Top News
27080 prikaza

Ameri zabrinuti: Tajno oružje past će u ruke Putinu

Američki lovac F-35
GARY CAMERON/REUTERS/PIXSELL
Uz potencijalne kupce Alžir, Bjelorusiju, Iran i Vijetnam, Rusija bi tako u sljedećih 12 do 15 godina mogla zaraditi 30 milijardi od prodaje

Ruski raketni sustav S-400 nikada nije upotrebljen u borbi, no već diže prašinu iza sebe. Rusija je u potrazi za kupcima na tržištu u kojem dominiraju američki proizvođači oružja, a kineski susjedi jako su uzrujani jer je zemlja učvrstila svoj vojni doseg uz rusku opremu i potiče Indiju da se prilagodi tome. 

Podigle su se tenzije između rivala Saudijske Arabije i Katara jer obje zemlje pregovaraju sa Moskovom ne bi li postigle mogući dogovor, dok je nedavna odluka NATO članice Turske o kupnji S-400 izazvala prijetnje američkim sankcija. 

Uz potencijalne kupce Alžir, Bjelorusiju, Iran i Vijetnam, Rusija bi tako u sljedećih 12 do 15 godina mogla zaraditi 30 milijardi od prodaje, po podacima Moscow Defense Brief. Sve je to dio plana ruskog predsjednika Vladimira Putina koji želi upotrijebiti rusku oružanu industriju ne samo kako bi zaradio milijarde dolara, nego već kako bi i zabio klin razdora između SAD-a i nekih njihovih glavnih saveznika, piše Bloomberg. 

"S-400 ima i komercijalnu i geopolitičku dimenziju. Time se otvara mogućnost za dugogodišnji ruski utjecaj", rekao je Vladimir Frolov, bivši ruski diplomata koji je sada analitičar vanjske politike u Moskvi. 

Rusko oružje ima niz prednosti u usporedbi s jedinim raketnim sistemom koji mu može parirati na tržištu, američkim MIM-104 Patriot, kojeg proizvodi američka kompanija Raytheon Co.

Oba su zračna sistema dizajnirani da pogađaju zračne letjelice i balističke rakete. No ruski S-400 ima veći domete od američkog Patriota, 250 km u usporedbi sa 160 km, a s planiranom nadogradnjom ruski će se domet povećati na 400 km. Ima i snažniji radar, može uništiti pokretne mete dva puta brže, i brže se pokreće. I dok se oba sistema nalaze na kamionima, S-400 za akciju može biti spreman za samo nekoliko minuta, u usporedbi sa Patriotom kojem treba oko sat vremena. 

Poprište rušenja Boeinga 777 na letu MH17 u srpnju 2014. u Ukrajini Zrakoplov Top News Istražitelji: Ruska vojska srušila MH17 i ubila 300 ljudi

Ruski je sistem nešto jeftini od američkog. Njegova nova verzija S-500 koja bi trebala biti kompatibilna sa američkim Thaad anti balističko raketnim sistemom, koji je sposoban oboriti hiper sonične krstareće raketa, trebala bi u proizvodnju do 2022. godine

S-400 proizvodi državna kompanija Almaz-Antey, koja je pogođena američkim sankcijama zbog ruske vojne podrške separatistima u istočnoj Ukrajini. Unatoč tome, Almaz-Antey otvara nove dvije lokacija za proizvodnju kako bi mogao 'nahraniti sve želje'. Rusija bez srama hvali svoj raketni sustav i prezentira ga potencijalnim kupcima. 

"Ne postoji ništa slično", rekao je Vyacheslav Davidenko, glasnogovornik državne agencije za izvoz vojnog oružja Rosoboronexport

"Ruski zračni obrambeni sistem ne dozvoljava nikome napad bez plaćanja cijene", naglasio je. 

Kako Patriot ima superiorne anti balističke raketne mogućnosti smatra Omar Lamrani, konzultant iz Stratfor Enterprises LLC. Može se integrirati u ostale američke raketno-obrambene sustave i tako pojačati njihovu učinkovitost. Patriot je svoju snagu uspješno pokazao i dokazao na bojnom polju, a posebnu slavu stekao je 1991. godine za vrijeme Zaljevskog rata.

No njegova je performanca nedavno došla pod kritiku i osudu. Nedavne video snimke pokazale su neuspješno lansiranje, jedna se raketa zabila u glavni grad Saudijske Arabije, a jedna je eksplodirala u zraku.  Nije jasno da li se sustav Patriot pokvario ili je saudijska ekipa samo loše s njim rukovala. Koji god bio razlog, nije spriječio Rumunjsku, Poljsku i Švedsku od odustajanja od planova da ih kupe. 

Putinovi kiborzi Otpor je uzaludan Tehno Putinovi kiborzi: Zastrašujući vojnici budućnosti

Raytheon je odbio komentirati snimku pogrešne paljbe, i naglašavaju kako "Patriotove performance prilikom testiranja i u borbi govore same za sebe". 

