Top News
1526 prikaza

Radio i šutio, tek na odlasku otkrio da živi pod stražom

Dinko Cvitan
Patrik Macek (PIXSELL)
Dinko Cvitan otvorio je sezonu lova na Bandića, Mamića, Gazdu, lokalne šerife, a politika ga je napadala bez veze

Znam da je percepcija građana loša. Vjerojatno sam i ja za to odgovoran jer nisam htio izlaziti u javnost, nego sam šutio i radio, kazao je Dinko Cvitan prošli tjedan u gotovo praznoj sabornici, malobrojnim saborskim zastupnicima, koje je zanimalo što im, sada već bivši prvi čovjek DORH-a, ima reći. Slika prazne sabornice govorila je više od tisuću riječi o tome kakav stav politika, političari te Sabor koji na prijedlog Vlade imenuje glavnog državnog odvjetnika, ima prema onom što rade i što su radili Cvitan i njegovi ljudi.

Uostalom, Cvitan se u Saboru našao tek nakon inicijative 30 oporbenih saborskih zastupnika, koji su ga pozvali u Sabor, kako bi im u travnju 2018. obrazložio godišnja izvješća o radu DORH-a za 2015. i 2016. Da nije tragično i apsurdno, bilo bi smiješno što je Sabor godinama u ladici, bez rasprave, za koju nije našao vremena, držao izvješća o radu jedne od najvažnijih institucija u zemlji, specijalizirane za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Dražen Jelenić polaže svečanu prisegu Fotogalerija Top News Ova fotografija glavnog lovca na krimose dovoljno govori

Borba protiv korupcije višegodišnja je mantra hrvatskih političara, koji toj borbi, uvjerila se javnost bezbroj puta, daju samo deklarativnu podršku. Stoga još licemjernije zvuče neslužbena pojašnjenja zbog čega je Cvitan morao otići. Sva se svode na to da se nije dovoljno žestoko i jako borio protiv korupcije te da i ondje gdje se borio nema rezultata jer suđenja predugo traju. Oni koji ga zbog toga prozivaju, a takvih nije malo, očito ne znaju da to što sud radi ili ne radi s nekom USKOK-ovom ili DORH-ovom optužnicom, ne ide toliko na dušu Cvitana koliko sudova.

Nepoznavanje materije o kojoj se govori postala je specifičnost hrvatskog javnog života, pa ni priča o tome tko što i kako radi u DORH-u nije izuzetak. No za percepciju javnosti o tome što i kako radi DORH, odgovoran je i Cvitan, koji je to, čulo se prošli tjedan, i sam konačno shvatio i priznao. Šuteći i radeći, Cvitan je pristao da na leđa DORH-a i njegovih tužitelja, neopravdano, padne sav bijes javnosti zbog sporog i neučinkovitog pravosuđa.

Cvitanova spoznaja da je za obavljanje posla koji je radio potrebno posjedovati i dobre komunikacijske vještine za njega je došla prekasno, a što će ta spoznaja značiti za budući rad DORH-a pod vodstvom Cvitanova nasljednika Dražena Jelenića, tek će se vidjeti. Svoj zadnji nastup u Saboru Cvitan je iskoristio i kako bi otvorio dušu pa je, odgovarajući na zastupnička pitanja, pojašnjavao zašto su istrage ratnih zločina mukotrpne i dugotrajne, koliko je komplicirano voditi istragu kao što je ona u Agrokoru, na što DORH troši novac koji dobiva iz proračuna, s kojim se problemima susreću njegovi ljudi...

Dinko Cvitan | Author: Denis Ceric (PIXSELL) Denis Ceric (PIXSELL)

Prvi put je javno progovorio i o tome kako izgleda njegov život pod policijskom zaštitom. „Ne volim o ovom govoriti, procjena policije je da je moj život ugrožen, da je naručeno moje ubojstvo i to iz dva izvora. Zato se štiti mene i moju obitelj. To nije lako. To je težak život i to je to. Što da vam kažem?“, kazao je Cvitan zastupnicima.

U detalje te priče nije ulazio, zastupnici ga više o tome nisu pitali, a iz malo onoga što je oko svega javno poznato zna se tek da su Cvitan i njegova obitelj pod policijskom zaštitom od srpnja 2016. Zaštita im je dodijeljena jer se, po procijeni policije i tajnih službi, radilo o ozbiljnoj prijetnji i ugrozi za njegov život, što se doznalo nakon prikupljanja operativnih informacija. Da je stvar bila podosta ozbiljna, svjedoči i to što Cvitana od tog trenutka voze u blindiranom automobilu.

I prije te situacije u nekoliko mu je navrata sugerirano da aktivira policijsku zaštitu na koju, prema zakonu, kao štićena osoba druge kategorije ima pravo, no Cvitan je to 15 godina odbijao, baš kao i njegov prethodnik Mladen Bajić. Tko ga želi ubiti i zašto, javnost do danas nije doznala, no usprkos tome neki, koji su se valjda u toj priči prepoznali, sami su se promptno javili u DORH, kako bi zanijekali da imaju bilo kakve veze s naručivanjem njegova ubojstva.

Dražen Jelenić INTERVJU Top News Novi šef DORH-a: "Spreman sam!"

Bio šef i USKOK-a i DORH-a Tijekom svoje karijere, prvo na čelu USKOK-a, a zatim DORH-a, po čemu je jedinstven jer je jedini koji je bio šef obje te institucije, Cvitan je pokrenuo kaznene progone protiv mnogih, a neki od njih su bili i pravi kapitalci. Među takve spadaju zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te neprijeporni šef hrvatskog nogometa Zdravko Mamić.

Odlukom da se istražuju poslovi jednog i drugog te način na koji su obojica godinama vladali te još uvijek vladaju Zagrebom, odnosno Dinamom i HNS-om, Cvitan je dirnuo u dva osinja gnijezda u koja se pragmatični Bajić iz ovih ili onih razloga nije usudio dirati. Pravosudni kuloari danas će odati priznanje Cvitanu zbog činjenice da je, ako ništa drugo, barem pokušao istražiti sumnje oko toga kako Bandić i Mamić posluju. No isti ti kuloari upravo u kaznenom progonu te dvojice, naći će jedan od razloga zašto Vlada, u kojoj većinu čini HDZ, stranka kojoj se još uvijek sudi zbog korupcije, nije htjela produljiti mandat Cvitanu.

Jer Mamić je, kao što je sam neki dan rekao, veliki simpatizer HDZ-a, dok o Bandiću, kao i o Tomislavu Sauchi te Branimiru Glavašu, dvojcu također optuženom za ozbiljna kaznena djela, ovisi tanka HDZ-ova većina u Saboru. U takvoj konstelaciji snaga, kada Cvitan, figurativno rečeno, o glavi radi HDZ-u, Bandiću, Sauchi i Glavašu, iluzorno je bilo očekivati da će mu mandat biti produljen.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • markus69 15:36 24.Travanj 2018.

    Tip je očito štitio one koji su ga stavili na to mjesto,te ratne zločince u Domovinskom ratu-četnike i jna borce.