Top News
2290 prikaza

Ratni zločinac vraća se na mjesto zločina - kao načelnik!

Fikret Abdić Babo
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
Nekada je vodio rat koji je razorio područje u kojem se ovih dana ponovno vraća na vlast

Fikret Abdić Babo, osuđeni ratni zločinac, nekada šef jednog od najvećih poljoprivrednih kombinata u bivšoj Jugoslaviji, kolaborator s velikosrpskim agresorom, ovih dana vraća se na vlast u gradu na kojem je ostavio krvavi trag.

Fikret Abdić pobijedio je na izborima za načelnika općine Velika Kladuša. Uvjerljivo je pobijedio, ako je suditi prema preliminarnim rezultatima koji kažu da je osvojio dvostruko više glasova od najbližeg pratitelja.

Popularno nazvan Babo, Abdić je koristeći Agrokomerc vodio preporod Velike Kladuše i okolice Bihaćke Krajine u sedamdesetima i osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Na vrhuncu moći, Agrokomerc je zapošljavao oko 13.000 radnika i nebrojene kooperante koji su živjeli od prodaje Agrokomercu. Prema nekim izvorima, sredinom osamdesetih, Agrokomerc je proizvodio oko 9.000 tona mesa godišnje.

Logotip Agrokomerca | Author: Igor Soban/PIXSELL Igor Soban/PIXSELL

Peradarske farme, vlastita građevinska tvrtka, interna banka, sve to je imao Agrokomerc, a ogromna Agrokomerčeve imovina izvan Bosne i Hercegovine još uvijek čeka svog vlasnika. Između ostaloga, radničko odmaralište u Dubrovniku još uvijek je u vlasništvu danas posrnulog giganta.

Agrokomerčev pad počeo je 1987. godine nikad potpuno razjašnjenim požarom koji je izbio 25. siječnja. Nikad nije otkriven pravi uzrok požara, ali Služba državne sigurnosti (SDB) preuzela je kontrolu nad svim postrojenjima. Protiv Abdića i njegovih bližih suradnika pokrenuta je tužba što je razjedinilo vodeće ljude Socijalističke Republike BiH, među kojima je bio i Abdić.

Tijekom rata u Bosni i Hercegovini, zbog razmirica i nesuglasica s Alijom Izetbegovićem, Babo osniva Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna. Nedugo nakon toga potpisuje mirovni sporazum sa srpskom stranom i mijenja stranu na kojoj se bore vojnici odani njemu.

U jesen 1993. godine počeo je pakao za sve žitelje Velike Kladuše i okolice. Otvoreni su logori, a krvavi sukob razorio je obitelji i mjesta. Članovi iste obitelji često su se našli na suprotstavljenim stranama, ponekad čak i mimo svoje volje. Prisilno novačenje bila je redovna pojava, a vojne dužnosti gotovo nitko nije mogao izbjeći.

Igralište u Velikoj Kladuši | Author: Igor Soban/PIXSELL Igor Soban/PIXSELL

Tadašnji posebni izaslanik za ljudska prava Tadeusz Mazowiecki posjetio je jedan od logora APZB i diplomatski upozorio na premlaćivanja i zlostavljanja. Babo je to ignorirao.

Dva puta su civili bježali s Babom. Dva puta je "pala Autonomija". Dva puta su snage Armije BiH zauzele Veliku Kladušu. Prvi put su srpske snage, predvođene zloglasnim Frankom Simatovićem, Jovicom Stanišićem i Miloradom Ulemekom Legijom uspjele pomoći Abdiću da se vrati u Veliku Kladušu. Drugi put nije bilo spasa.

Međutim, Babo je pronašao spas kod dojučerašnjih nevoljkih neprijatelja. Nastanio se u Opatiji i preuzeo vođenje jedne turističke kompanije. 

1996. godine dvojica pripadnika bosanske policije pokušala su izvršiti atentat na Babu, ali hrvatska policija ih je spriječila u tome. Derviš Demirović i Hajrudin Halilagić osuđeni su na Županijskom sudu u Rijeci. Demirović je dobio godinu i pol dana zatvora, a Halilagić je dobio godinu dana kaznu zatvora. Obojica su nakon povratka u BiH dobila posao u tamošnjoj policiji što je pobudilo ozbiljne sumnje da je sama vrhuška bh vodstva htjela smaknuti Babu koji se tada slobodno šetao Hrvatskom.

2002. godine Babo je osuđen na zatvorsku kaznu na sudu u Karlovcu, a nakon nešto manje od 11 godina izišao je na slobodu gdje su ga dočekale njegove brojne pristaše. Rekao je da će se vratiti u rodnu Kladušu, ali do ovih izbora to se nije ostvarilo.

Rođendan Fikreta Abdića | Author: Sasa Miljevic/PIXSELL Sasa Miljevic/PIXSELL

U nedjelju, nakon izbora bilo je jasno da se Babo, nakon tri desetljeća vraća na mjesto stare slave, a da Velikoj Kladuši dolazi otvaranje starih, nikad prežaljenih, rana.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • DraganD 15:40 27.Listopad 2016.

    Upišite svoj komentar...Fikreta možete voliti i mrziti ali. Vole ga oni kojima je dao posao pomoću kojeg su izgradili malo pomalo cijeli kraj. Narodu nije bitno bilo od kuda se uzima da se izgrade ceste,putevi asfaltiraju,do vede struja i voda. ... prikaži još! Kada ih Fikret pita na javnom skupu"podržavate li me" .Daaaaaaa, iz svih usta. Nema veze u čemu. Onda je ostalo malo onih da glasaju protiv njega.