Rusija ima povijest proizvodnje snažnog protuzračnog sistema koja datira još iz razdoblja Hladnog rata, kada je trebala razviti dobar odgovor zračnim snagama NATO-a. Ranih 90-ih godina prošlog stoljeća SAD je platio Borisu Jeljcinu 120 milijuna dolara kako bi mogli razviti protuzračni kompleks i proučavati tu tehnologiju. Sad je SAD ugrožen zbog naprednog ruskog sustava i saveznika. 

2014. godine Kina je potpisala sporazum kojim je platila 1,9 milijardi dolara za kupnju 32 S-400 sustava, svaki opremljen sa četiri rakete, od čega je polovica dostavljena prošle godine. Novi ugovori sa Kinom možda su već u pripremi, što bi Kini omogućilo da zaprijeti Tajvanu, kojeg smatraju pobunjeničkom provincijom, no i da izazovu Japan i ostale susjede oko dijelova koji su predmet rasprave. 

Indija koja sudjeluju u nizu sporadičnih sukoba sa Kinom od njihovog krvavog graničnom sukoba 1962. godine u završnoj je fazi pregovora za kupovinu S-400 teških šest milijardi dolara. Po indijskim medijima, dogovor o kupnji bi mogao biti potpisan prije rujanskog samita Putina i premijera Narendra Modija

Turska kupuje S-400 unatoč tome što time riskira sankcije. Po američkom zakonu iz 2017. godine Bijela kuća će penalizirati zemlje koje provode "značajne transakcije" sa ruskim obrambenim sektorom. Po tom zakonu zabranjena je prodaja oružja Turskoj u odgovoru na njihovu kupovinu S-400. Zakon tako poziva i na isključivanje Turske iz F-35 zajedničkog, borbenog program, što je opsežan plan vrijedan 400 milijardi dolara o prodaji i izgradnji taktičkih letjelica saveznicima. 

Proba za vojnu paradu u Moskvi Dan pobjede Top News Ovo su Putinova oružja za uništenje svijeta

Turska je ključan član programa, naručila je 100 F-35 i kandidirala se za suproizvodnju letjelice. Neke njezine kompanije jedini su proizvođači ključnih dijelova. 

"Turci trebaju odlučiti hoće li biti član NATO-a ili u savezništvu s Rusijom", rekao je senator James Lankford.

Unatoč prijetnjama njihov ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu naglašava kako je dogovor za kupnju S-400 postignut. 

Nedavno je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio kako će Rusija i Turska možda proizvesti i novu generaciju S-500. 

"Rusija je čini se poslala poruku Turskoj da im je u interesu da su s njima u savezništvu, a to je jedan od načina kako grade svoje prijateljstvo na sjeveroistoku", naglasio je Thomas Karako, direktor Missile Defense Project at the Center for Strategic & International Studies.

Vjeruje se kako će na taj način popraviti odnose narušene time što je Turska srušila ruski borbeni zrakoplov u blizini njihove granice sa Sirijom 2015. godine. Turska će ostati i bez letjelica F-35 ako nastavi sa odlukom o kupovinu S-400. 

"Ako Turska ignorira zabrinutost NATO saveznika i nastavi sa svojim partnerstvom sa Rusijom, neće više dobivati F-35", rekao je senator Chris Van Hollen.

Mimohod A ODAKLE? Top News Upozorili i Hrvatsku: Vojsci morate dati više novca

Iako bi gubitak Turske kao klijenta mogao pogoditi proizvođača F-35 Lockheed Martin Corp, postoji zabrinutost kako bi Rusija mogla dobiti vrijedne obavještajne podatke ako zemlja ostane u programu. Posebno ako se u njihovim rukama nađu i S-400 i F-35. 

"U američkom je interesu da Turska ostane strateški i politički na strani Zapada, a vjerujemo i kako je to u turskom interesu", rekao je asistent državnog tajnika A. Wess Mitchell

Što se tiče Saudijske Arabije i njihovih sve toplijih veza sa Rusijom, posebno na koordinaciji naftnih tržišta, alarmiralne su SAD. David Schenker, iz ureda za odnose sa istočnim zemljama, kaže kako će poručiti "Saudijskoj Arabiji da to ne čini", ako ih se pita hoće li kupiti S-400.

Prodaja druge vrste oružja, poput raketnih bacača, i sl. dogovorena je za vrijeme povijesnog posjeta kralja Salmana Rusiji u rujnu prošle godine. 

Susjedne i SAD-u savezničke zemlje Kuvajt, Bahrain i Ujedinjeni Arapski Emirati će također u kupovinu ruskog oružja. Napredni ruski raketni sustav pretvorio se u glavno pregovaračko oružje u regiji dok različiti protivnici pronalaze načine kako bi učvrstili svoje veze sa Rusijom i tako balansirali zapravo američki utjecaj. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.