Top News
5698 prikaza

Razlaz: Stier i Plenki službeno su bivši prijatelji

Ivo Stier i Andrej Plenković
1/5
Luka Stanzl (PIXSELL)
Jedan je bio pripadnik jugoslavenske eminencije, zaštićen kao lički medvjed, a drugi je sin ustaškog bjegunca

Andrej i Ivo. Bila je to, barem na prvi pogled, bajkovita priča o višegodišnjoj suradnji i prijateljstvu. Nakon što je Istanbulska konvencija ipak postala nepremostiva prepreka, ljubavi Andreja Plenkovića i Davora Ive Stiera ipak je došao kraj.

HDZ je Stiera, skupa s Mirom Kovačem razriješio dužnosti političkog, odnosno međunarodnog tajnika stranke, iako su ostali članovi stranke. Na njihove dužnosti imenovani su Plenkovićevi ljudi - Lovro Kuščević i Davor Božinović.

Bilo je to očekivano nakon napada na vodstvo stranke na nedavnom Saboru HDZ-a, a naročito to bilo očekivano za Stiera. Njemu je naime salva kritika koju je tamo izgovorio na račun Andreja Plenkovića, iako ga direktno nije spominjao, ali je bilo jasno da misli na njega, bila zadnja u nizu sukoba koje je pokrenuo s Plenkovićem.

Stier je predsjedništvu stranke prije nekog vremena poslao pismo u kojem je prilično žestoko iznio svoje razloge zbog kojih se ne treba ratificirati Istanbulska konvencija, nakon što je Plenković izjavio kako nema razloga da se ista ne ratificira.

Stier je nakon odlaska Mosta iz Vlade zagovarao nove izbore i bio je izrazito protiv dovođenja HNS-a u Vladu, što je na kraju i dovelo do odlaska Stiera iz Vlade. Imao je Stier nekoliko svojih 'izleta' poput onoga kada je samoinicijativno u svoj ured za savjetnika postavio tvrdog konzervativca Ladislava Ilčića, ali unatoč tomu njegova suradnja s Plenkovićem u nijednom trenutku nije bila dovedena u pitanje.

Ivo Stier i Andrej Plenković | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Njihovi sukobi su počeli dosta rano, razlike između njih očito su nepremostive, a nekad jako dobri prijatelji danas su se konačno razišli.

Sada trebamo postaviti i pitanje kako su njih dvojica uopće postali tako dobri prijatelji. Jedan je bio pripadnik jugoslavenske eminencije, zaštićen kao lički medvjed, a drugi je sin ustaškog bjegunca. Plenkovića je iznjedrilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, baš kao i Kolindu Grabar Kitarović te Zorana Milanovića. On je na Zrinjevac došao 1994. dok je ministar bio Mate Granić.

Brzo je napredovao, iako do 2011. nije pripadao ni jednoj stranci. U “kući” na Zrinjevcu o njemu se uvijek govorilo o karijernom diplomatu, iznimno sposobnom. 

"Pripadam generaciji diplomata u kojoj su, uz nekoliko godina razlike, svoje profesionalne karijere započeli Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Gordan Jandroković, Orsat Miljenić, Davor Stier, Joško Klisović, Igor Pokaz, Neven Pelicarić, Tomo Thur, Andreja Metelko, Neven Vranković, Gordan Bakota, Mario Horvatić, Tomislav Car, Vesna Kos, Snježana Novak, Andro Krstulović-Opara, Miroslav Papa, Zvonimir Frka-Petešić, Ivan Nimac, Danijel Benko, Miroslav Kovačić i niz drugih kolega koji su se, kao što se danas vidi, kasnije snažno pozicionirali u političkom, gospodarskom i diplomatskom životu Hrvatske", rekao je Plenković prije nekog vremena za 24sata. 

Iako je Plenković rođeni Zagrepčanin, po majci i ocu je zapravo Dalmatinac. Majka je rodom iz Makarske, a otac prof. dr. sc. Mario Plenković, sveučilišni profesor komunikologije, podrijetlom je iz Svirča na otoku Hvaru. 

