Top News
8006 prikaza

Rat za bolnice: Kako je Crkva ovladala vašom sudbinom

Tomislav Karamarko i Ante Ćorušić
HDZ
Današnji ravnatelj KBC-a kao Karamarkov šef za zdravstvo iskopao je Oreškovića, a sad zapovijeda da pacijentice postaju klijentice

Žene koje obavljaju pobačaj nisu pacijentice, nego klijentice, izjavio je hladnokrvno prošli tjedan na nacionalnoj televiziji u emisiji "Otvoreno" dr. Ante Ćorušić, specijalist ginekologije i ravnatelj KBC-a Zagreb. Iako ga Hipokratova zakletva obvezuje da pri pružanju medicinske pomoći zanemari svoju ideološke, vjerske i političke stavove, nije prvi put da Ćorušić o ženama, koje se iz raznih razloga podvrgnu ovom nepoželjnom zahvatu, govori s vidljivim prijezirom.

Iako je čelni čovjek najveće i najvažnije bolničke ustanove u Hrvatskoj, Ćorušić svoje stavove nimalo ne krije. Kao ni 40 od ukupno 45 ginekologa zaposlenih u njegovoj bolnici koji imaju priziv savjesti i ne obavljaju ovaj zahvat. Trend priziva savjesti među ginekolozima u Zagrebu je doveo do toga da od ukupno 107 specijalista ginekologa samo njih 27 obavlja pobačaj. U Splitu je situacija još gora.

Juraj Jezerinac Greatest shits Top News Parfemi od mrtve djece nisu jedina glupost Jezerinca

U drugom gradu po veličini u Hrvatskoj, od 30 ginekologa, samo jedan nema priziv savjesti, a u četiri grada u Hrvatskoj - Vinkovcima, Našicama, Virovitici i Požegi, ovaj se zahvat danas uopće ne može obaviti, kao ni u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh, jer ga zbog priziva savjesti ne radi ni jedan liječnik.

Gledajući u brojke, potpuno je jasno da je konzervativna klerikalna struja u hrvatskom zdravstvu uzela maha, a Ćorušić je tek njezin eksponent. Ali iznimno utjecajan jer, osim što je čelni čovjek najveće bolnice u Hrvatskoj, on je i čelni čovjek Povjerenstva koje je okupilo Kujundžićevo Ministarstvo zdravlja i koje će stvoriti podlogu za donošenje novog zakona o pobačaju, oko kojeg se hrvatska politika lomi već tri desetljeća. Aktualni ministar ni ne krije da će oko prijedloga novog zakona konzultirati i predstavnike Crkve.

Za pitanja ženskih reproduktivnih i seksualnih prava i sloboda prijelomna godina bila je 2016. i to iz više razloga. Iako je i ranije bilo pokušaja da se ona drastično ograniče, u posljednje dvije-tri godine ovi su napadi postali sve agresivniji i uglavnom su orkestrirani iz istog središta. To su redom svećenici Katoličke crkve u sprezi s raznim antichoice udrugama i pokretima koji se sve glasnije zalažu za ograničavanje ili ukidanje prava na abortus.

Ante Ćorušić i biskup Ivan Šaško | Author: Žarko Bašić/ Pixsell Žarko Bašić/ Pixsell

Prve tzv. molitvene skupine protivnika pobačaja počele su se okupljati pred bolnicama upravo 2016. godine, a iste godine krenuo je u Zagrebu prvi tzv. Hod za život - koji se zalaže za isto - da se postroži zakon o abortusima i podrži ginekologe koji se pozivaju na priziv savjesti, uskraćujući tako ženama zakonsko pravo na pobačaj.

