Top News
11709 prikaza

Petrov je upropastio Most i ostao bez prijatelja

Slavlje u izbornom stožeru Mosta
Grgur Žućko/PIXSELL
Sve više odanih stranačkih vojnika odlazi iz neperspektivne "nezavisne liste" koja je donedavno žarila i palila Hrvatskom

MOST je pao u odnosu na svibanj i ovaj mjesec završava s potporom od 6,1 posto. Jedna rečenica koja je pokazala koliko je propala ideja Bože Petrova i Nikole Grmoje te koliko se potvrđuje priča da u Hrvatskoj postoje samo dvije stranke.

Naime, treća struja u Hrvatskoj uvijek propadne čim se počne udaljavati od SDP-a ili HDZ-a. Propao je ORaH Mirele Holy, propali su Laburist, HNS se drži zato što im je Milanović podijelio mandate na listi.

Danas nitko ne doživljava HSP kao ozbiljnu stranku, a nekada im je Mato Granić pokušavao srediti susret s američkim veleposlanikom kako bi se pokazali kao centristička stranka. Tada su uživali desetak posto podrške birača. Danas ima više raznih inačica HSP-a nego njihovih birača HSP-a. Skoro da je tako. 

Ivica Relković Ivica Relković Top News "Ja znam što će se dogoditi Plenkiju, Beri i još nekima"

Nekad jedan od najpopularnijih zastupnika Mosta, Tomislav Panenić isključen je iz kluba zastupnika nakon što je objavio svoju kandidaturu za predsjednika.

"Ta kandidatura njegova je samoinicijativna odluka. To je neviđeno i neprihvatljivo kao što bi tako nešto bilo neprihvatljivo i svakoj drugoj opciji na političkoj sceni", rekao je Grmoja, prenosi Dnevnik.hr.

Tomislav Panenić i Vlaho Orepić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

"Ja sam još početkom travnja izvijestio predsjednika o svojoj želji da se kandidiram. Na prošlotjednoj sjednici Glavnog odbora odlučili su da me neće podržati, a danas su, nakon moje objave, sazvali hitnu sjednicu Kluba i donijeli odluku o isključenju mene i Ante Pranića iz Kluba Mosta", uzvratio je Panenić. 

Zašto se Panenić uopće odlučio kandidirati također je jedna od svjetskih misterija, obzirom da stranka već duže vrijeme stagnira, on sam je u javnosti doslovno nevidljiv i šanse na predsjedničkim izborima su mu, najblaže rečeno - teški potop. No, svatko ima pravo na kandidaturu, pa tako i on.

S druge strane, Grmoja se vratio standardnoj Mostovoj retorici. Pa Panenić nije član stranke, on je samo nezavisni član kluba, ne smiju zbunjivati birače ako bi imali dvojicu kandidata povezanih s Mostom... Istovremeno na stranicama Sabora lijepo piše uz ime Tomislav Panenić - stranačka pripadnost Most nezavisnih lista.

A stranka, lista ili što već Most je, samo pada i pada.

Pregovori HDZ-a i Mosta o formiranju nove Vlade Po babi i stričevima Top News Most probio rekord: Evo koliko svojih su uhljebili

Njihov nekadašnji strateg Ivica Relković nedavno je u razgovoru za Express rekao da je Most pokušao postati stranka, a istovremeno uvjeravati ljude da oni to nisu:

"Napravili su pogrešku kad su stvarali stranku koja ima smjer koji su svi u javnosti iščitali, ali oni to skrivaju i kažu da to nisu. Oni više nisu 'most'. Koga Most nezavisnih lista povezuje danas? Nikoga ni s kim. Sami sebe. To nije ideja Mosta. Povezuju li danas nezavisne liste? Ne. Mostovih gradonačelnika nema. Čak i Ante Pranić nije Most nego Nezavisna lista mladih. Ako netko nema identitet s vlastitim imenom, onda je to promašeno. Most nema ni jednu vlastitu politiku. Nikola Grmoja se hvali da je ovakav Most ovoj Vladi ostavio akcijski plan javne uprave. To nije istina, jer Grmoja i Božo Petrov s time nisu imali veze niti su na to imali bilo kakvog utjecaja. To je prvenstvena zasluga Ivana Kovačića, koji je tad bio ministar uprave i koji s Grmojinom politikom ni tad ni sad nema ništa, i ravnopravna zasluga Tomislava Ćorića, tadašnjeg ministra rada."

Sudbina treće struje

On je, također, podsjetio kako je završila svaka treća struja u hrvatskoj politici.

"Njihova pogreška nije nastala usred kampanje, nego traje neko vrijeme. Oni se ne mogu izliječiti od HDZ-a. Ponašaju se kao da su prije pet minuta izbačeni iz Vlade. Oni su zamrznuti u lutanju između Sabora i Banskih dvora. Još se nalaze u limbu 'dana poslije'. Nisu našli svoje mjesto od izbacivanja iz Vlade. Ponašaju se kao da su na kružnom toku. Ali nestaje im goriva i počinju padati. Oni su pričali da su oni stabilni. Oni to govore na rejting od sedam posto. Zar nikad nisu vidjeli stabilnost Laburista, ORaH-a, HNS-a... Ta stabilnost je varljiva."

