Life
47277 prikaza

Istraga o planinarima koje su pronašli bez očiju i jezika

Poginuli planinari u Rusiji
1/3
Public Domain
Devetoro planinara pronađeni su totalno unakaženi, bez jezika i s nagnječenjem mozga, a nakon 60 godina misterije obnavlja se istraga o ovom masakru

Iz Ureda ruskog državnog odvjetnika priopćili su da obnavljaju istragu misteriozne smrti devetoro mladih planinara koji su poginuli prije 60 godina na Uralu. Glasnogovornik državnog odvjetnika, Aleksandar Kurenoi rekao je ovih dana da će istražiti nikad razjašnjenu stravičnu smrt ovih ljudi u Djatlovom prolazu, te da se nada kako će konačno doći do odgovora koji su do danas ostali nepoznati, javlja Radio Slobodna Europa. 

Kako je rekao, unatoč mnogim teorijama, a potoji ih čak 75, tužitelji vjeruju da je razlog misterioznih smrti vjerojatno lavina ili velika sniježna oluja.  

Planinski prolaz Djatlov na sjeveru masiva Ural krajem pedesetih pokazao se kao fatalan za devet iskusnih sovjetskih planinara. Sedam muškaraca i dvije žene umrli su pod nerazjašnjenim okolnostima u noći s 1. na 2. veljače. Studenti Politehničkog instituta iz Yekaterinburga bili su iskusni planinari, svi su imali 2. kategoriju penjača, a nakon ovog putovanja i savladane planine Otorten trebali su dobiti najvišu, 3. kategoriju.

Poginuli planinari u Rusiji | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Otorten na jeziku naroda Mansi koje na planini obitava znači 'ne idite tamo', no to nije uplašilo mlade planinare pod vodstvom Igora Djatlova. Kada su došli u maleno selo Vizhai na samom rubu divljine domaćini su im pričali priče i lovcima naroda Mansi koji su redovito nestajali na planinskom prijelazu kojeg su prozvali 'planinom smrti'. Jedan planinar, Juri Judin, dobio je dizenteriju te je bio prisiljen ostati u selu, a posebno je znakovito da postoji legenda o devet lovaca koji su svoje živote izgubili na planini, no to nije demotiviralo planinare.

Nakon nekoliko dana penjanja uhvatila ih je snježna oluja te su bili prisiljeni napraviti kamp i tamo se zadržati. Upravo zato nitko u njihovom sportskom klubu nije bio zabrinut što se nisu vratili u roku. No, kada su punih osam dana premašili termin Yudin se zabrinuo, kao i članovi obitelji planinara pa su organizirane potrage.

John Kennedy Jr. i supruga Novi dokumentarac Life Poginuli u avio nesreći - ni danas se ne zna istina

Kolege iz kluba nisu pronašli prijatelje pa je mobilizirana i vojska i helikopteri. Kada je pronađen kamp postalo je jasno da je sablasno prazan, kao i da je netko nožem prerezao stražnji dio šatora kako bi mogli iz njega pobjeći. U šatoru su ostale zalihe hrane, skije i topla odjeća.  

Slijedili su tragove u snijegu koje su napravili bosonogi planinari, trčeći u nepoznatom smjeru na temperaturi -22. Na rubi šume uskoro su pronađena dva muškarca u donjem rublju, smrznuta. Zapalili su malenu vatru no nije im pomoglo da se održe na životu. Još tri tijela, među njima i Djatlov, pronađeni su na putu natrag prema šatorima. Mjeseci su prošli i proljeće je došlo kada su pronađena tijela ostalih četiri planinara. Bili su toplo odjeveni u odjeću svojih prijatelja koji su pronađeni na rubu šume u donjem rublju. Čini se kako su bili izvan šatora kada su napadnuti, no zašto su nosili tuđu odjeću? Izvađene su im oči, iščupani jezici, razbijena rebra i nagnječen mozak iako vanjskih ozljeda nisu imali.  Autopsija je pokazala da su izloženi nekom radioaktivnom materijalu, što vlasti nikada nisu htjele komentirati. 

Poginuli planinari u Rusiji | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

"Jaka sila koju planinari nisu uspjeli savladati" - piše u službenom dokumentu nakon zatvaranja istrage samo mjesec dana nakon pronalaska posljednja četiri tijela, i usprkos svim neodgovorenim pitanjima. Čitavo je područje bilo zatvoreno za javnost i planinarenje pune tri godine. Glavni inspektor Lev Ivanov kasnije je rekao kako su planinu te godine nadlijetale sjajne sfere te da je on 'uvjeren kako je riječ o izvanzemaljcima'. Vlasti su nudile odgovore poput lavine snijega, napada medvjeda ili ubojstva od strane Mansi lovaca no tijekom godina događaji na planini fascinirali su brojne teoretičare zavjere.

Planina smrti Misterij Life Planina s koje se malo tko vraća živ

Lavina čak i nije nemoguće objašnjenje jer dezorijentirani stradalnici često skidaju odjeću zbog toga što im mozak šalje signale da su u plamenu i gore (iako se u stvari smrzavaju), no to ne objašnjava ostale misterije poput ozljeda, radioaktivnosti i nošenja tuđe odjeće. Brojne knjige, filmovi, priče i dokumentarci pisani su i snimani o incidentu na planinskom prijelazu Dyatlov. Izvanzemaljci, tajna testiranja infrazvukova od strane sovjetske vojske, američki tajni agenti pa čak i uralski ekvivalent Jetiju - Menk - već se desetljećima spominju kao potencijalni odgovori na pitanje - što se dogodilo s devet planinara na prijelazu koji danas nosi ime vođe ekspedicije. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.