Ekonomix
290 prikaza

Kanađani osvojili kinesko tržište: Prodaju im zrak u bocama

Šuma
Thinkstock
Uvoz čistog zraka u smogom zagađenu Kinu pokazao se odličnom poslovnom idejom

Kanadska startup tvrtka Vitality Air počela je prodavati zrak sa skijališta u bocama, za čime su poludjeli kineski potrošači.

Prvih 500 bočica zraka iz Rocky Mountain grada Banffa prodalo se prošlog mjeseca unutar svega dva tjedna.

"Trenutačno dobivamo puno narudžbi za našu sljedeću pošiljku. Već smo na 1.000 bočica", izjavio je Harrison Wang, direktor kineskog ogranka tvrtke.

Zrak se prodaje po cijeni od 14 do 20 dolara, ovisno o veličini bočice.

Sjeverna Kina je zagušena smogom, posebno tijekom hladnijih zimskih mjeseci kad se troši puno grijanja. Samo prošlog tjedna u Pekingu je prvi put u povijesti objavljen crveni alarm zbog loše kvalitete zraka, tijekom čega su zatvorene škole, te je ograničen promet, piše CNN.

Vitality Air | Author: Facebook Facebook

Jedan od suosnivača tvrtke, Moses Lam, tvrdi da je osmislio ideju prošle godine, nakon što je na eBayju objavio da prodaje vrećicu zraka, koja se prodala za 99 centi.

"Željeli smo učiniti nešto zabavno i neviđeno, pa smo odlučili početi prodavati zrak."

Lam, koji živi u Edmontonu, kaže da jednom u nekoliko tjedana otputuje u Banff, gdje provede 10 sati sakupljajući svježi zrak.

"To traje dosta dugo, jer svaku bocu morate ručno napuniti. Ipak se bavimo sa svježim zrakom, želimo da on bude svjež i zdrav, te ne želimo da se sve obavlja putem mašina koje su pune masti i prljavštine", objašnjava Lam.

Prodaja u Kanadi je više zabavnog karaktera, dok u Kini ljudi vjeruju u funkcionalne svrhe ovog zraka.

"Mi u Sjevernoj Americi uzimamo svježi zrak zdravo za gotovo, no u Kini je situacija puno drugačija", objašnjava Lam, iako to nije praktično rješenje. Mnogi naime ističu da je potrebno filtrirati nevidljive ubojice - nezdrave čestice iz zraka.

Jedna boca zraka im neće puno pomoći, no ako i tako već uvoze hranu i vodu, što ne bi i zrak, smatraju drugi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.