Top News
8308 prikaza

Relković se opet angažirao na rušenju duopola HDZ-a i SDP-a

Sandra Šimunović/Pixsell
Pridružen je i dizajner Boris Malešević, politički strateg uspješne Milanovićeve kampanje za šefa države, a prije toga i Plenkovićeve

Ususret parlamentarnim izborima na političkom spektru rađaju se nove opcije. Nedavno je osnovana stranka Fokus, kojoj je na čelu bivši HNS-ovac Davor Nađi, zamjenik gradonačelnika Svete Nedjelje, a od 22. ožujka scena će biti bogatija za još jednu opciju - Stranka s imenom i prezimenom.

Ona neće imati klasična stranačka tijela i jednog predsjednika, niti ogranaka, a poslužit će samo za parlamentarne izbore, odnosno ne planiraju izlaziti na lokalne izbore. Plan je okupiti ugledne pojedince dokazane u profesijama, koji iza sebe nemaju nikakvih repova. Cilj im je na idućim parlamentarnim izborima dati građanima nadu da su nužne promjene u državi moguće. 

Jedan od pokretača ideje je vrgorački gradonačelnik Ante Pranić, koji je sa svojom Nezavisnom listom mladih u Sabor ušao na platformi Mosta. 

Ivica Relković Ivica Relković Top News "Ja znam što će se dogoditi Plenkiju, Beri i još nekima"

- Krećemo s buđenjem Hrvatske. Godinama nas uspavljuju svojim jalovim politikama. Vrijeme je da se probudimo. Odvažno krenimo transformirati državni sustav za mnoge generacije koje dolaze iza nas. Osnivamo stranku, ali s malim ‘s’ jer nam treba poslužiti samo kao tehničko pravno oruđe. Sve političke platforme i pokreti koji su predstavljeni građanima u naravi su stranke. Stranačkim liderima suprotstavit će se tim s jasnim programom. Spremni smo provesti reforme za javno dobro, iako svjesni da to u konačnici znači naš nestanak - poručio je Pranić.

Konture njihovog programa su sustavna rekonstrukcija države na svim razinama, a sve kako bi država bila funkcionalna i usmjerena na građane. Zalagat će se i za teritorijalni preustroj, antikorupciju usmjerenu na promjenu koruptivnog sustava prije nego korumpiranog pojedinca.

 | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Strateška odrednica bit će i demografija i mladi. Pod istim “kišobranom” uz Pranića naći će se kninski gradonačelnik Marko Jelić, bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i šefica Starta Dalija Orešković, predsjednik Udruge nezavisnih poduzetnika Petar Lovrić, bivša direktorica Hrvatske agencije za hranu Andrea Gross Bošković, bivši HSLS-ovac Josip Budimir, a tu je i kreativni direktor i dizajner Boris Malešević, koji je pomogao Andreju Plenkoviću da se useli u Banske dvore, ali i Zoranu Milanoviću da dođe do Pantovčaka.

Malešević je osmislio ime i vizual stranke. Ulogu stranačkog stratega preuzet će ugledni politički analitičar Ivica Relković. 

- Stranka s imenom i prezimenom je uvjetno rečeno jedna vrsta nekakve nadstranke. Dio stranaka poput Nezavisne liste mladih Ante Pranića, Akcije mladih ili Starta Dalije Orešković neće samostalno izaći na izbore nego idu pod ovim zajedničkim nazivnikom.

Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković U glavu Top News HDZ ne shvaća da institucije nisu tu da im budu posluga

Dat će svoje ljude i uključiti se u programske odbore koji će izraditi politike - kazao je Relković.

Ideološki se svrstavaju na politički centar s određenim dijaloškim okvirom prema lijevo i desno. 

- Tu nema nekakvih radikalnih klizanja prema lijevo i desno, ali okupit ćemo ljude koji su umjereno desno i lijevo. Svima je zajednički nazivnik da se država napokon urede po principu ‘manje je više’, što znači manje miješanja države u gospodarstvo, ali više države kad je riječ o jasnim strategijama kud želimo ići kao društvo i država - navodi Relković.

