Top News
662 prikaza

Kontroverzni zakon: Zabranili dijaspori da glasa na izborima

Glasačko mjesto
Nina Djurdjevic (PIXSELL)
Ustavni sud podržao je prijedlog vlade koja je odlučila građanima koji žive i rade u inozemstvu duže od pet godina uskratiti pravo odlučivanja na izborima

William Affleck-Asch-Lowe se prije 22 godine iz Kanade preselio u Ameriku. U Kanadi je odslužio vojsku, a planira se jednog dana vratiti u Kanadu i tamo nastaviti raditi. 

"Jednom Kanađanin, uvijek Kanađanin", rekao je za BBC.

No, zbog činjenice što živi izvan Kanade izgubio je pravo glasanja. On je jedan od 1.4 milijuna Kanađanina koji je izgubio pravo glasanja zbog novog zakona koji je donesen prošli tjedan.

Ustavni sud Kanade podržao je prijedlog konzervativne vlade koja je odlučila građanima Kanade koji žive i rade izvan Kanade duže od pet godina uskratiti pravo odlučivanja na izborima.

Kanada je već imala sličan zakon 1993. godine kada je također vrijedilo pravilo o "pet godina", no ta bi se zabrana ukinula prošle godine ukoliko bi građani koji rade u inozemstvu čak i samo na kratko posjetili domovinu. Ovaj put zabrana je trajna. 

Ustavni sud odluku je obrazložio argumentom kako ljudi koji ne žive u Kanadi, unatoč tome što su Kanađani, glasaju o zakonima koji se direktno tiču života onih koji žive u Kanadi, dok se na njihove živote ti zakoni praktički ni ne odnose niti imaju utjecaja na njihov svakodnevni život.

Također su naveli kako je granica od pet godina razumna i realna, te su naveli primjere zemalja u kojima je taj limit veći. Velika Britanija ima isti zakon, ali se to odnosi na njihove građane koji izvan domovine žive duže od 15 godina, te Australiju u kojoj se to odnosi na građane koji žive u inozemstvu duže od šest godina.

Odluka je to koja je podijelila kanadsku javnost, pa tako oni koji su protiv novog zakona kažu kako glasanje nije privilegija, već pravo.

Mnoge zemlje različito pristupaju ovom pitanju, koje se i u Hrvatskoj postavlja pred svake izbore – kako glasa dijaspora?

Poljska, Venecuela, Rusija i Japan imaju sličan model kao Hrvatska, pa tako i njihova dijaspora glasa u ambasadama i konzulatima. Francuska i Amerika su svojim građanima koji žive i rade u inozemstvu omogućili glasanje preko interneta.

Irska pak ne dozvoljava uopće glasanje svojim građanima koji žive u inozemstvu, bez obzira koliko tamo žive i namjeravaju li se vratiti, a isto pravilo vrijedi i u Mađarskoj, Salvadoru, Zimbabweu i Nepalu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.