Top News
1824 prikaza

Ramljak: Savjetnici koštaju milijardu kuna

Ante Ramljak
Marko Lukunić (PIXSELL)
Izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor osporio je potraživanje najveće ruske banke

Ukupni iznos priznatih tražbina vjerovnika i dobavljača Agrokora, prema tablicama koje je u četvrtak objavio Trgovački sud u Zagrebu, doseže 41,23 milijarde kuna, dok je 16,54 milijarde kuna tražbina osporeno. Izvanredni povjerenik Ante Ramljak u Agrokorovom tornju predstavio je rezultate procesa prikupljanja tražbina od vjerovnika. U uvodu na tiskovnu konferencije pohvalio se činjenocim da je sud u Londonu odlučio priznati lex Agrokor, tako da nijedna tužba pokrenuta u Londonu neće moći biti vođena osim u postupku ovog cijelog procesa izvanredne uprave, kazao je Ramljak.

Dok se esktenzivno pričalo o dugovima Agrokora, Ramljak je spomenuo i ogromne brojke koje se odnose na plaće savjetnicima. Od 10. travnja pa do kraja rujna ove godine, ukupni trošak svih savjetnika (za restrukturiranje, financijski, pravnim i drugima) dosegao je 141 milijun eura što je nešto više od milijarde kuna. Ipak, Ramljak je napomenuo da vjerovnici plaćaju sve troškove savjetnika.

Discordia, revizorska kuća odgovorna za prošlogodišnje financijsko izvješće prepuno rupa, dobila je gotovo pet milijuna eura prije ulaska izvanredne uprave u Agrokor.

Trgovački sud u Zagrebu objavio je tablice o tražbinama prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima, kao i tablice o razlučnim i izlučnim pravima, iz kojih se vidi da je iznos ukupnih priznatih tražbina 41,23 milijarde kuna, a osporenih 16,54 milijarde, prenijela je Hina.

Jadranka Todorić ispred Kulmerovih dvora Nepoznanica Life Gazdina sestra: Malo tko je za nju čuo - tko je Jadranka?

Nedavno je izvanredni povjerenik Ante Ramljak izjavio da se iznos priznatih i nepriznatih tražbina kreće oko 58 milijardi kuna, a u taj iznos uključena su i potraživanja između kompanija unutar sustava Agrokor. Što je ponovio na današnjoj tiskovnoj konferenciji i što je možda i najbitnije, napomenuo je da se može dogoditi da neke osporavane tražbine ipak priznaju dođe li do nekih promjena. Time se ipak otvara mogućnost da će Sberbanku priznati i onih spornih 8 milijardi kuna.

Od ukupno prijavljenih tražbina, vjerovnici imaju razlučnih prava na iznos od 8,17 milijardi kuna. Pritom se na Agrokor d.d. odnosi 1,88 milijardi kuna tražbina koje vjerovnici imaju osigurane. Najviše razlučnih prava u sklopu toga ima Adris, u iznosu od 1,2 milijarde kuna.

Državi, dakle poreznoj upravi, carini i ostalim jedinicama koje ulaze u centralni proračun, Agrokor je ukupno dužan nešto manje od 200 milijuna kuna. U idućim danima i tjednima najveće borbe će se voditi oko Agrokorove imovine u državama koje ne priznaju lex Agrokor, a to su Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Ramljak pretpostavlja da će vjerovnici pokušati ovršiti imovinu vrijednu nešto više od 100 milijuna eura, ali on bi im preporučio da pokušaju mirnim putem naplatiti dugovanja zato što će tako dobiti više novca.

U ukupnim prijavljenim tražbinama prema Konzumu, 1,45 milijardi kuna je razlučnih prava, pri čemu najviše ima PBZ, 665 milijuna kuna.

Vjerovnici Belja imaju razlučna prava vrijedna 582 milijuna kuna od čega najviše Zagrebačka banka, 466 milijuna kuna. Vjerovnici Vupika imaju 580 milijuna kuna razlučnih prava, od čega najviše Zagrebačka banka, 375 milijuna kuna; vjerovnici Žitnjaka 544 milijuna kuna razlučnih prava, od čega Zagrebačka banka 375 milijuna kuna, dok vjerovnici Jamnice imaju 568 milijuna kuna razlučnih prava, a većina se odnosi na Franck, pokazuju podaci objavljeni na Trgovačkom sudu.

Inače, izvanredni povjerenik je prema Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja obvezan sastaviti tablice prijavljenih tražbina te razlučnih i izlučnih prava i u njima naznačiti priznaje li ih ili osporava.

Odredbe Zakona o postupku izvanredne uprave ne predviđaju održavanje ispitnog ročišta na kojem bi se izvanredni povjerenik mogao dodatno očitovati priznaje li ili osporava svaku pojedinu tražbinu, već svoje očitovanje daje samo u tablicama, nakon čije objave teče rok od osam dana za osporavanja od strane drugih vjerovnika.

Agrokor Novi obrat Top News 'Kajla' iz Slovenije - ne priznaju Lex Agrokor!

Izvanredni povjerenik ne može tablice mijenjati na način da naknadno daje novo, drugačije očitovanje o nekoj tražbini koju je već ispitao, već se činjenično i pravno stanje rješava kroz parnične postupke.

Kako je ranije izvjestila izvanredna Uprava, ukupna imovina Agrokora zadnjeg dana 2016. bila je 41,75 milijardi kuna, te je bila 10,3 milijardi manja nego što pokazuje izvješće za 2015. Ukupnu imovinu krajem 2015. revizori su smanjili za 752 milijuna kuna, na 52 milijarde kuna.

Ukupne obveze Agrokor grupe, prema revizorskom izvješću, iznosile su na kraju 2016. godine 56,28 milijardi kuna. Prepravljeno izvješće za 2015. govori o konsolidiranim obvezama od gotovo 55 milijardi kuna, naprema 45,3 milijarde, koliko je iskazala prijašnja uprava. To je razlika od 9,7 milijardi kuna.

Ukupni kapital Agrokor grupe na kraju 2016. bio je negativan, odnosno evidentiran je gubitak iznad vrijednosti kapitala od 14,5 milijardi kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.