Top News
4782 prikaza

"Plenki, još kradu u Vladi, zaustavi ih!"

Tomislav Saucha
Patrik Macek (PIXSELL)
Doznajemo da je čak i Milanović bio šokiran obratom u slučaju Tomislava Sauche

Andrej Plenković kretao je u petak navečer na predizborni skup HDZ-a u Zaprešić. Tad ga je uzbuđen nazvao jedan njegov prijatelj i suradnik. Kratko mu je poručio da je taj čas razgovarao s Tomislavom Sauchom, koji je u tim trenucima žurio prema Gajevoj ulici u Zagrebu, u sjedište DORH-a i Uskoka.

Saucha je, kao što je on sam nekoliko dana kasnije potvrdio novinarima u Saboru, išao prijaviti nove spoznaje o aferi Dnevnice, do kojih je sam došao. On je jedini osumnjičenik i zbog toga je sedam dana ležao u Remetincu. Zajednički prijatelj prenio je Plenkoviću Sauchinu dramatičnu poruku. Ukratko, Saucha upozorava premijera kako je sam došao do novih, bitnih informacija koje daju potpuno drukčiji kontekst njegove uloge u toj aferi.

Zatim kaže da mu to umnogome olakšava poziciju u istrazi. Posebno je bio detaljan kad je izložio šokantne detalje da se na isti način još krade novac iz Vlade RH. Dakle, ne samo u mandatu Milanovića, za što je on osumnjičen, nego u mandatu Oreškovića, ali i Plenkovića.

Premijer je time bio prilično šokiran. Saucha je, preko tekliča, poslao i bitnu molbu Plenkoviću: da se osigura nesmetana istraga i da slučajno ne nestanu dokumenti, dakle dokazi, koji potvrđuju da je netko lažirao putne naloge i uzimao dnevnice u Plenkovićevoj vladi. Saucha je u Gajevoj naišao na zatvorena vrata. Tamo petkom predvečer niko ne radi. No, njegova odvjetnica telefonski je tad kontaktirala ljude u vrhu Uskoka i rekla da njezin klijent želi dati dodatni iskaz o novim informacijama.

Andrej Plenković objavio proširenje istrage u slučaju dnevnice | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Poručeno im je kratko i hladno da dođu u ponedjeljak u Uskok, što je pojačalo Sauchin strah da bi ove nove informacije mogle iscuriti i da bi se dokazi mogli uništiti. Plenković to nije dopustio. Shvatio je da Saucha spašava sebe, ali i njega, od neviđene sramote. Jedini "magarci" su ispali ljudi iz Uskoka.

Plenković je, izgleda, shvatio tada da je pogriješio i odlučio je, narodski rečeno, ispeglati situaciju. Naime, u poruci koju mu je Saucha poslao rečeno mu je i da se bivši najbliži suradnik Zorana Milanovića ne misli naslađivati zbog pogreške premijera niti se s njim prepucavati, što se pokazalo i idućih dana, kad se Saucha u tri istupa, dva intervjua i jednoj izjavi za novinare, blagonaklono postavio prema Plenkoviću, za razliku od njegovih bivših stranačkih kolega iz SDP-a.

Plenković je, nakon što je Cvitanu predao sve dokumente na temelju kojih je proširena istraga, sazvao izvanrednu konferenciju za medije, na kojoj je kratko izvijestio o novim momentima u aferi Dnevnice, no pojavom glavnog državnog odvjetnika uza se navukao je bijes i kritike oporbe.

Osobe s kojima smo razgovarali vjeruju kako je Cvitan pristao na istup pred novinarima da se ne bi zamjerio Plenkoviću, jer mu je sudbina u tom trenutku bila vrlo klimava budući da HDZ-ovci nisu voljni glasovati za njegovo izvješće o radu koje se nalazi u Saboru. Cvitan je zapravo svojim pojavljivanjem uz Plenkovića i navlačenjem salvi kritika na svoja leđa sebi spasio mandat, jer su dosad njegovi jedini pobornici bili zastupnici iz redova oporbe, ali i Mosta, koji su ga štitili od HDZ-ove želje za smjenom.

Ostatak teksta pročitajte u novom broju Expressa.

Naslovnica Express | Author: express express

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.