Top News
1666 prikaza

Zbog ovog Britanija optužuje Rusiju za kemijski napad

Rusko skladište bojnih otrova
jenspie3/ Flickr/ CC BY-SA 2.0
Utvrđene su određene činjenice, utvrđene su opravdane sumnje, a množe se i teorije zavjera

Ne postoji drugi zaključak osim da je Rusija odgovorna za pokušaj ubojstva Sergeja Skripala i njegove kćeri, te za ugrožavanje života britanskih građana, kazala je Theresa May. Independent podsjeća da je britanska premijerka na takav način nagovijestila protjerivanje 23 ruska diplomata i val pritisaka na Moskvu, na što je Kremlj reagirao gnjevnim odgovorom.

Ruski dužnosnici negiraju umiješanost, premijerkin govor nazvali su cirkuskim šouomi optužili su Veliku Britaniju da je prekršila Konvenciju o kemijskom naoružanju tako što je odbila poslati uzorke tvari koja je korištena pri napadu na Skripala. U međuvremenu su se stale množiti teorije urota, pri čemu se za napad optužuju SAD, EU, Ukrajina, čak i sama Britanija. Policija još nije potvrdila da su Skripal i njegova kći Julija bili izloženi otrovu, uslijed koje su u kritičnom stanju završili u bolnici i kojom je bilo zahvaćeno još 36 osoba.

Što znamo o napadu?

Sergej Skripal, suđenje u Moskvi 2006. | Author: YouTube YouTube

Skripal Julija bila je u posjetu svom ocu, a na Aerodrom Heathrow letom iz Moskve stigla je 3. ožujka. U 13.04 narednog dana ona i otac došetali su na gornji kat garaže šoping centra The Maltings u Salisburyju. Potom su otišli u pub The Mill, a zatim u 14.20 u talijanski restoran Zizzi's gdje su ostali do 15.35. Hitna je prvi put pozvana 40 minuta poslije, njen tim zatekao je Skripalove "ekstremno bolesne" na obližnjoj klupi. Istražitelji iz "Defence, Science and Technology Laboratory" u Porton Downu identificirali su tvar koja se koristila kao "novichok", nervni otrov čije ime u prijevodu s ruskog znači "novopridošli".

Što su "novichoksi"?

Tim imenom nazvana je skupina nervnih otrova koje je razvio SSSR u tajnom programu što su ga odali prebjezi. Vil Mirzayanov, istraživač kemijskog naoružanja koji je prebjegao u SAD, kazao je da su ti otrovi 10 puta smrtonosniji od VX-a. Kazao je Reutersu da je program obuhvaćao između 30 i 40 tisuća ljudi, uključujući i 1000 onih koji su radili baš na novichoksima, iako mnogi od njih nisu bili svjesni prirode toga što rade. Kazao je da se otrov može dobiti miješanjem neškodljivih tvari, što je Sovjetima olakšavalo proizvodnju pod krinkom proizvodnje kemikalija za poljoprivredu.

Efekt otrova je opisao da izaziva ekstremnu bol i gušenje dok paralizira respiratorni sustav. "Novichok je izumljen, proučen, eksperimentiran i samo u Rusiji proizveli su ga mnoštvo tona. Koliko, ne zna nitko", kazao je. Ustvrdio je da samo Kremlj ima sposobnost primijeniti ga. Rekao je da Rusija otrov drži pod najstrožim nadzorom i da je tvar previše složena da bi je itko osim države bio u stanju primijeniti kao otrov. "To što Kremlj cijelo vrijeme sve negira poput kriminalca, ne znači ništa."

Kako vlada zna da je novichok korišten u Salisburyju?

Bojni otrovi | Author: PEO ACWA/ Flickr/ CC BY 2.0 PEO ACWA/ Flickr/ CC BY 2.0

Premijerka je rekla da su nervni agens identificirali vojni stručnjaci, koji su ranije sami proizvodili nervne agense, uključujući VX. Detalji nisu javno otkriveni, ali su uzorci poslani Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) na potvrdu. Dr. Patricia Lewis, direktorica iz International Security at Chatham House, rekla je da se novichokse može prepoznati jer imaju specifičnu kemijsku formulu. Porijeklo se može otkriti i iz ostataka koji se pronalaze u odnosu na različite procese proizvodnje.

Zašto je britanska vlada uperila prstom u Rusiju?

Britanski veleposlanik pri UN-u Jonathan Allen kazao je, izvještavajući Vijeće sigurnosti, da je novichok "oružje koje ne može proizvesti itko osim države". Objasnio je da je Rusija ranije otrov već proizvela i da su do tog zaključka došli kombinirajući rusku prošlost državnih ubojstava, uključujući i bivše obavještajne službenike koje smatra legitimnim metama. "Vlada Velike Britanije je zaključila da je vrlo vjerojatno da je Rusija odgovorna za taj bezobzirni čin", kazao je.