Ivo Stier i Andrej Plenković | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)
"Do školske dobi dio života proveo sam s bakom i djedom u Makarskoj gdje sam stekao prijatelje i učvrstio dalmatinske korijene. Obje bake su bile domaćice. Jedan djed je bio stolar, a drugi vinogradar i trgovac vinom. U Zagrebu sam kao dijete živio u Maksimiru. Imao sam sretno djetinjstvo", rekao je Plenković, koji je posebno bio zainteresiran usavršavati strane jezike što mu danas izuzetno koristi.

"Odabrao sam engleski, talijanski, njemački i latinski, a kasnije sam u dvadesetima naučio i francuski.

O Stierovoj mladosti najbolje govori jedna zgoda koju je njegov imenjak Ivo Sanader u nekoliko navrata prepričavao o tome kako mu je puno prije nego je postao premijer pristupila jedna gospođa iz Argentine, predstavila se i zapitala: ‘Može li vam se moj sin javiti kada završi fakultet?’ Sanader je potvrdio i nakon izvjesnog vremena ponovno se susreo s tom gospođom. ‘Evo, završio je, obećali ste da ćete mu pomoći da se zaposli.’ Tako je Davor Ivo Stier dobio posao na Zrinjevcu, u Ministarstvu vanjskih poslova.’ 

Tu je priču Stier demantirao i rekao kako je Sanader mislio na jednog drugog kolegu iz Ministarstva vanjskih poslova, također iz Argentine. No, činjenica je da je Stier nakon što je završio fakultet u Buenos Airesu 1996. godine došao u Hrvatsku i sa 24 godine dobio posao u Ministarstvu vanjskih poslova. Ivo Sanader bio je tada zamjenik ministra vanjskih poslova.

Dobiti posao u to vrijeme u Ministarstvu vanjskih poslova nije bilo jednostavno. Odnosno, bilo je jednostavno, ovisno o tome kako gledate na stvari "za to vam je trebala dobra politička veza i odanost HDZ-u. U Argentini je bio tajnik Hrvatske mladeži, tako da njegova odanost HDZ-u nije ni bila upitna. 

Ivo Stier i Andrej Plenković | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)
Stier je u Ministarstvu vanjskih poslova napredovao velikom brzinom, prvo je poslan u Washington, a potom u Bruxelles što je dosta nevjerojatno za jednog mladog zaposlenika koji bez sumnje nije mogao u tako kratkom roku pokazati što zna i kakve su mu sposobnosti. Davor Ivo Stier prvi je put došao u Hrvatsku, kako je sam rekao u jednom intervjuu Jutarnjem listu, par dana prije Božićnog Ustava, u prosincu 1990. godine, a došao je sa stipendijom Matice iseljenika, koju mu je, kako je rekao u istom intervjuu, sredio Gojko Šušak. 

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pohađao je tečaj iz hrvatskog jezika, a nakon što je dva mjeseca bio u domovini svojih roditelja, vratio se u Argentinu gdje je rođen i gdje je živio kako bi završio fakultet.

Stier nikada nije propustio priliku kako bi opleo po bivšem režimu, što kao pripadniku emigrantske zajednice u Argentini nije bilo ništa čudno, naročito kada se uzme u obzir činjenica da je njegov djed Ivan Stier, ustaški pukovnik i zamjenik Maksa Luburića. Nakon rata je uspio pobjeći u Argentinu gdje je živio do smrti 1998. godine. Stier je prije nekoliko godina ispričao kako je u mladosti veličao ustaše i slavio 10. travanj, a 1990. godine bio je suizdavač jednog skandaloznog pamfleta koji je slavio NDH. No, dovoljno mudar, a i pod mentorskom palicom Ive Sanadera jako je dobro znao da ustaški pedigre ne prolazi dobro ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi pa se tako odrekao ustaške i endehazijske ideologije.

Plenković se nije morao odricati neke ideologije već je cijelo vrijeme radio na europskim integracijama. Nakon završetka pregovora o pridruživanju 2001. godine u Luxembourgu Andrej Plenković odlučio je otići u Bruxelles, kao zamjenik šefa misije RH u EU, Vladimira Drobnjaka. 

"Ipak, prije odlaska u Bruxelles položio sam pravosudni ispit u slučaju da jednog dana promijenim karijeru. Također sam iste godine, 2002., magistrirao međunarodno javno i privatno pravo. Obranu magistarskog rada imao sam taman pred odlazak u misiju", ispričao je Plenković, koji je iz Bruxellesa otišao protiv svoje volje nakon sukoba s tadašnjim premijerom Sanaderom u jesen 2004. 

