Top News
1050 prikaza

"Drž'te me da ga ne zadavim" u Saboru i Penavin "rat"

Pregled tjedna
express
Što se gradonačelnika Vukovara tiče, sada kaže da nije kriv što su mladići, nakon njegovog huškanja, razbila mladića "onih drugih"

Mnogi će reći da je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja najveći uspjeh politike Franje Tuđmana u 90-ima, činjenica da je taj dio povratka suvereniteta Republike Hrvatske na svoj okupirani teritorij prošao bez sukoba, političkim dogovorom. Da se krenulo u vojnu akciju, procjenjivalo se, bilo bi i više od 1000 poginulih vojnika HV-a. Pa je ipak tjedan počeo udarom vukovarskog gradonačelnika na mir, kakav god bio, ali ipak mir u Vukovaru danas.

Što Penava zna što je Tuđman htio 1996.

Ivan Penava (još uvijek HDZ) za svoj grad rekao je da je i dalje "epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

"U Hrvatskoj postoje skupine koje ne žele respektabilnu Hrvatsku i, budući da su minorne, služe se lažima, širenjem pesimizma i defetizma, preuveličavanjem i zastrašivanje", kazao je, a onda se našao uvrijeđenim kad je od premijera Andreja Plenkovića dobio poruku da on "nije nadležan voditi politiku HDZ-a".

Ivan Penava | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Žarko Bašić/ PIXSELL

Nije se sjetio Penava Srba koji su ginuli kao hrvatski vojnici, ali je u dozlaboga osiromašenom i depresivnom gradu "od posebnog pijeteta", u kojem na sumnjive načine gube milijuni kuna, sjetio da, eto, u tom gradu neka djeca ne ustaju na sviranje himne. Pa je objavio i snimku učenika. Pa ju je povukao, jer mu je valjda netko objasnio da je zakonski problematično objavljivati snimke djece. Usto u tom podijeljenom Vukovaru..., jer što ako poslije toga netko nekome razbije glavu?

Nije prošlo dugo i jedna skupina dečkiju napala je dečka drugačijeg etniciteta i pretukla ga. Penavi na dušu, rekli su mnogi. Ironično, Penavin šou krenuo je uoči 21. obljetnice reintegracije Podunavlja u RH. Obljetnicu jednog od najvećih uspjeha Tuđmana obilježio je napadom na taj isti uspjeh. To mu je objasnio i Plenki. Prvi HDZ-ovac u Saboru Branko Bačić objasnio mu je i da se apsolutno moraju pohvatati ratni zločinci, ali je suludo to ići postizati optuživanjem djece koja ne ustaju na himnu.

Ivan Penava Brvno u oku Top News Penavin Vukovar: Milijuni cure iz grada, a on bi opet u rat

Kako je ministar rata u Saboru oborio F 15

Bio je to samo uvod u saborsku ludnicu proteklog tjedna. Ministra obrane Damira Krstičevića optuživali su da je kriv za propao posao s Izraelom oko nabavke eskadrile borbenih aviona F 16 Barak. Krstičević se branio da mu SAD nije poslao niti jedan službeni mail s upozorenjem da će spriječiti posao. Opozicija, sa svih krila, tvrdila je suprotno. A onda je Franko Vidović (SDP) na aktualnom satu u Saboru prišao Krstičeviću i Plenkoviću i išao im uručiti makete za sklapanje, ne doduše F 16, nego nekog ranijeg modela. Premijer je pristojno primio dar, shvativši šalu, ali Krstičević...

"Goni se!", viknuo je ministar s nogu tresnuvši maketom o pod.

Damir Krstičević | Author: Miranda Čikotić/ PIXSELL Miranda Čikotić/ PIXSELL

Priznao je poslije da mu reakcija baš i "nije bila način" ali ga je Vidović "htio poniziti", a usto:

"Morate razumjeti, ja sam ratnik i od svojih ljudi tražim najbolje", rekao je čovjek koji se nije ponio ni najmanje u skladu s romantičnim poimanjem vojništva ili viteštva.

Plenković i Grmoja: "Are you talking to me!?"

Poslije koškanja jedan je tvrdio da ga je onaj drugi htio tući, a onaj drugi je tvrdio da je samo išao prema prvom da mu kaže što ga ide. Zakuhalo je kad je Grmoja krenuo optuživati Vladu da "radi za srbijanske interese":

"Srbija je otvorila nova poglavlja u pregovorima s EU i Hrvatska po tom pitanju nije ništa učinila iako Srbija ne ispunjava preuzeta mjerila iz poglavlja 23. o pristupanju EU. Vaša ministrica Pejčinović Burić koja sjedi do vas krši odluku Vlade i ne saziva povjerenstvo a naši logoraši sami bez ikakve pomoći dižu tužbe protiv Srbije... Čuo sam da ministrica ima velike šanse za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Je li to možda znači da osim podrške ove Vlade da ima i podršku Srbije, budući da radi sustavno za srbijanske interese?", grmio je Grmoja.

"Djelujete jadno kada govorite da ministrica vanjskih poslova radi za interese Srbije, budite kreativni ali nemojte biti jadni", odgovorio mu je Plenković.

Andrej Plenković i Nikola Grmoja | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Predsjednik Sabora ubrzo je proglasio stanku, jer se Grmojin istup tumačio kao "optuživanje za veleizdaju". U "OFF-u" se nastavilo dobacivanje svih svima i kada je Grmoja Josipu Boriću u prepirci dobacio: "... ti i tvoj 'anemični' niste rata vidjeli...", premijer je krenuo prema Grmoji. Je li ga doista htio tući, nećemo nikada doznati jer su Milorad Pupovac i Miro Bulj zaustavili premijera.