Premijerka je dala Rusiji 24 sata da ponudi objašnjenje kako se otrov našao na ulici u britanskom gradu. Izvorno je ostavila otvorenu mogućnost da je vlada Vladimira Putina izgubila kontrolu nad nervnim otrovom, da ga se dočepao netko drugi. Rusija je odbila zahtjev i optužila Britaniju za "neprihvatljivu provokaciju". Iz takvog odnosa, May je zaključila da ne postoji drugo objašnjenje osim da je Rusija pokušala ubojstvo. Skeptici su se pitali zašto bi ruska vlada išla ubiti Skripala nakon što ga je godinama držala u zatvoru zbog izdaje i pristala na razmjenu špijuna 2010.

Prijetnja Islamske države Ispovijest insidera Top News ISIL ima bojne otrove, a on zna kako su do njih došli

Oni kažu da Kremlj ne bi poduzimao tako brutalan i očit napad uoči predsjedničkih izbora, usred tenzija oko miješanja u strane izbore, ratova u Ukrajini i Siriji, te zato što bi tako ugrozila buduće razmjene špijuna. No, oni koji podupiru zaključak vlade, kažu da bi napad mogao biti način pokazivanja Putinove moći, pokazatelj indiferentnosti prema sumnjama drugih, čime bi se zaplašili i saveznici i neprijatelji.

Što kaže Rusija?

Kremlj je sve zanijekao i optužio je Veliku Britaniju za kršenje protokola Konvencije o kemijskom naoružanju. No, britanske vlasti inzistiraju da ne postoje odredbe koje bi zahtijevale slanje uzoraka iz istrage koja je u tijeku. "Stoga je Rusija ona koja nije postupila u skladu s odredbama konvencije i Vijeća sigurnosti UN-a", kazao je Allen. Ruski političari daju oprečne tvrdnje. Jedni tvrde da su sve zalihe novichoka uništene, druge da nikada nije niti razvijen. Rusija je inače u rujnu objavila da je uništila sve svoje zalihe kemijskog naoružanja, nikad ne spomenuvši da je razvijala novichok. Dr. Lewis pak objašnjava da novichoksi nisu bili na listi tvari koje navodi konvencija, jer se iskoristila rupa u konvenciji.

Odakle je još mogao stići novichok?

Neki analitičara tvrde da su novichoksi mogli biti prokrijumčareni iz skladišta Sovjetskog saveza nakon raspada, nakon što su skladišta napuštena jer ljudi koji su ih čuvali više nisu primali plaću. Zviždači navode da se otrov proizvodio samo u Šikaniju u središnjoj Rusiji i da se testirao na poligonu Nukus u Uzbekistanu, koji je inače dekontaminiran uz pomoć SAD-a. Nervni agensi pripremljeni za napad vremenom se raspadnu.

Ali, ako su tvari za proizvodnju prokrijumčarene u 90-ima, ukoliko su bile adekvatno čuvane i nedavno izmiješane u otrov, mogle su se koristiti u napadu malog intenziteta, tvrde stručnjaci. Stručnjakinja za kemijsko oružje Amy Smithson kaže da takvu mogućnost ne bi isključila. "Posebno ako je riječ o maloj količini i ako se uzme u obzir loše osiguranje ruskog kemijskog arsenala u ranim 90-ima." 1995. ruski bankarski magnat Ivan Kivelidi i njegov tajnik umrli su nakon trovanja vojnom količinom otrova iz telefona u uredu. Istraga je otkrila da je njegov poslovni partner do tvari došao preko posrednika i zaposlenika instituta za istraživanje kemikalija GosNIIOKhT, koji je bio uključen u razvoj novichoksa.

Bojni otrovi | Author: http://gallery.sajed.ir/ CC BY-SA 3.0 http://gallery.sajed.ir/ CC BY-SA 3.0

Zaposlenik Leonard Rink policiji je rekao da je otrove držao u svojoj garaži i prodavao ih kako bi otplatio dugove. Teoretski, takvi otrovi mogli bi se proizvesti i drugdje, ali to stručnjaci smatraju izrazito malo vjerojatnim; zbog ekstremno specijaliziranih pogona s izrazitim mjerama sigurnosti i zaštite za radnike. Male količine bile bi legalne, kaže Lewis. No, ne postoje informacije da je to itko napravio, pa tako ni Sjeverna Koreja koju se inače optužuje da prodaje otrove drugima.

Koje su druge teorije?

Špijuni Misteriozne smrti Top News Sumnjive smrti špijuna - Putinova odmazda ili slučajnost?

Neki kritičari navode da sumnjaju da britanske obavještajne službe nisu pronašle ništa u skladištima Sadama Huseina. Jeremy Corbyn je sugerirao da su otrov mogli prokrijumčariti i kriminalci s vezama u Rusiji. On je pozvao da se ne žuri sa zaključcima dok još traje istraga, posebno u "ovako uzavreloj parlamentarnoj atmosferi", te zbog iskustva kaosa koji je nastao nakon invazije na Irak.

Slijede teorije zavjera koje navode da su do otrova bilo proučavanjem ili na drugi način mogli doći i drugi, tako i SAD ili Velika Britanija, tako i kroz dekontaminaciju poligona za testiranje u Uzbekistanu. Motivi su mnogi, da se spriječi objava podataka koji diskreditiraju Donalda Trumpa, da se spriječi Brexit, da Ukrajina diskreditira Rusiju... No, prateći svu tu zbrku teorija, ne postiže se ništa osim gubitka iz vida do sada utvrđenih činjenica.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.