"Nakon nesporazuma s bivšim premijerom Ivom Sanaderom odlučio sam otići iz Bruxellesa i otići u Pariz, gdje sam bio zamjenik ambasadora", otkrio je Plenković, koji je u Parizu ostao punih pet godina. U Parizu je, kaže, uživao, a posebno je ponosan što je tada uspio realizirati kupnju zgrade za potrebe hrvatske diplomacije. Nakon osam godina i dva mjeseca, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković pozvao ga je da se vrati tamo gdje je i počeo svoju karijeru, na Zrinjevac u zgradu MVP-a. Nakon povratka na Zrinjevac Plenković postaje državni tajnik za europske integracije u vladi Jadranke Kosor, i to od travnja 2010. do prosinca 2011. godine.

U isto vrijeme je i Davor Stier bio u kabinetu hrvatske premijerke i to kao ostatak iz vremena vlasti Ive Sanadera.

"Kao dječak sam išao na proslave NDH 10. travnja, ali poslije sam shvatio da je dr. Franjo Tuđman bio u pravu kada je rekao da se Hrvatska može razvijati samo na temeljima antifašizma i da se na tim vrijednostima i odbacivanju ustaške NDH može razvijati uspješna Hrvatska. Jedino se odbacivanjem svakog oblika totalitarizma može izgraditi prosperitetna država. Odbacio sam takav stav i shvatio da je antifašizam ugrađen u temelje Hrvatske i da se jedino tako Hrvatska može razvijati kao prosperitetna država", rekao je Stier u vrijeme kada je bio bliski suradnik bivše premijerke Jadranke Kosor, koja ga je zadržala u kabinetu nakon što je otišao Ivo Sanader.

"U lipnju 2011. pristupio sam Hrvatskoj demokratskoj zajednici jer svjetonazorski dijelim temeljna načela programa i statuta stranke desnog centra jasne narodnjačke i demokršćanske orijentacije, u čijem je fokusu osobna odgovornost pojedinca, društvena solidarnost i socijalno-tržišno gospodarstvo. Nakon 17 godina profesionalnog rada posvećenog hrvatskim interesima u diplomaciji, međunarodnim odnosima i europskim poslovima, odlučio sam započeti novu fazu društveno odgovornog angažmana na političkoj sceni. Hrvatska je članstvom u EU postigla jedan od strateških ciljeva što ih je još 1990. zacrtao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Svoje političko opredjeljenje pokazao sam 2000., kad sam vodio izborni stožer predsjedničkog kandidata HDZ-a Mate Granića", pojasnio je Plenković, koji se 2012. na stranačkom saboru kandidirao za zamjenika predsjednika stranke, i to kao kandidat tima Jadranke Kosor. Dobio je 581 glas koji mu je, kaže, pomogao u pozicioniranju među stranačkim kolegama. To iskustvo bilo mu je korisno i za razumijevanje tehnologije stranačkih izbora.

Kasnije će Stier i Plenković zajedno otići u Bruxelles kao prvi hrvatski europarlamentarci, a skupa će se i vratiti iz istog tog Bruxellesa da bi preuzeli važne dužnosti u Hrvatskoj. Otišao je Stier iz Bruxellesa kako bi se pridružio svom briselskom kolegi i prijatelju Andreju Plenkoviću, ali je dosta brzo pokazao kako mu se ne sviđa način na koji Plenković vodi HDZ i Hrvatsku. Međutim, ostao je tih i rezerviran oko svih važnih tema, prije svega Agrokora i osim šutnje nije davao nije davao nikakve druge znakove da mu nešto smeta, osim povremenih puštanja informacija u medije. 

Sve do danas i otvorenog pisma predsjedništvu HDZ-u.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MaryHurt 22:20 04.Lipanj 2018.

    Zaradivao sam od $ 25,000 do $ 300,000 mjesecno k0ji rade kod kuce na racunalu kod kuce. Radim ovo 6 mjeseci, a prošli mjesec sam zaradio prvu peterostranu placu ikada! To je ono što radim -..........>>>>> w­w­w­.­p­o­s­l­o­v­i­9­0­.­c­o­m