Top News
4477 prikaza

Rat u HDZ-u: Plenković protiv Brkića

Brkić i Plenković na sjednici Nacionalog vijeća HDZ-a
Anto Magzan/PIXSELL
Dodjela koncesije nad Zlatnim ratom izazvala je velike probleme u HDZ-u

Jedna plaža mogla bi označiti početak pravog sukoba u samom vrhu vladajuće koalicije, ali i HDZ-a. Nakon dodjele koncesije za upravljanje plažom Zlatni rat na Braču, reagirao je čak i premijer Andrej Plenković. Naložio je ministru Olegu Butkoviću da provede upravni nadzor nad dodjelom koncesije zagrebačkoj tvrtki Sport B.

"Žurnom nadzoru je cilj utvrditi zakonitost i pravovaljanost dodjele koncesije", stoji u kratkom priopćenju Vlade. Kako piše 24 sata, ministarstvo bi trebalo reagirati samo ako postoje sumnje oko nezakonitosti. Koncesiju je dodijelila Skupština Splitsko-dalmatinske županije, u kojoj većinu ima upravo HDZ. Pomogli su im i glasovi zastupnika HGS-a Željka Keruma.

Zlatni rat u Bolu na Braču | Author: Ivana Ivanović (PIXSELL) Ivana Ivanović (PIXSELL)

"Ovo je znak da se u HDZ-u događa veliki sukob", rekao je za Jutarnji list izvor iz stranke upoznat s prilikama. "Plenković je zasigurno jako ljut jer u protivnom ne bi osobno reagirao. U stranci se sada svašta priča, pa i o umiješanosti Brkića. Znam da je on dobar sa županom Zlatkom Ževrnjom, ali Brkić je tamo bliži s nekim drugim ljudima koji vuku glavne konce u županiji. No, je li to sve povezano, teško je tvrditi", kaže isti sugovornik. Ističe, ipak, kako ga u svemu čudi potez Ževrnje jer to i njemu nanosi štetu. Drugi istaknuti član stranke smatra da bi Ževrnja zbog cijelog slučaja mogao imati problema. "Čim Vlada traži da se preispita odluka, znači da je u problemu". priča taj sugovornik. Uvjeren je da će na kraju doći do poništenja natječaja.

Sam župan Zlatko Ževrnja odbacuje mogućnost da je bilo ikakvih nezakonitosti te kaže kako Milijan Brkić nema veze s koncesijom. "Sada ima najnevjerojatnijih konstrukcija. Pa, kako uopće možemo znati tko će se javiti na natječaj. On je raspisan za cijelu Hrvatsku, ponude dolaze zapečaćene, a njihovo otvaranje je komisijsko. Do kraja je sve transparentno", ističe Ževrnja. 

Koncesiju je izgubila tvrtka u vlasništvu općine Bol koja je godinama gospodarila plažom. Vlasnik tvrtke Sport B je Davor Matijević, vlasnik noćnog kluba Sport Billy. Njegov partner je inače Višeslav Vukojević, suradnik poslovnih pothvata Zorana Gobca. Uglavnom, radi se o skupini s desnom strujom HDZ-a, primjerice Milijanom Brkićem. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.