"Ne znam bi li me udario, ali želio je doći do mene iznerviran. A ne znam što bi bilo da je došao do mene", pričao je Grmoja poslije novinarima.

"Rekao bih da smo svjedoci, osobito nekoliko zastupnika Mosta, brojih uvreda, brojnih difamacija i brojnih kleveta, no kada dođe do optužbe od strane zastupnika u Hrvatskom saboru, i Vladu RH da se optužuje za rad u interesu druge države, za veleizdaju, onda je to ona granica kada možemo reći da se prešla crta onoga što se može nazvati stav ili političko mišljenje", pričao je pak Plenković i rekao da je samo išao pitati Grmoju na koga je to mislio da je veleizdajnik.

Đakićev poučak o bon-tonu

Josip Đakić (HDZ) nekoliko dana poslije izjavio je da se ne namjerava ispričavati Grmoji za to što mu je tijekom koškanja nekoliko puta vikao: "Odj***i!"

Zašto je Čović bio kod Dodika i što misli o 3000 pobijenih Posavljaka

Bio je to, za one koji vole takve stvari, dan za "prste polizati". Plenković je za prisustvovanje Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, neustavnom Danu RS u Banjoj Luci kod Milorada Dodika rekao da "HDZ BiH nije nikakva poslovna jedinica HDZ-a". Predrag Matić (SDP) inzistirao je ipak da je Čović "voditelj HDZ-ove poslovne jedinice broj 1 u Mostaru", da Čović, nakon gubitka izbora u BiH, "srlja iz gafa u gaf", odlazak na noge Dodiku, unatoč više od 3000 poginulih Hrvata u ratu u 90-ima na teritoriju današnje RS na čiju je proslavu piratskog dana državnosti Čović otišao... Zagreb je, podsjetimo, smijenio veleposlanik RH koji se na toj proslavi našao uz Čovića, koji je pak time očito udarao kontru Željku Komšiću.

Znate li tko vam ubija djecu u zdravstvu?

Nakon tragične smrti desetogodišnjak dječaka Gabrijela, kojemu u Metkoviću prije nekoliko dana nisu na vrijeme uočili da umire od sepse i reagirali i tako mu spasili život, nego su ga seljakali od vrata do vrata, pa i vraćali doma, slijedila je serija dodatnih skandala. Hrvatska liječnička komora (HLK) taji imena liječnika kod kojih su pronađeni propusti u slučaju smrti dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića.

Index je zato od izvora koji je morao ostati anoniman, doznao da Komora najviše tereti liječnicu Kseniju Kaleb, jedinu koja je shvatila da dječak umire, koja je odmah zvala helikopter da dječaka odvezu u bolnicu u Split, i to je objavio. HLK je odgovorio da nikoga ne optužuje. U obranu dr. Kaleb, osim cijelog Metkovića, skočilo je Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju Hrvatskog liječničkog zbora.

Pacijenticu odvoze na nosilima Povod Metković Top News Djeca vam umiru zato što šefove Hitne bira politika

"Ispravno je prepoznala da je teško bolestan, da mu je potrebno hitno bolničko liječenje, te ga je predala u ruke kolegama iz Hitne službe koji su nastavili daljnje zbrinjavanje i transport u bolnicu u Splitu", navelo je društvo u priopćenju.

Upozorilo je dalje na preopterećenost pedijatrijskih ordinacija prekobrojnim pacijentima, opremljenost ordinacija, nedostupnost laboratorija i drugih dijagnostičko terapijskih postupaka. Expressov kolumnist Dalibor Milas objasnio je da "zapošljavanje na vodeća mjesta u zdravstvenim ustanovama po stranačkim mjerilima direktno ubija vašu djecu".

Beru je strah voditi SDP na EU-izborima

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić nakon dugo vremena uspio je da ga se citira, skoro pa uzme za ozbiljno. Ne u vezi onoga sa F 16, tu su mu se mediji čak i rugali da je prvo tražio Krstičevićevu ostavku zbog sklapanja tog posla, da bi nakon propadanja tog posta, Bernardić nastavio tražiti ostavku od Krstičevića, ali sada zato što je posao propao. A ne može i jedno i drugo... Beru su citirali povodom vijesti da je SDP spreman za izbore za EU parlament. Nisu ga citirali u vezi dijela gdje kaže da je SDP spreman za prijevremene parlamentarne izbore za Sabor RH. Samo onaj za EU parlament.

"Mislim da sam korisniji kao predsjednik SDP-a u tom izbornom procesu nego kao kandidat", rekao je Bero i to je bilo "ono".

Davor Bernardić | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Kvaka je u tome da je procurilo da je njegova struja u SDP-u pokušala izreklamirati da bi kao voditelj te izborne liste bolji bio Zlatko Komadina. No, on je to odbacio, rekao da to mora predsjednik stranke. Samo što je problem u tome što predsjednik stranke to ne želi. I to ne samo kao nositelj, nego niti kao posljednji na listi, na simboličnom mjestu.

"Izgleda da bi vodio stranku, ali da je ne vodi. U slučaju lošijeg rezultata onda bi opet mogao reći da nije on kriv. Boji se biti na listi i da slučajno ne bi netko drugi osvojio više glasova od njega. To nema nikakvog smisla, on mora sudjelovati na tim izborima", kaže jedan od sugovornika iz stranke za 24sata.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 08:59 21.Siječanj 2019.

    PUSTITE PENAVU DA RADI SVOJ POSAO, A VLASTI PORUČUJEM DA SE I U OSTALIM BIVŠIM OKUPIRANIM DIJELOVIMA DRŽAVE TAKOĐER PROCESUIRAJU VINOVNICI RATA I SPRIJEČE PONOVNO DIZANJA TENZIJA OD STRNE MANJINE.