Top News
1576 prikaza

Rastrošni političari: Servis za jelo platio 186.000 kuna

Bijela kuća
1/7
Thinkstock
Političari su očito svugdje isti - kad nije njihovo troše kao pijani milijarderi

Otkriće da je američki tajnik za stanogradnju i urbani razvoj Ben Carson sa suprugom, platio servis za jelo u njegovom uredu 31.000 dolara, i da su toliko potrošili javnog novca, izazvala je veliki bijes američkih građana. 

No, Carson uopće nije jedini rastrošni djelatnik u kabinetu Donalda Trumpa. Evo koji su najrazmetniji sinovi američke administracije: 

Ben Carson

Sekretar stambenog i gradskog razvoja (Hud) više manje uspješnog resora, budući da je zadužen za odjel koji se bavi američkim nedovoljno financiranim javnim stambenim dobrom. Ali stvari su se prošli mjesec promijenile za bivšeg neurokirurga kad je ustanovljeno da je Hud dogovorio platiti 165.000 dolara za "salonski namještaj" u svom sjedištu u Washingtonu. 

Ben Carson | Author: Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL
Vijesti o skupim troškovima za uređenje ureda pojavile su se nakon što je Guardian otkrio da se jedna visoka dužnosnica Carsonovog ministarstva požalila na zlostavljanje nakon što je upozorila da je probijen proračun ministarstva. Dotičnoj zaposlenici rečeno je da "5000 dolara nije dovoljno ni za pristojnu stolicu. Izvješće se pojavilo kad je vlada predložila smanjenje  godišnjeg proračuna Carsonovom resoru za 6,8 milijardi dolara ili čak 14 posto.

Steve Mnuchin

Tajnik riznice, bivši izvršni direktor Wall Streeta i holivudski producent vrijedan čak 35 milijuna dolara, uspio je prikupiti u prvih šest mjeseci računa u visini od 800.000 dolara a sve je potrošio za putovanje vojnim zrakoplovima. Istina je da je Mnuchin odustao o američkog vojnog zrakoplova kojim je trebao otputovati na medeni mjesec u Škotsku, Francusku i Italiju nakon što se prošle godine oženio za škotsku glumicu Louise Linton u Hotelu Trump International nedaleko Bijele kuće. Ali šteta njegovu ugledu već je učinjena - jer je par službenim avionom odletio u Kentucky gdje su posjetili Fort Knox da bi gledali pomrčinu sunca. 

Steve Mnuchin | Author: Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL
Nakon putovanja, Mnuchinova supruga izazvala je provalu bijesa kad je na Instagramu objavila svoje fotografije dok izlazi iz državnog zrakoplova sa suprugom, a ispod slike je naglasila sve modne marke za odjeću i modne dodatke koje je taj dan imala na sebi. "Veliki dan dana u Kentuckyju!" Napisala je Linton s popisom # rolandmouret, # hermesscarf, #tomford sunnies, #valentino. Kada je žena iz Oregona komentirao online: "Drago mi je što možemo platiti za vašu malu bijeg. # jadno ", Linton joj je drsko odgovorila: 

- Ou! Jeste li mislili da je ovo privatno putovanje ?! Divno! Mislite li da je američka vlada platila naš medeni mjesec ili privatni put ?! Jeste li pridonijeli više našoj ekonomiji od mene i mog supruga? 

Dužnosnici riznice branili su putovanje, a generalni inspektor odjela rekao je da je sve bilo po zakonu.

Scott Pruitt

Ministar zaštite okoliša izjavio je da mora u avionu putovati samo u prvoj klasi jer mu prijete brojni protivnici njegovog odlučnog protivljenja teoriji o klimatskim promjenama i protivljenju prihvaćanja regulacije zagađenja zraka. Njegova misionarska uloga bia j i da nastupi u medijima i objasni zašto se Amerika povukla iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, pa je zato prvi put iskoristio mogućnost da u avionu od Washingtona do New Yorka leti u prvoj klasi iako let traje oko sat i 15 minuta.

Scott Pruitt | Author: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL
No prošli je tjedan rekao kako razmišlja o letenju u repu aviona, unatoč tome što se žalio na 'prijetnje bez presedana' i 'incidente' u zrakoplovima i zračnim lukama nakon što je imenovan na tu funkciju.

Jedna osoba mu je vikala: "Scott Pruitt, sje*** si okoliš", izjavio je jedan EPA službenik CNN-u, iako se to dogodilo u zračnoj luci u Atlanti, a ne u avionu.

Također je potrošio čak 43.000 dolara na zvučno izolirani "privatni boks" u svom uredu kako bi spriječio prisluškivanje telefonskih poziva. Potrošio je i 9.000 dolara za biometrijske brave i provjeru ureda od prislušnih uređaja.

Ranije ovog mjeseca zabilježeno je da je potrošio 6.500 dolara javnog novca kako bi zaposlio privatnu medijsku tvrtku s jakim republikanskim vezama koja je trebala promicati u javnosti njegova postignuća i uspjehe. 

David Shulkin

Ministar veterana, koji se pridružio odjelu tijekom Obamine administracije, navodno je tražio člana svog osiguranja da ga prati u Hoem Depot, trgovinu s pokućstvom i kasnije tražio od njega da mu nosi kupljeni namještaj.  

David Shulkin | Author: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL
Prošli mjesec generalni inspektor je objavio izvješće u kojem je Shulkin prekršio etička pravila obnašanja državne funkcije jer je otputovao u Dansku i Veliku Britaniju te tijekom puta spojio ugodno s korisnim. Naime, osim posla Shulkin je posjetio teniski meč na Wimbledonu, te krstario Temzom. 

Ryan Zinke

Ministar unutarnjih poslova iz Montane, poznate po kaubojima, proslavio se kad je na imenovanje na tu funkciju projahao Washingtonom na svom konju Tontou. Ali kad je želio otići na jahanje s potpredsjednikom Mikeom Penceom, uzeo je helikopter koji financira vlada. Bilo je to jedno od tri takva putovanja 2017. godine, koja su ukupno koštala 53.000 dolara javnog novca.

 | Author: Chris Kleponis/DPA/PIXSELL Chris Kleponis/DPA/PIXSELL

Osim toga, Zinke, koji se zalaže za eksploataciju nafte, plina, ugljena i urana po netaknutim spektakularnim divljinama američkog zapada, uzeo je charter let za izlet an Djevičanske otoke. Zapovjednik je zaprijetio članovima nadzornog odbora koji su vodili evidenciju o putnim troškovima Ryana Zinkea i koji su pokazali da američki građani plaćaju troškove putovanja i njegovoj ženi da bi ga pratila na službenim putovanjima.  

Tom Price

Tom Price | Author: Ron Sachs/DPA/PIXSELL Ron Sachs/DPA/PIXSELL
Ministar zdravstva bio je prisiljen podnijeti ostavku u rujnu prošle godine nakon obavijesti da su on i njegovo osoblje potrošili najmanje 400.000 dolara, a vjerojatno i više od 1.000.000 dolara poreznog novca za privatna putovanja.

Kao kongresnik iz Georgie, Price je bio fiskalni konzervativac, i zalagao se za veliku štednju. Bio je protiv korištenja privatnih zrakoplova za članove Kongresa.

- Obično se očekuje da zakonodavci koriste komercijalne letove, govorio je, piše The Guardian.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.