Ekonomix
6889 prikaza

Ove tri slike pokazuju zašto je Trump krenuo u rat s EU

Donald Trump
Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL
Američkog predsjednika daleko najviše muči trgovinska bilanca između dvaju najvećih gospodarstava na svijetu

Trgovinski rat kojeg je Donald Trump najavio ostatku svijeta, naročito Europi globalnu bi ekonomiju mogao koštati 470 milijardi dolara, objavio je Bloomberg Economics. Američka najava o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija mogao bi biti samo početak ceste koja vodi u katastrofu, jer Trump najavljuje još neke mjere, ali i ostale svjetske ekonomije prijete da će Trumpu odgovoriti istom mjerom.

Cecilia Malmstrom, šefica za trgovinu Europske unije otvoreno je pozvala europske lidere u ponedjeljak da se "suprotstave nasilnicima", referirajući se naravno na Trumpa.

SAD i Europska unija najvažniji su trgovinski partneri na svijetu. Prema podacima Eurostata, SAD kupuje daleko najveći dio europskih dobara i usluga. Kako možete vidjeti na slici 1, EU izvozi više od 360 milijardi eura dobara i usluga u SAD. To je više nego u iduća dva najveća trgovinska partnera zajedno. U Kinu i Švicarsku odlazi nešto više od 312 milijardi eura roba i usluga iz Europske unije.

Podaci o trgovini izmedu SAD-a i EU | Author: Eurostat Eurostat

Jedan od najvećih argumenata Donalda Trumpa za uvođenje velikih nameta na čelik i aluminij je trgovinski deficit SAD-a, ali kako slika 2 pokazuje, američke kompanije imaju veći izvoz sirovina u Uniju nego u obrnutom smjeru. Upravo zbog toga ta mjera znači jako malo Uniji, ali najavljeni odgovor uvođenja recipročnih mjera mogao bi naštetiti američkim kompanijama.

Podaci o trgovini izmedu SAD-a i EU | Author: Eurostat Eurostat

Tako dolazimo do najvažnijih podataka, a to je trgovinska bilanca gdje Unija ostvaruje relativno veliki suficit u trgovini s SAD-om. I baš to je ono što Trumpa daleko najviše smeta. "Kad zemlja (SAD) gubi mnoštvo milijardi dolara pri trgovanju s praktično svakom zemljom s kojom posluje, trgovinski ratovi su i dobri i laki za u njima pobijediti. Primjer, mi smo u minusu od 100 milijardi dolara s određenom zemljom, a ona se s nama sprda, nećemo s njom trgovati i bit ćemo na velikom dobitku. To je tako lako!", napisao je Trump. "Zemlja" za koju je tada navodio taj, "virtualni", deficit od 100 milijardi jednostavno je pogoditi da je EU.

Podaci o trgovini izmedu SAD-a i EU | Author: Eurostat Eurostat

Kasnije je bivao sve otvoreniji, direktno je stao prozivati EU, prijetiti da će na protumjere udariti protu-protumjerama... Uopće, Trump je poznat kao čovjek koji u bilo kakvim sukobima "ne uzima zarobljenike", ako to ikako može. On će se povući, pokazala je praksa, tek ako se totalno sukobi s činjenicom da će pretrpjeti potpuni poraz u sukobu, no do toga očito još nije došlo.

On je, još jednim postom na Twitteru, "ponudio" EU-u sljedeći izlaz iz krize: Ako EU, koji SAD u trgovini tretira jako loše, a sad se žali na carine na čelik i aluminij, sada ukloni svoje "jezive prepreke i tarife na američke proizvode", onda će i Trump ukinuti svoje carine. "Veliki deficit. Ako ne, mi oporezujemo automobile itd. POŠTENO!", napisao je. Na što je Trump točno mislio time i čime bi bio zadovoljan da mu EU iziđe u susret?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.