Top News
350 prikaza

RH 2019.: Siledžije na slobodi, žigosanja u školi...

Pregled tjedna
express
Splićani u obračunu s gamadi, onomna Marjanu, premijer, predsjednica i Sabor odlučili da Crkvi i dalje ide 900 milijuna godišnje

Uljanik: Brojke ipak ne svjedoče u korist Debeljaka

Prije nešto manje od šest godina Tomislav Debeljak preuzeo je Brodosplit. To preuzimanje diglo je puno prašine jer radnicima, sindikatima, ali i velikom dijelu javnosti nije bilo jasno kako relativno mala tvrtka iz Samobora preuzima brodograditeljskog diva. U četvrtak 7. veljače Debeljak je izabran za strateškog partnera Uljanika, te će s državom restrukturirati to brodogradilište i postati neprikosnoveni kralj brodogradnje u Hrvatskoj.

Poslovni rezultati iz 2017. govore da je Brodosplit ostvario rast prihoda od 34 posto te su oni iznosili 648 milijuna kuna uz dobit od 70,5 milijuna kuna. Međutim, kada bi se isključila državna potpora, koja je lani iznosila 89 milijuna kuna, splitski škver bio bi u minusu.

Od prošle godine Brodosplit više ne prima državni novac, zbog čega je Debeljak zatražio kredite i jamstva HBOR-a kako bi uspio financirati naručene brojeve. Nakon što je sada izabran za partnera u Uljaniku, Debeljak je rekao da ne želi servisirati naslijeđene dugove tog brodogradilišta. Unatoč tome, sindikati su, kažu, zadovoljni Debeljakovim izborom.

Splićani protiv gamadi: Spašavanje Marjana, ne nešto drugo

Split i dalje srlja da mu Marjan ostane, umjesto gradske šume, gradska vrlet, pogodna još samo za poskoke i betoniranje. Zbog epidemije potkornjaka, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara zatražio je u ponedjeljak od splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana da proglasi izravnu opasnost od elementarne nepogode, a ovaj je tome dan poslije udovoljio.

Stožer civilne zaštite Grada Split u srijedu je priopćio: "Angažirat ćemo 300 ljudi, a poslovi uklanjanja zaraženih stabala trebali bi biti završeni između 15. ožujka i 1. travnja." Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je rekao da će se na uklanjanju zaraženih stabala angažirati splitska komunalna poduzeća, a na raspolaganje se stavila i Hrvatska ratna mornarica, policija, Gorska služba spašavanja i Splitski savez sportova.

Nova moda - novinari pred sudom, Plenki gluh i slijep

HND je objavio da se protiv 18 medija u Hrvatskoj, uključujući i njihove novinare, trenutno vodi 1163 sudskih predmeta. Na meti su najčešće izdanja Hanza medie i Styrie, a slijede Slobodna Dalmacija, Index, Nacional, Telegram, RTL, T-portal, Novosti, List Međimurje, Hina, Varaždinske vijesti, H-alter, Glas Slavonije, Tris, Media daily, Lider, pa čak i HND. Posebno je zabrinjavajućeo to što je HRT, koji se financira javnim novcem i trebao bi promicati slobodu govora, zbog kritičkog pisanja o HRT-u pokrenuo 33 tužbe protiv vlastitih i drugih novinara, medija i HND-a, uz odštetni zahtjev od 2,17 milijuna kuna.

"Javni medij koji bi trebao štiti medijske slobode postao je glavni akter ušutkavanja novinara”, rekla je potpredsjednica HND-a Slavica Lukić.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko upozorio je da su veliki problem i odštetni zahtjevi s kojima se hrvatski mediji i novinari kontinuirano susreću od 1990-tih godina prošlog stoljeća. Za stanje na HRT-u Zovko odgovornim smatra premijera Andreja Plenkovića jer to tolerira. Glavni tajnik Europske federacije novinara Ricardo Gutiérrez rekao je da su problem HRT-a prepoznali i europski stručnjaci.

