Top News
1056 prikaza

Desnica u problemima: Le Pen neće dobiti novac iz Rusije

Marine Le Pen, predsjednica Nacionalnog fronta, ikona francuske krajnje desnice
BENOIT TESSIER/REUTERS/PIXSELL
Ruska banka koja je trebala financirati predstojeće kampanje francuske desnice iznenada je propala

Marine Le Pen, šefica Nacionalne fronte i ikona francuske desnice, ovih dana je u sve većim problemima. Naime, nedostaje joj čak 20 milijuna eura za financiranje predstojećih izbora u Francuskoj. Prije se mogla okrenuti ruskim prijateljima iz Prve češko-ruske banke (FCRB) koji su joj još 2014. godine pružili kredit od devet milijuna eura za financiranje kampanje prije tadašnjih izbora, piše Bloomberg. FCRB je nedavno zatvorena zato što su ruske vlasti otkrile da zapravo nemaju nikakve zalihe novca kojima će servisirati svoje poslovanje.

Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS

Blagajnik Nacionalne fronte, Wallerand de Saint Just, rekao je: "Ruski krediti bili su stabilan izvor prihoda. Sada smo u situaciji da tražimo nove kredite". Veze između Rusije i francuske desnice već su godinama poznate, ali posljednjih tjedana, nakon što su američki obavještajci da su ruski hakeri vjerojatno pomagali Donaldu Trumpu kako bi pobijedio na izborima, čak i Le Pen se udaljava od svih veza s Vladimirom Putinom i Rusijom.

Sergei Markov, politički konzultant u Moskvi, rekao je da bi Le Pen bez previše problema dobila novi kredit iz Rusije, ali se svejedno odlučila da neće tražiti nove pozajmice. "Le Pen ne želi ugroziti vlastite šanse za pobjedu na izborima", rekao je Markov.

Vladimir Putin | Author: REUTERS REUTERS

Službeni stav Nacionalne fronte je da za sad nemaju problema s financiranjem te da imaju još zaliha novca koje mogu iskoristiti za financiranje kampanje. Saint Just ipak nije htio dati neke konkretne brojke: "Osjetljivo je to pitanje. Moramo čuvati svoju diskreciju i ne smijemo davati konkretne brojke ili konkretna imena".

Neimenovana američka investicijska banka navodno je bila spremna ponuditi 20 milijuna dolara kredita u kolovozu prošle godine, ali su odustali u posljednji trenutak. A sve je izgledalo puno drukčije početkom prošle godine. Saint Just se u veljači hvalio da će uspjeti osigurati 25 milijuna eura kredita za financiranje predsjedničke kampanje, ali čini se da će im takav poduhvat ipak biti znatno teže ostvariti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • REGINATREVOR 14:07 17.Listopad 2017.

    moje ime je Regina Trevor, a ja sam bila žrtva prijevare u rukama lažnih zajmodavaca, izgubila sam do 3.000EUROS, i kao rezultat toga, pala sam u HGE dug. Moje poslovanje se raspalo i nisam imala kamo otići. dok nisam upoznao ... prikaži još!o Mariju HEINZE, koja mi je dala zajam s niskom kamatnom stopom, a ja sam odmah vratio sav novac koji sam izgubio. Također možete dobiti dobar i siguran zajam kao i ja. Sve što trebate učiniti je kontaktirati ovu ženu putem ove e-pošte: mariaheinze@marquezfinanceltd.c

  • REGINATREVOR 14:07 17.Listopad 2017.

    Zdravo, moje ime je Regina Trevor, a ja sam bila žrtva prijevare u rukama lažnih zajmodavaca, izgubila sam do 3.000EUROS, i kao rezultat toga, pala sam u HGE dug. Moje poslovanje se raspalo i nisam imala kamo otići. dok nisam ... prikaži još! upoznao Mariju HEINZE, koja mi je dala zajam s niskom kamatnom stopom, a ja sam odmah vratio sav novac koji sam izgubio. Također možete dobiti dobar i siguran zajam kao i ja. Sve što trebate učiniti je kontaktirati ovu ženu putem ove e-pošte: mariaheinze@marquezfinanceltd.c