Top News
1506 prikaza

Radikalno: Dubrovnik zabranjuje nove restorane?

Stradun
Grgo Jelavic (PIXSELL)
Dubrovnik trpi posljedice masovnog turizma zbog kojeg je život u gradu postao nemoguć, a gradske vlasti povukle su ekstremne mjere

Do sada su se borili s efektima prekomjernog turizma ograničavajući broj brodova za krstarenje koji pristaju u gradskoj luci, smanjujući broj štandova za suvenire, kao i redukcijom stolova i stolica ispred restorana za 20 posto. 

No, sada je najveći hrvatski turistički biser predložio još strožu mjeru: u Dubrovniku se neće smjeti otvoriti niti jedan novi restoran, piše CNN.

U posljednjih nekoliko godina grad je zabilježio značajan porast broja posjetitelja, djelomično zbog popularnosti koju je stekao pojavljujući se u slavnoj seriji Igra Prijestolja.

Crna Gora Bolji od nas Ekonomix Susjedna država u plusu: Od turizma zaradili milijardu €

Dubrovačko vijeće glasovat će u prosincu o prijedlogu novog pravila za restorane, kojim bi se uveo moratorij na bilo koje nove stolice i stolove na otvorenom u Starom gradu sljedećih pet godina.

Iako se to mnogima možda i ne čini kao neki poseban potez da se zabrane nove terase, treba imati na umu da su restorani u Starom gradu u Dubrovniku praktički uklesani u zidine, pa je broj mjesta unutra prilično limitiran i ograničen i terase zapravo spašavaju promet. 

Dubrovnik | Author: Grgo Jelavic/PIXSELL Grgo Jelavic/PIXSELL

U praksi, takav potez zapravo znači zabranu,  a na pitanje znači li to efektivno petogodišnju zabranu novih restorana, Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika je CNN-u odgovorio: "Točno."

"Svatko tko želi otvoriti restoran u Starom gradu u narednih pet godina neće moći dobiti terasu na otvorenom, odnosno neće dobiti dozvolu za postavljanje stolova i sjedalica na otvorenom", prenio je CNN riječi dubrovačkog gradonačelnika, a Franković nastavlja:

"Oni se mogu otvoriti restoran, ali samo s unutarnjim dijelom, bez terase. Međutim, poznavajući Stari grad, vrlo je teško pronaći mjesto na kojem možete raditi unutra. Devedeset devet posto restorana radi uglavnom s vanjskim stolovima.", objasnio je.

Borba protiv masovnog turizma

Gradsko vijeće posjeduje sav javni prostor u Dubrovniku te stoga može odlučiti hoće li se restoranu dodijeliti vanjski prostor sa stolovima ili ne. Ako se restoran zatvori, rekao je Franković, smatrat će se da je potpuno zatvoren - što znači da druge tvrtke neće moći preuzeti prostor.

Dubrovački gradonačelnik se prikazuje kao borac protiv negativnih učinaka masovnog turizma, izvještava CNN i navodi kako je Franković prošle godine najavio da u grad neće smjeti pristati više od dva kruzera dnevno, čega se Dubrovnik ove godine držao 70 posto vremena. Također je broj štandova sa suvenirima u centru smanjio za 80 posto i već ranije za 20 posto srezao broj sjedećih mjesta restorana i kafića.

Kruzer u Dubrovniku | Author: Grgo Jelavic (PIXSELL) Grgo Jelavic (PIXSELL)

Graham Carter, osnivač i direktor Nezaboravne Hrvatske, rekao je za CNN Travel da "većina" dubrovačkih restorana koristi sjedeća mjesta na otvorenom, zbog ograničenog prostora u zatvorenom prostoru. Dodao je: "Ograničavanje otvaranja novih restorana pametan je potez."

"Prostor je u Dubrovniku problem, osobito u vrijeme sezone. Povećani prostor koji restorani trebaju znači manje prostora za pješake i prenapučene ulice."

Split Trendovi Top News Hrvatska u lošem društvu: Dolaze nam najgori turisti

CNN je pritom podsjetio da se i Venecija pokušava boriti protiv pretjeranog turizma. Venecijanske gradske vlasti izglasale su zabranu novih lokala brze prehrane 2017.

Justin Francis, izvršni direktor Responsible Travel, koji vodi kampanje za održivi turizam, rekao je za CNN: "Ograničenje broja novih restorana može zaustaviti problem prenapučenosti i njegovo pogoršavanje u Starom gradu, jer stanovnici svoj život u tom dijelu opisuju kao da žive usred Disneylanda. Ovo je dobrodošao potez jer je slušanje i rad s lokalcima ključan korak ka uspješnoj turističkoj politici."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:17 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • BESTpartizan 17:14 06.Studeni 2019.

    previše restorana u gradu kapitalizam uništava dubrovnik.