Top News
1139 prikaza

Ruse šalju u zatvor zbog jedne Putinove fotografije

Belgijski gay pride - Putinove slike
1/6
Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
U nedavno objavljenom registru ekstremističkog materijala našla se kategorija koja opisuje fotografije ruskog predsjednika

Rusima je sada zabranjeno širiti bilo koju fotografiju našminkanog Vladimira Putina koja implicira da je ruski predsjednik homoseksualaca. Kako javlja CNN, rusko ministarstvo pravosuđa uključilo je jednu takvu fotografiju u registar ekstremističkog materijala, zajedno s anti-semitskim fotografijama, rasističkim slikama i sloganima.

Dijeljenje takve fotografije kažnjivo je s 15 dana zatvora ili novčanom kaznom od 3.000 rublji, što je oko 350 kuna.

Fotografije Putina, često rumenih obraza i sjenilom na očima, pojavile su se na ruskom dijelu internetu već 2011. godine, a novu popularnost doživjele su tijekom prosvjeda 2013. godine protiv zakona o homoseksualnoj propagandi. Naime, tim zakonom zabranjuje se rasprava o pravima homoseksualaca i istospolnim vezama u javnosti, ali i bilo gdje gdje djeca mogu čuti takvu raspravu. Zakonu se protive grupe za ljudska prava diljem svijeta, a posebno grupe koje se bore za prava homoseksualaca u Rusiji.

Belgijski gay pride - Putinove slike | Author: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

Specifične fotografije prvi put su došle pred rusko sudstvo prošle godine u Tveru, gradu u blizini Moskve. Tada je Aleksandar Cvetkov izišao pred sud pod optužbama za širenje mržnje zbog dijeljenja nekoliko fotografija putem ruske društvene mreže VK. Većina fotografija nosila je anti-imigrantske poruke, a podijelio je i nekoliko fotografija nacističkih vojnika. Tverski sud je opisao jednu od fotografija kao: "Poster predsjednika Ruske federacije V.V. Putina, našminkanog lica s pobojanim trepavicama i usnama". Sud je dodao da takve fotografije impliciraju navodnu nestandardnu seksualnu orijentaciju ruskog predsjednika.

Cvetkov je proglašen krivim, ali nije morao platiti kaznu niti ići u zatvor, ali je zato zatvoren u psihijatrijsku bolnicu gdje mu se gubi svaki trag.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitri Peskov, opisao je uključivanje u registar takvih fotografija: "Znate kako takve stvari mogu uvrijediti nekoga, ali predsjednik je već postao otporan na takve opscenosti i naučio je da ne obraća pažnju".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.