Nekako istodobno počeo se izvlačiti iz ladice 25 godina stari Zahtjev za ocjenu ustavnosti postojećeg zakona o pobačaju, koji su davne 1991. godine podnijeli liječnica, inače notorna katolička aktivistkinja, danas 82-godišnja Ružica Ćavar, i njezin Hrvatski pokret za život i obitelj. Njezina ideološka sljednica Željka Markić ovih je dana sudjelovala na najznačajnijem okupljanju ultrakonzervativaca iz cijeloga svijeta u Veroni, koje je kulminiralo Hodom za obitelj, maršom za zabranu pobačaja i "zaštitu prirodne obitelji".

Sve glasniji napadi na slobodu ženskih reproduktivnih prava vrhunac su dosegli 2016. godine, kad je na izborima pobijedila koalicija HDZ-a predvođena Tomislavom Karamarkom i Mosta predvođenog Božom Petrovom. U ovoj nakaradnoj vladi složenoj uglavnom od tvrde konzervativne desnice, Ante Ćorušić odigrao je iznimno važnu ulogu.

Ana Marija Marković LANČANI MAIL Top News Aktivizam koji širi bauk o 'zabrani priziva savjesti'

Ne samo što je bio HDZ-ov predsjednik Odbora za zdravstvo, nego je Karamarku i Petrovu ponudio ime novoga premijera. Nakon što Petrov nije pristao da Karamarko postane prvi čovjek vlade, pojavio se Ćorušić sa spasonosnim rješenjem za državu. Doveo im je Tima Oreškovića. O "operaciji premijer" Ćorušić se pohvalio opet na državnoj televiziji.

Njegovo prijateljstvo s najneuspješnijim premijerom u novijoj povijesti Hrvatske ide preko njihovih supruga. Obje su, naime, velike vjernice, katolkinje koje su se upoznale i sprijateljile na zornicama. Ranojutarnje mise povezale su tako Oreškovića i Ćorušića, a obojicu je još čvršće zbližio isti svjetonazor jer, kako je tad rekao ugledni ginekolog, važno je da Hrvatsku vode četiri praktična katolička vjernika:

"Znam da je Orešković praktični katolik kao i njegova supruga. Mislim da je to za društvo i za Hrvatsku jako dobro, da su konačno četiri vodeća čovjeka u državi - dakle gospodin Orešković, predsjednica Kitarović, gospodin Karamarko i gospodin Petrov praktični katolici. To nismo nikad imali", rekao je oduševljeno tad najozbiljniji kandidat za ministra zdravlja.

Tomislav Karamarko i Ante Ćorušić | Author: HDZ HDZ

Nikad nije rekao koliko je i je li Katolička crkva imala svoje prste u odabiru čelnog čovjeka tadašnje vlade, no Crkva je i prije i poslije igrala iznimno važnu ulogu u propagiranju ograničavanja prava na pobačaj ženama u Hrvatskoj. Još 90-ih reproduktivnim pitanjima bavio se don Anto Baković preko svoje udruge Hrvatski populacijski pokret. A zatim se zakonom o pobačaju bavio i Valter Župan, krčki biskup i tadašnji predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za obitelj. On je prije osam godina koristio gotovo istu retoriku koju koristi i danas Ante Ćorušić.

U svojem govoru 2011. godine biskup Župan je rekao: "Imamo pravo i želimo da oni, koji nama upravljaju, promiču život i da se konačno revidira zakon iz nekih, željeli bismo vjerovati, prošlih vremena o prekidu ljudskog života i da se ne naziva napretkom ono što vodi u smrt". 

Ćorušić je, koju godinu kasnije, rekao gotovo od riječi do riječi isto. Današnji ravnatelj KBC-a Zagreb i predsjednik Povjerenstva za izradu nacrta novog zakona o pobačaju izjavio je da je abortus "dogovorena forma nasilnog prekidanja ljudskog života" i da je "predmetni zakon, koji je na snazi od 1978. godine u RH, donesen za vrijeme totalitarnog sustava i moderna hrvatska država ne može biti rob zakona donesenog za vrijeme komunističkog režima".

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.