Top News
1255 prikaza

Nova šefica CIA-e vodila je zatvor za mučenja

Gina Haspel
YouTube
Ona je prva žena u povijesti koja će voditi CIA-u, a na tu poziciju je došla nakon odlaska dosadašnjeg šefa Mikea Pompea u Bijelu kuću

Novoimenovana šefica CIA-e Gina Haspel, prva žena koja je imenovana na tu poziciju, agentica je s dugogodišnjom karijerom, koja je vodila CIA-in zatvor na Tajlandu gdje se upotrebljavala oštra ispitivačka tehnika 'waterboard' koju je podržavao i američki predsjednik Donald Trump.

Ambiciozna 'špijunka' vodila je CIA-in zatvor na Tajlandu i uz pomoć tehnike 'waterboard', mučenje zatvorenika polijevanjem vodom kako bi se izazvalo gušenje, nadgledalastravična ispitivanja i mučenja zatvorenika.Ova oštra tehnika ispitivanja koju je podržavao čak i Donald Trump danas je zabranjena.

Rex Tillerson Stiže šef CIA-a Top News Šok u Bijeloj kući: Trump dao otkaz Tillersonu!

Njezino imenovanje zamjenicom šefa CIA-e izazvalo je niz kritika, posebno i optužbe kako je sudjelovala u uništavanju video materijala. Naime, poznato je da je nadgledala mučenje dvojice osumnjičenika za terorizam a nakon toga sudjelovala u uništavanju video materijala koji su zabilježili njihovo brutalno ispitivanje u tajnom zatvoru u Tajlandu.

Unatoč tome ovu veteranku cijenili su njezini kolege, a na mjesto druge najvažnije osobe CIA-e imenovao ju je predsjednik Trump u veljači prošle godine. Smatrali su mnogi kako je imenovanje pokazatelj kako Trumpova administracija podržava i odobrava da agencijom upravljaju oni koji su sudjelovali u tamnoj prošlosti agencije.

Donald Trump | Author: Alex Edelman/DPA/PIXSELL Alex Edelman/DPA/PIXSELL

Proteklih osam godina CIA je provela u obrani niza agenata za koje postoje dokazi da su sudjelovali u sada zabranjenim programima mučenja, unatoč tome što su obećali da nikada više takve programe mučenja neće provoditi. Trump je pak često ponavljao kako misli da je mučenje dobro i uspješno.

Šef CIA Mike Pompeo naglašavao je kako takve i slične metode mučenja i nisu zapravo mučenje i hvalio je 'patriote' koji su upotrebljavali stravične metode u ranim danima borbe s Al Qaidom. Haspel koja je veći dio svoje karijere provela kao tajna agentica upravo je dio tih slavnih 'patriota'.

Bila je uključena u CIA-in 'izvanredni program izdavanja' u sklopu kojeg su zarobljeni militanti predavani stranim vladama i držani u zatočeništvu na tajnim lokacijama u kojima su ih mučili i zlostavljali agenti CIA-e, piše New York Times.

Mike Pompeo | Author: REUTERS REUTERS

Takva prva lokacija bila je na Tajlandu i vodila ga je upravo Haspel. Nagledala je brutalno mučenje i ispitivanje dvojice pritvorenika Abu Zubaydaha i Abd al-Rahim al-Nashirija. Zubaydah je bio izložen mučenju s vodom čak 83 puta tijekom jednog mjeseca, uz česte udarce po glavi a i glavom u zid. Isprobali su niz stravičnih metoda ispitivanja prije nego su zaključili kako zapravo ne mogu od njega dobiti nikakve korisne informacije.

Mučenje se snimalo a snimke su čuvane na tajnoj lokaciji u Tajlandu do 2005. godine kada su po naredbi trebale biti uništene. Tada je Haspel već bila u središtu CIA-e a upravo se njezino ime vezano uz izdavanje naredbi za uništenje te snimke.

Rex Tillerson Očekivani razlaz Top News Tillerson je za Trumpa govorio da je moron

Agencija se držala izjave kako je naredbu za uništenje snimki izdao njezin tadašnji šef Jose Rodriguez koji je bio na čelu CIA-ne tajne službe. Kada je i sama trebala postati šefica te službe, njezino imenovanje zaustavila je senatorica Dianne Feinstein, koja je tada bila članica senatskog odbora za obavještajna pitanja. Blokirala je njezino imenovanje upravo zbog uloge koju je Haspel imala u programu ispitivanja zatvorenika i uništavanja video snimke.

Imenovanje nje na mjesto zamjenice šefa CIA-e izazvalo je ponovno niz kritika ali i strah kako će se postaviti prema mučenju i zlostavljanju zatvorenika u budućem radu Agencije. Republikanci, među kojima i Devin Nunes, na čelu predstavničkog doma, imao je samo riječi hvale za Haspel jer je bio 'impresioniran njezinom predanošću i dubokim opredjeljenjem za obavještajnu zajednicu'.

Osobni tajnik Bijele kuće Rob Porter i Donald Trump predsjednikovi ljudi Top News Trump se okružio zlostavljačima i mutikašama

Njezino imenovanje pohvalili su i mnogi umirovljeni kolege. Među njima i istaknuti dužnosnici Obamine administracije poput Michaela J. Morella, koji je dvaput služio kao ravnatelj CIA-e.

Pokazatelj je to ambivalentnog stava prema onima koji su djelovali u programima ispitivanja i mučenja, koje je Busheva administracija legalizirala. Stoga ne čudi kako je CIA-i poštovala svoje kolege koji su takva ispitivanja provodili, a i vjerovala da oni koji koriste takve metode dobro obavljaju svoj posao.

Velika većina agenata ipak nije bila za ponovno uvođenje metode. Koje je njezino mišljenje o ovoj temi zapravo nije jasno jer kao tajna agentica nije javno komentirala vladinu politiku što nije činio ni njezin tadašnji šef Pompeo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.