Top News
244 prikaza

Ulizice Putina proglasile kulturnim fenomenom

S predstavljanja knjige o Vladimiru Putinu
Uredništvo provladinog portala izdalo je knjigu koja predsjednika predstavlja kao pop-ikonu 21. stoljeća

Za svoj 64. rođendan ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu uredništvo pro-kremljinske stranice poklonilo je knjigu o njemu kao ikoni pop-kulture iznikloj u 21. stoljeću. Viktor Levanov, urednik internetskog informativnog portala Gosindex, prenio je Guardian, izjavio je na predstavljanju knjige u Moskvi da je Putin "iskoračio iz okvira svoje osobnosti i postao svjetski kulturni fenomen". Knjiga naslova "U glavnoj ulozi: Putinu u suvremenoj kulturi" na 288 glossy stranica donosi fotografije predsjednika koji se pojavljivao u knjigama, na televiziji, filmu, grafitima, u kiparstvu, glazbi i proizvodima široke potrošnje.

Mnoštvo tih fotografija potječe iz situacija kad se Putinu iskazivala masovna podrška, kao kad građani drže slova s natpisom "Sretan rođenan Vladimire" ili sa skupa na kojem su mlade žene trgale rukave s majica kratkih rukava na kojima je bio lik predsjednika nacrtan ružičastom bojom. Naslovnica knjige pokazuje zbirku naslovnica dva njemačka magazina, Der Spiegel i Die Weltwoche, i dva ruska magazina, kojima je Putin tada bio tema broja. Zanimljivo je pritom da je naslovnica Die Weltwochea pritom Putina nazvala "svjetskim policajcem" i na lice mu nakačila nekoliko kibernetičkih detalja tako da djeluje poput "terminatora" iz filma sa Arnoldom Schwarzeneggerom.

Levanov je na predstavljanju knjige rekao da od državnih vlasti za taj projekt nije dobio nikakav novac, te da će sav prihod ići centru za očuvanje amurskog tigra, koji je prije nekoliko godina osnovao baš Putin. Objavljeni materijal, dodao je, dobio je od pokreta mladih koji podržavaju Kremlj. "Oni su učinili jako puno na promociji Putina", kazao je. Spiegelovu naslovnicu, na kojoj je Putin ogroman i stoji iznad Angele Merkel, Davida Camerona i Baracka Obame, rekao je da je to "primjer klasične europske demonizacije".

Za knjigu u izdanju New York Timesa "The New Tsar" kazao je i to da "iako bi trebala biti cjelovita i istinita, već od naslovnice je jasno da autor nije uspio izbjeći stereotipiziranje". Na knjizi koju je predstavio Levanov surađivao je i Mihail Antonov, jedan od Putinovih najpoznatijih Facebook obožavatelja, koji je 2014., za Putinov 62. rođendan, organizirao izložbu 12 slika koje predsjednika prikazuju kao Herkulesa u raznim pobjedonosnim situacijama.

U sklopu predstavljanja knjige umjetnik Kiril Šamanov predstavio je reprodukcije svog djela iz 2000. "Putin Gioconda", te je na njegovom portretu na licu mjesta docrtao brkove i kozju bradicu. Sve po uzoru na Marcela Duchampa koji je 1919. isto tako crtao po razglednicama s likom Mone Lise. On je rekao da je time htio pokazati da su Putinova politika i slika postmoderni, za razliku od "Zapadnih zemalja koje obilaze druge zemlje i silom unose svoju kulturu ovladavanjem, zarobljavanjem, koncentracijskim logorima i ubijanjem ljudi".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.