Life Svjetsko prvenstvo 2018
2731 prikaza

"Robovi iz korejskih logora gradili su Putinove stadione"

Andrew Stroehlein Human Rights Watch
Davor Puklavec/PIXSELL
Sve oči svijeta uprte su u Rusiju, a tek rijetki se pitaju što se nalazi iza blještave površine

Ljudska prava u Rusiji su na najnižoj točki od sloma Sovjetskog saveza i to je zabrinjavajuće, govori nam Andrew Stroehlein, medijski direktor za Europu Human Rights Watcha.

Dok će oči svijeta danas gledati bajnu ceremoniju otvaranja, ne smijemo zaboraviti da su takvi događaji poput prvenstava ili olimpijskih igara, kako nam kaže Stroehlein, propagandni događaji.

"Ceremonija otvaranja je čisti politički događaj. Okruženi ste vođama moćnih država svijeta, tih nekoliko minuta ste doista centar velikog dijela svijeta", kazao nam je on.

Upravo zbog toga je važno upozoriti na mnoge probleme koji muče Rusiju. Osim zatvaranja opozicijskih političara i aktivista, osim korupcije i kršenja prava radnika tijekom gradnje stadiona, postoji još i jasna diskriminacija osoba po spolnoj orijentaciji.

Pogledajte video.

Dobar dio tih stvari krši FIFA-ina vlastita pravila.

"Ovo je prvi put da se prvenstvo organizira po novim pravilima. Sad FIFA ima odbor, savjetnika, pravilnik za borbu protiv diskriminacije. Njihova pravila govore da je države moguće čak i izbaciti iz natjecanja ili organizacije. Vidite, nismo im iz HRW-a govorili da trebaju uvesti ta pravila. Sami su se na njih odlučili i sad ih treba dosljedno provoditi", uvjeren je Stroehlein.

Jedno od pravila je da se ne smije progoniti borce za ljudska prava, a istovremeno u Čečeniji čami u zatvoru Ejub Tatijev, poprilično doslovno posljednji borac za ljudska prava u tom dijelu svijeta.

"Gianni Infantino lako može nazvati Putina i zamoliti da utječe na Ramzana Kadirova, šefa Čečenije, da pusti Tetijeva na slobodu. Svi znamo da je apsolutno bezrazložno zatvoren."

Stroehlein nam je ispričao i kako su u gradnji velebnog stadiona u Sankt Peterburgu korišteni čak i sjevernokorejski robovi. Tek nakon što je taj slučaj završio u medijima je nešto i urađeno.

"FIFA nije popularna. Još nisam upoznao navijača koji ima pozitivan stav o međunarodnoj nogometnoj organizaciji, ali sada je pravo vrijeme da se pokaže jesu li sva ta nova pravila samo mrtvo slovo na papiru".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.