Top News
45987 prikaza

Generali iza rešetaka: Nakon rata "upali" u kriminal

Izlazak Kruljca iz pritvora
1/10
Davor Javorović/ PIXSELL
Tijekom Domovinskog rata bili su odlikovani ratnici, ali u miru se nisu pridržavali hrvatskih zakona

Ja sam vojnik i radije ću u zatvor nego guliti krumpir ili čistiti ulice – počinje razgovor s novinarem Večernjeg lista umirovljeni general HV-a i bivši pomoćnik ministra obrane Ljubo Ćesić Rojs. Njemu je, naime, Vrhovni sud u svibnju ove godine potvrdio presudu Županijskog suda iz 2014. godine, kojom je osuđen na rad za opće dobro te mora državi vratiti i 3,2 milijuna kuna, za koliko je oštetio Republiku Hrvatsku. 

Proglašen je krivim jer je kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje MORH-a otpisao Hrvatskom dragovoljcu tri milijuna kuna duga, a klubovima iz Hrvatske i BiH omogućio besplatno korištenje ugostiteljskih objekata MORH-a. Sada je dobio poziv Ministarstva pravosuđa da se 31. srpnja javi na izdržavanje kazne. "Vrhovni sud donio je takvu presudu, ali meni je žao što suci očito nisu do kraja pročitali žalbu koju sam napisao. Mislim da bi tada dobro razumjeli vojnu terminologiju iz koje bi se vidjelo da nema nikakve krivice u tom kaznenom dijelu koje mi se pripisivalo, i za koje me se progoni već 18 godina", govori Rojs.

Ljubo Ćesić Rojs postao je tako tek posljednji u nizu hrvatskih generala osuđenih za gospodarski kriminal. 

Radnici Jadrankamena dolaze na zakazano ročište na sudu Štetočine Ekonomix Hrvatski tajkuni: Na tenisu s Tuđmanom kupovali tvrtke

Najodlikovaniji general HV-a, Vladimir Zagorec, u još jednom sudski zaključenom poglavlju iz mega-afere Hypo Alpe Adria Bank (HAAB) osuđen je u Austriji na dvije godine zatvora. Austrijski mediji javljaju da ga je Zemaljski sud u Klagenfurtu prvostupanjski proglasio krivim za to da je skupa s bivšim šefom uprave HAAB International Günterom Striedingerom oštetio "skandal-banku" za 17,68 milijuna eura.

Onima u Hrvatskoj koji aferu Hypo prate još od njenih prapočetaka otprije jednog desetljeća poznato je da je su okosnica ovog suđenja tvrtke Hvar građenje, Rovinj građenje, Dubrovačke vile i Inter-Construct, odnosno građevinskim projektima koji su se odvijali preko njih. Na prvu loptu čini se fantastičnim da je optužnica u svom skoro izvornom obliku u ovako složenom postupku dovedena do kraja.

Vladimir Zagorec | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

Zagorca i njegovo društvo progonili su za to da su od 2004. do 2006. napuhivanjem cijena, izmjenama vlasništva, a poslije još nekim makinacijama izvlačili novac koji je ovaj dobio kao kredite. Ukupno 49,43 milijuna eura banka je odobrila Zagorcu koji je svoje vlasništvo nad Rovinj građenjem, Hvar građenjem i Dubrovačkim vilama skrivao tako što je vodio da su osnivači tvrtke bile tvrtke iz Lihtenštajna - Wintage Group, Heritage Invest i već odavno opjevani Sambuca Establishmenta.

U svima njima kao odgovorna osoba bio je imenovan Gerold Hoop, čovjek koji je u ovom suđenju dobio uvjetnu kaznu od dvije godine. Na izricanju presude sutkinja Michaela Sanin kazala je da je Zagorec, u dogovoru sa Striedingerom, prvo prikazivao da su kupljena zemljišta za dobiveni kredit bila precijenjena. Već tu, kazala je, Zagorec je razliku u novcu zadržavao za sebe. To je radio tako da bi tvrtke iz Lihtenštajna, za koje se ispostavilo da su Zagorčeve, prodavale nekretnine opet Zagorčevim tvrtkama.

Prometna policija Senzacionalna studija Life Korumpirani policajac: "Znam rizike, ali ne mogu si pomoći"

Prodavao je sam sebi, zaključio je sud, usto još HAAB International "prodavao svoje savjetničke usluge" i tako nezakonito inkasirao 17,68 milijuna eura. Sud je zapravo utvrdio da mu je baš Striedinger savjetovao da to čini na taj način. Unatoč tome, porezni savjetnik Hermann Gabriel na suđenju se izvukao kao nedužan. U Lihtenštajnu je, pak, zapelo još 16,48 milijuna eura i taj dio sud sada traži od Hoopa nazad. Nije to bila nikakva posebno mudra ili maštovita shema, jedini problem državnom odvjetništvu u Austriji bili su razmjeri pronevjera poput ove za koju su sad osuđeni Zagorec, Striedinger i Hoop. Oni nisu imali šanse izvući se od onog trenutka kad se ispostavilo da je bavarska zemaljska banka BayernLB 2007. za 1,625 milijardi eura kupila 50 posto plus jednu dionicu Hypo Grupe Alpe Adria (HGAA) za koju se ispostavilo da je puna ogromnih financijskih rupa.

Pa još kad je BayernLB za simbolični jedan euro dvije godine poslije sve to vratila Austriji i stala zahtijevati odštetu od 3,5 milijardi eura na ime gubitaka, te kad se ispostavilo da su bavarski i hrvatski premijeri Edmund Stoiber i Ivo Sanader imali vrlo važne uloge u tom poslu... Uglavnom, Hypo afera stala se raspetljavati na takav način da su na sve strane stali ispadati kosturi iz ormara. U zatvoru su završili i bivši šef HAAB-a Wolfgang Kulterer i Striedinger, a da se zabava još nije ni primakla kraju. Uskoro počinje i suđenje oko projekta Hotel Miramare i, koliko god su svi sad osuđeni najavili žalbe, jasno je da, primjerice, Kultereru i Striedingeru prijeti svakom po ukupno 10 godina zatvora, što je maksimum za gospodarski kriminal u austrijskom zakonodavstvu. Što se Zagorca tiče, u trenutku kad u ovom ili onom obliku ovaj postupak postane pravomoćan, bit će to točka na "i" niza njegovih propalih projekata. U ovoj priči zavrtjeli su se Inter-Construct, Hvar građenje, Rovinj građenje i Dubrovačke vile.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Antun Sklepić
    marica 14:32 25.Srpanj 2017.

    ma samo da mi je upoznati tog hrvatskog dobrovoljca koji je ostao dužan 3 milijuna kuno pa nije to kanarinac pa da se izgubi negdje.

  • zvone 16:54 24.Srpanj 2017.

    nisu generali u ratu nego generali u krađi

  • Okradeni 06:45 24.Srpanj 2017.

    Što je sa trenutnim ministrom obrane? Postoji snimka prilikom ulaska HV u Knin kako vojnici nose neke stvari (izlozi porazbijani), a Krstičević gleda u izlog SDK ili neke banke. Znao je on da je tamo lova. Otkud njemu 20.000.000 za ... prikaži još! temeljni kapital firme koju je osnovao poslije rata?