Vlada i predsjednica: Crkva će i dalje dobivati 900 milijuna godišnje, i to je OK

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu da je Vlada protiv revizije Vatikanskih ugovora i da neće biti njihove izmjene. Protiv revizije izjasnila se i predsjednica republike Kolinda Grabar Kitarović. Hrvatski sabor odbio je u petak prijedlog oporbenog Kluba Glasa i HSU-a da zaključkom obveže Vladu da pokrene postupak revizije Vatikanskih ugovora; za je bilo 27, suzdržanih devet, a protiv 67 zastupnika. To znači da će Crkva u Hrvatskoj i dalje godišnje iz budžeta RH dobivati 900 milijuna kuna.

Učenik je žigosao slovom "U", ravnatelju to "dječja igra" 

Ravnatelj Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar Jozo Dragić rekao je u četvrtak da incident, u kojem je učenik njegove škole 15-godišnjoj učenici prislonio užareni upaljač na ruku i žigosao joj slovo "U", nije "posebno teško djelo". Rekao je da je u srijedu nakon događaja pozvao cijeli razred, uključujući i počinitelja, te da su mu rekli da je to bila "samo dječja igra". Tu, kako je rekao, "dječju igru" sada, međutim, istražuju kriminalistička policija i inspekcija Ministarstva obrazovanja.

"Škole trebaju biti sigurno mjesto za svako dijete, mjesto 'nulte tolerancije' na nasilje i zato su dužne sprečavati pojavu nasilja kontinuiranim preventivnim aktivnostima koje obuhvaćaju rad s djecom, njihovim roditeljima i učiteljima", komentirala je slučaj pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Upozorila je da nasilje među djecom nije izolirana pojava, a iz njenog ureda su priopćili da su u incidentu u Zadru "pronašli više iznimno zabrinjavajućih elemenata".

Brutalni nasilnik na slobodi, Zadrani se bune na ulici

I opet Zadar. U organizaciji Građanske inicijative "Protiv pravosuđa koje štiti nasilnike", u subotu poslijepodne na Narodnom trgu u Zadru održan je novi prosvjed zbog puštanja iz istražnog zatvora, bez izrečenih mjera opreza, Darka Kovačevića Daruvarca, koji je ljetos brutalno pretukao 18-godišnju Zadranku, polomio joj kosti lica i uopće ju teško ozlijedio. On je prvostupanjski osuđen na pet godina zatvora, pušten je u nedjelju da drugostupanjsku presudu čeka na slobodi, sve bez mjera opreza.

Totalno dno: napali vaterpoliste "Zvezde" na Rivi u Splitu

Pa još malo nasilja. Trojica vaterpolista "Crvene zvezde" u subotu su napadnuta na splitskoj Rivi. Dvojica su uspjela pobjeći, dok se jedan spasio skokom u more. Napala su ih petorica mladića, vikali su im da su "četnici", a jedan vaterpolist u tom je napadu lakše ozlijeđen. Napadnuti su redom mladići u ranim dvadesetim godinama života, rođeni u drugoj polovici 90-ih. Huliganski napad najoštrije su osudili Vlada s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom policije Davorom Božinovićem, te gradonačelnik Andro Krstulović Opara, kao i župan Blaženko Boban.

Bero sanja bolji svijet, pričinja mu se neki bolji SDP

Predsjednik SDP-a Davor Bernadić izjavio je da njegova stranka ima "najbolje kandidate, europarlamentarce, najbolji program i najbolji izborni stožer, odnosno sve preduvjete da stranka ostvari odličan rezultat na izborima za Europski parlament". Jedan od prvih problema s tom izjavom je taj što SDP te kandidate još uopće nema. Kako je prije dva i pol tjedna Davorko Vidović objasnio, neki kandidati jesu dogovoreni, ali načelno, te će se popis i poredak skoro sigurno još mijenjati.

Bernardić je ranije izgovarao i to da SDP računa na tri EU parlamentarca, što su mu kritičari dočekali na nož kao nerealno očekivanje od stranke koja je trenutno na samo 14,3 posto. HDZ je, inače, na 28,8 posto, Živi zid je SDP-u za vratom, Most je na 6,8 posto... Usto, na lijevom centru i ljevici mnoštvo je malih stranaka koje, pored ovakvog SDP-a, imaju realne šanse uništiti Bernardićevu listu na tim izborima.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 20:31 10.Veljača 2019.

    prije nego je označena kao ustašica, mlada albanka se za facebook slikala u ustaškoj majici!