Božo Petrov Mr. Obećanović Top News Petrov obećao plaće od 9999 kn, pa prevario ljude

Pad Mosta možemo reći da je počeo onim famoznim pregovorima o slaganju nove Vlade kada su imali 19 mandata. Bili su uvjereni da su kraljevi Hrvatske jer su mogli uvjetovati što god su htjeli. Tražili su pregovorima čak i tripartitnu vladu HDZ-a, SDP-a i Mosta, bez onih manjih stranaka, a sve kako bi izbjegli kršenje nezaboravne izjave Bože Petrova (ovjerene kod javnog bilježnika!) da neće u koaliciju s HDZ-om ili SDP-om.

Pa su onda krenuli u slaganje vlasti s obje stranke. Kad je Milanović pristao čak i na to da Petrov postane premijer, a Karamarko ispao iz kombinacija, svi su očekivali da će Most i SDP složiti Vladu. I onda je došlo do novog obrata, one slavne promjene mišljenja Bože Petrova nakon tajnovitog sastanka na Pantovčaku.

"U našem slučaju predsjednica je netaktično prijetila čak i nekakvom svojom privremenom vladom. A onda se dogodio Petrovljev povratak s Pantovčaka i prijelomna odluka pa u Mostu više nije bilo prostora za raspravu. Nikad nisam doznao za sadržaj tog razgovora na Pantovčaku. Osim Nikole Grmoje, mislim da nisu ni drugi", racionalizira ovih dana Relković u razgovoru za Večernji list.

Čak i Relković oprao ruke

Međutim, još dok je Most bio relevantan, u vrijeme dok je Relković bio 'mozak stranke', jedna sugovornica Expressa pojasnila je ovako:

"Petrov ništa nije radio bez Relkovićeve suglasnosti. Nekad mi se činilo da Božo ni o čemu nema svoj stav, nego mu ga oblikuje Relković, a o Grmoji da i ne govorim. U prvim danima formiranja vlade mislim da je Relković vukao sve konce – a i prije. On je određivao tko će na listu, koje će mjesto zauzeti, tko nema mjesta i sl. Mislim da je on sve važnije govore pisao Boži. Kakav Grizli, Grizli nema ništa s tim, oni su bili samo marioneta u Relkovićevim rukama (Grizli, PR agencija koja je neko vrijeme vodila Mostove javne komunikacije, op.a.). On je ‘metkovski krug’ zarazio s idejom da će na ovim izborima dobiti više mandata, napunio im je glavu tim idejama, iako su svjesni da će dobiti između osam i deset mandata. Zato i Božo i Grmoja i Relković idu na prva mjesta u jedinicama gdje sigurno dobivaju. Kod njih je zavladala panika". Bilo je to pred izbore gdje je Andrej Plenković osvojio novu rundu vlasti s Božom i Mostom.

Zagreb: Petrov, Grmoja i Bulj odlaze iz središnjice Most-a Ekipa s juga Top News Kako je "velečasni" Petrov rasturio Most

Svi su se pitali zašto je Most uporno osvajao ogroman broj glasova, a tajna leži upravo u Relkoviću. Točnije, u crkvenoj podršci koju je on mogao aktivirati. U ime obitelji, Hrast i Grozd tek su neki od njegovih projekata gdje nije uspijevao osvojiti snažniji utjecaj u Saboru sve dok nije shvatio da ideološki nabijene stranke ne uspijevaju.

Božo Petrov se zbog toga nije htio očitovati po bilo kakvim ideološkim pitanjima. Pobačaj? Petrov ne zna ništa o tome. Istanbulska? Možda je to ulica nazvana po najvećem turskom gradu. Shvatio je to i Živi zid pa su šutjeli kao zaliveni o svemu. Kad se ispostavilo da su oni ipak puno desnije, sjetimo se njihovog ponašanja tijekom izglasavanja Istanbulske konvencije u Saboru, i Živi zid je počeo propadati. 

Božo Petrov | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Relković se davnih dana pokupio iz Mosta, Petrova i Grmoju prepustio je same sebi što se vidjelo i po rezultatima na izborima. Rejting im konstantno pada, a otkako ih je Plenković potjerao iz Vlade, nikako se ne mogu oporaviti od tog šoka. 

Božo Petrov obraća se novinarima na splitskoj Rivi Crtica i o njemu Top News Crni Božo, iz Hrvatske bježe i oni što imaju novca

Most je uvijek imao nekoga tko će ih pogurati. Prvo su to bili Relković i Crkva, kasnije je to bio Plenković i HDZ, a sada nemaju nikoga. Možda zvuči kao zlokobno proročanstvo, ali uskoro bi Mostova knjiga mogla pasti na dva slova. B i P. Njihov klub trenutačno broji desetak članova, a na budućim izborima bi se mogao i ugasiti. I tako bi Most mogao završiti u ropotarnici trećih struja u Hrvatskoj i dokazati poučak da samo uz SDP i HDZ male stranke mogu preživjeti. Crkva, a time i desnica, klimav su oslonac. Leđa su okrenuli Mostu, leđa su okrenuli Kolindi, a mogli bi nekom drugom političkom smjeru kad zaključe da nije dovoljno čist.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 18:54 27.Lipanj 2019.

    Imao je sve na pladnju i prokockao sve, nije za tebe politika.

  • BESTpartizan 18:14 27.Lipanj 2019.

    most raspad sistema

  • crazy.dictator 14:17 27.Lipanj 2019.

    cuvaj se psihica kad politiku vode :-)