Top News
909 prikaza

Rat viskijem: Dvije zemlje se oko ovog otoka 'natežu' alkoholom

Otok Hans
Wikipedia
Dvije države se bore zbog jednog nenaseljenog otoka tako što jedna drugoj na njemu ostavljaju boce alkohola

Daleko na arktičkom sjeveru leži izolirani otok Hans.

Ovaj nenaseljeni 1.3 km dug i 1.2 km širok otok, koji ne posjeduje nikakve vidljive prirodne resurse, bizarni je teritorij za kojeg se bore dvije zemlje. No od početka 1930-ih godina, ova stijena je središte rasprava između Kanade i Danske.

Naime, prema svjetskom atlasu, otok Hans je smješten na središtu 35 kilometara dugog Nares tjesnaca, koji razdvaja Grenland - autonomni danski teritorij - od Kanade. Zbog međunarodnog prava, sve zemlje imaju pravo zahtijevati teritorij koji se nalazi na udaljenosti do 20 km od njihove obale.

Kao takav, Hans je tehnički smješten u danskim i kanadskim vodama. U atlasu piše da je Međunarodni sud Lige naroda 1933. godine otok prozvao danskim teritorijem. No budući da se Liga raspala 1930-ih godina, i da ju je nakon toga zamijenio UN, prvotna odluka ne nosi veliku težinu.

Ubrzo nakon toga prestale su rasprave o otoku, jer je počeo Drugi svjetski rat, pa Hladni rat. No 1984. godine, situacija se opet rasplamsala.

Te godine danski ministar zadužen za Grenland posjetio je otok i postavio ondje dansku zastavu, ispod koje je ostavio poruku na kojoj je pisalo: "Dobro došli na danski otok", zajedno s bocom brendija. 

I tako je započeo rat viskijem, kojim se želio osvojiti Hans.

Iako se dvije zemlje i dalje ne mogu suglasiti o teritorijalnom statusu otoka, vlade i dalje vode "viski rat", pri čemu su očito zadržale dobar smisao za humor.

Peter Takso Jense, danski ambasador u SAD-u izjavio je da kad "danska vojska ode tamo, oni ostave bocu rakije, a kad Kanađani odu, ostave bocu viskija Canadian Club, s porukom: 'Dobro došli u Kanadu'".

Trenutačno se razmatra plan koji bi otok pretvorio u zajednički teritorij kojim bi upravljali Kanađani i Danci, piše Business Insider.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.