U bazenu birača centra mogu računati na više od deset, pa čak i do 20 posto potpore. 

- Zbog moguće dinamike taj bazen je kao harmonika. Može se širiti i sužavati, a sve će ovisiti o tome kakvu politiku će voditi HDZ i SDP, ali i što će nova opcija ponuditi kao svoju snagu - kaže stranački strateg Stranke s imenom i prezimenom. 

Podsjeća da su 2015. godine Domovinska koalicija, kao i Hrvatska raste bile jake, a unatoč tome bio je prostora za Most i Živi zid.

 | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Relković kaže da će Stranka s imenom i prezimenom biti otvorena za sve koji im se žele priključiti odnosno dati ljude koji žele sudjelovati u izradi politika buduće nove opcije. No i za to će postojati rok, odnosno neće im se moći priključiti netko tjedan dana prije samih parlamentarnih izbora.

Ako će izbori biti najesen, Relković napominje da su spremni do ljeta razgovarati sa svima koji se žele okupiti oko ove nove ideje i spremni su dio svog identiteta ostaviti po strani. Naime, plan je da se ne stvaraju nikakve koalicije niti će pozivati na saveze. I dok se ovu skupinu, koja formalno još nije ni osnovana u političkim kuloarima već počelo nazivati Most 2, Relković uzvraća kako ovaj novi projekt nema nikakve veze s tim.

Smatra da se ovakva poveznica izrodila samo zato što se s platformom rođenom prije pet godina povezuje njegovo, ali i ime dijela ljudi koji su dio nove opcije. Podsjeća da Most nije imao stručnjake koji su izrađivali program. Napominje da je Most nastao kao brzi i ad hoc izborni model. 

- Posljednjih godinu dana tvrdim da će hrvatska politika, u smislu političke ponude i potražnje, nakon sljedećih lokalnih izbora biti neprepoznatljiva u odnosu na ovo što imamo danas. Dvije velike stranke nemaju stvarni rejting. Niti će HDZ ostati na ovom i mislim da će im se nastaviti pad potpore, a niti je balon SDP-a održiv. Tu će biti potpuno promjena - predviđa Relković, koji je bio i glavni strateg u Mostu kad se ta opcija pojavila na sceni.

 | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Most je na izborima 2015. godine bio najveće iznenađenje. Dobili su potporu gotovo 14 posto birača, a time i 19 zastupničkih mandata te su bili ključni za formiranje Vlade. 

- To je ista Relkovićeva igra. On je već okupljao nezavisne i u dva navrata oni su otišli pod noge HDZ-u. Ovo je pokušaj da ta nova opcija dobije simpatije građana, a da se u trenutku formiranja Vlade osvojeni glasovi isporuče HDZ-u - teza je koja se posljednjih dana može čuti u političkim kuloarima. Relković se pita može li stvarno netko unaprijed zaključivati takve stvari.

- To je smiješno uopće komentirati. Jer netko od njih zna da je upravo Ivica Relković, kad se prelomilo, bio za koaliciju Mosta i SDP-a - odgovara.  

Prema posljednjim istraživanjima vidljive su promjene u rejtinzima stranaka. Prema Cro Demoskopu, u ožujku je SDP već treći mjesec zaredom prvi izbor za 29,3 posto ispitanika. HDZ, u kojem traje žestoka unutarstranačka kampanja, bilježi blagi pad potpore. Sad je njihov rejting na 26,7 posto.

Treća snaga u zemlji je nedavno predstavljeni Domovinski pokret Miroslava Škore, a tu opciju bira 11,5 posto ispitanika. Most, s kojim bi se Škorina opcija mogla udružiti, od siječnja bilježi pad. Prema navedenom istraživanju imaju potporu 4,8 posto, HSS je na 2,3 posto, a nezavisna lista europarlamentarca Mislava Kolakušića pala je na 2 posto ispitanih.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.