnosti na 10 godina i prema kome nismo smjeli odavati tajne o dizajnu i čitavom projektu. Bilo je strogo zabranjeno snimanje i slikanje, a ove fotografije su ekskluzivne", kaže Dragomir.

Zgrada je završena 1999. godine, poslije dvije godine neprekidnog rada. Radilo se 24 sata dnevno u tri smjene. Trebalo je mnogo truda i znanja da se izgradi 100.000 kvadratnih metara ograđenog neprobojnom armaturom, a poseban izazov bila su četiri kata ukopana u zemlju u kojima se čuva novac, zlato, ali i dijamanti.

Prostorije trezora su se radile kao kutija u kutiji, s duplim zidovima i međukatnim pločama, između kojih je uključeno lasersko nadgledanje. Trezori imaju tri stupnja najsuvremenije elektronske zaštite, pa ih to, uz fizičku zaštitu i trezorska vrata kao ona u američkim filmovima, čini apsolutno neosvojivim, tvrdi srpski Kurir.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.