Top News
9401 prikaza

Putinove ratne brodove nitko ne shvaća ozbiljno

Ruska parada u sklopu obilježavanja Dana mornarice
1/13
SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
U sklopu obilježavanja Dan mornarice Rusija predstavila svoju veliku vojnu moć

Rusija je pokazala svoju veliku pomorsku moć predstavivši 40 ratnih brodova u vodama u blizini St Peterburga. Na ovogodišnjoj tradicionalnoj paradi u sklopu obilježavanja Dana mornarice trebali su predstaviti i svoju tajnu fregatu, nazvanu Admiral Gorshkov. Taj 4500 tona težak ratni brod predvodnica je grupe od šest takvih brodova koji bi trebali postati dio ruske flote do 2025. godine.   

Njihova novinska agencija Tass kaže kako su Gorshkov i još 11 brodova bili ipak preveliki za plovidbu rijekom Neva gdje se održao glavni dio parade. Predsjednik Vladimir Putin umjesto toga pozdravio je njihovu ekipu na Kronshtadtu, luci u blizini St Peterburga.

"Ruska flota uspješno rješava obrambene zadatke, daje neizmjeran doprinos borbi protiv međunarodnog terorizma i igra važnu ulogu u osiguravanju strateškog pariteta. Više od 300 godina flota brani status Ruske federacije kao mornaričke sile koja je je sposobna i odlučna štiti državne interese", naglasio je Putin. 

Raketni bacač Panika Top News Amerikanci u strahu od smrtonosne ruske vojne sile

Dodao je kako deseci brodova i podmornica štite ruske interese u svjetskim oceanima svakog dana. 

"S pravom smo ponosni na našu mornaricu, naše snage, njihov visok stupanj borbene spremnosti, strateške, taktičke i operacijske mogućnosti, snagu i ljepotu naše flote", naglašava Putin. 

Da je riječ o okosnici ruske flote u budućnosti naglasio je i ruskim ministar obrane Sergei Shoigu. Analitičari se slažu i najavljuju kako bi bi brodovi trebali biti brzi i moćni.

"Nova fregata je nevjerojatno dobro naoružana za tako mali brod", napisao je analitičar Paul Schwartz iz Center for Strategic and International Studies (CSIS). Još je te 2016. godine napisao, u studiji o ruskom programu, kako će takva fregata "biti značajan doprinos borbenoj mogućnosti cijele flote". 

Kako je riječ o velikom poboljšanju u usporedbi s prethodnicima smatra Carl Schuster, bivši direktor za operacije u US Pacific Command's Joint Intelligence centru. Ti brodovi, dodaje, opremljeni su supersoničnim raketama koje svoje ciljeve mogu pronaći puno brže od američke konkurencije. To im donosi i veliku prednost nad američkim brodovima, uključujući i prednost pred puno težim brodovima iz klase Arleigh Burke s razornim raketama i ratnih brodova koji su slične veličine no ipak opremljeni s nešto manje oružja, naglašava Schuster.

Ruska parada u sklopu obilježavanja Dana mornarice | Author: YURI MALTSEV/REUTERS/PIXSELL YURI MALTSEV/REUTERS/PIXSELL

Na paradi je predstavljen i novi amfibijski napadni brod Ivan Gren, koji ima mogućnost prijevoza 13 glavnih borbenih tenkova. Predstavljen je i 10.000 tona težak raketni krstaš Marshal Ustinov, te podmornica Oryol, koja je s 24.000 tona bila najveći brod  na paradi.

Nedostajao je veliki i teški nosač zrakoplova Admiral Kuznetsov

Ovaj nosač težak 58.000 tona na popravku je od svibnja, godinu dana nakon što se vratio sa misije u Siriji na kojoj je izgubio svoja dva zrakoplova od njih 15 u nesreći, a zabilježili su i kako izbacuje i crni dim. Ne očekuje se da će se u aktivnu službu vratiti prije 2021. godine. 

Održavanje je tako i potvrđeno kao veliki problem ruske mornarice. 

"Rusi se fokusiraju najprije na konstrukciju, zatim na operacije i trening, dok je održavanje na četvrtom mjestu. Kuznetsov treba puno više popravaka i dodatnog ulaganja nego što su najavili da će biti potrebno. To zapravo i znači da će kada se vrati s popravka  2021. godine biti zapravo zastario", rekao je Schuster. 

Upitan za komentar izjave zamjenika ministra obrane kako će Rusija do kraja ove godine svojoj floti od 280 brodova dodati novih 19, Schuster objašnjava. 

Ratni brod USS Gerald Ford Košta 13 milijardi Tehno Vojno čudo: Ovo je najskuplji ratni brod na svijetu

"Rusi u taj broj uključuju svaki brod koji je u službi, uključujući i patrolna plovila i ostale jedinice koje izlaze iz brodogradilišta. Ostavlja to dojam velike izgradnje, no samo šest njih bit će zapravo moderni ratni brodovi", naglašava. 

U izgradnji tih brodova bilo je niz problema, pa se tako prolongirala dostava i drugog broda u kalisi Gorshov, Admirala Kasatonova. Zbog problema s motorom izgradnja će potrajati još godinu dana više nego je planirano.  U sljedećem desetljeću ruska mornarica ovisit će o starijim, velikim plovilima kojima će biti potrebna konstanta obnova i o manjim, novijim plovilima koji će se boriti sa proizvodnim izazovima poput Gorshkova, piše CNN. 

No čak i brodovi koji se priključe njihovoj floti, nisu zapravo nešto čega bi se trebali bojati, kaže Schuster. 

"Rusija je oduvijek bila dobra u izgradnji, ali u većini slučajeva manje od 10 posto tih brodova stavlja u operativnu fazu odmah i od jednom. Većinom će brodovi puno više vremena provesti u luci nego na moru", objašnjava. 

Bila je ovo ipak slabija verzija parade od one održane 2017. godine koja se obilježavala događajima po cijeloj zemlji, od Vladivostoka do Baltijska, zapadne baze ruske baltičke flote. 

Razvoj vojne tehnologije ruski je cilj, posebno izražen u posljednjih nekoliko godina. U ožujku se tako Putin hvalio novim oružjem koji će NATO obranu učiniti "potpuno beskorisnom" i tako svijetu poslao poruku o snažnoj vojnoj moći. Ministar obrane objavio je i seriju videa kako bi potvrdio te Putinove najave. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Lanalatta
    Lanalatta 01:29 01.Kolovoz 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com

  • omer 16:46 31.Srpanj 2018.

    Dok god Rusija ima tako jaku mornaricu i svu vojsku dotle će biti kakav takav mir u svijetu, inaće da nije takomerikanci bi već napravili rato0va i ratova širom sv ijeta, a naročito u zemljama bogatim naftom kao što su ... prikaži još! Libija, Irak, pa i htjeli su u Siriju ali im je prisjelo.