Top News
5115 prikaza

Tajna nestanka gayeva u Čečeniji, ubijaju ih u zatvorima?

Ramzan Kadirov
Instagram/kadirov_95
"Kod nas ne može biti progona gejeva jer ih niti nema. Da ih ima, odmah bi ih 'riješili' njihovi rođaci"

Sve je počelo kad su nestala prvo dva televizijska novinara, a za njima i izvjesni konobar. U nekoliko tjedana mnoštvo muškaraca u dobi između 16 i 50 godina nestalo je u Čečeniji, a onda se pojavila vijest u Novaja Gazeta, službeno priopćenje vlasti da su muškarci uhićeni zbog sumnje da su povezani s "netradicionalnom seksualnom orijentacijom". Već nekoliko dana opozicijski mediji i aktivisti za ljudska prava optužuju vlasti ruske republike Čečenije da uhićuju i ubijaju homoseksualce.

Prema Novaja Gazeta, ruske federalne vlasti za sve optužuju lokalne vlasti, iako su seksualne manjine diljem Rusije pod snažnim pritiskom vlasti. Vijest citiraju mnogi Zapadni mediji. Riječ je o republici u kojoj je Rusija dva desetljeća vojno suzbijala islamističku pobunu. No, donedavno tamošnje lokalne vlasti nisu provodile progon gejeva širokih razmjera. Glasnogovornik čečenskog vođe Ramzana Kadirova za Interfax je izjavio da navodi o progonu homoseksualaca nisu istiniti.

Rekao je da je članak u Novaja Gazeta "pun apsolutnih laži i dezinformacija". A onda je slijedilo i indikativno objašnjenje: "Ne možete uhićivati i ugnjetavati ljude koji naprosto ne postoje u republici", kazao je glasnogovornik Alvi Karimov. Novaja Gazeta sa svoje strane, te organizacije za ljudska prava i mnogi drugi, navode da je uhićeno više od 100 ljudi. Navode se imena triju osoba koje su ubijene, a sumnja se da su ubijeni i mnogi drugi u očito izvansudskim pogubljenjima.

Ramzan Kadirov sa psom Prijetnja slobodi Life Staljinove metode: Strpali ga u kavez sa psima i tražili da cinka brata

 "Kad bi takve osobe i postojale u Čečeniji, pravosudna tijela ne bi se oko njih uopće trebala brinuti, jer bi ih vlastiti rođaci poslali onamo odakle se više nikad ne bi vratili", dodao je Karimov. Novaja Gazeta tvrdi, pozivajući se na saznanja moskovske organizacije za zaštitu seksualnih manjina GayRussia.ru, da je progon počeo nakon zahtjeva za dopuštenjem održavanja parada ponosa u četiri grada na većinski muslimanskom sjeveru Kavkaza, među ostalim i u Čečeniji.

Bila je riječ o zahtjevu za održavanjem povorki ponosa diljem Rusije, zahtjeve su podnijeli u skoro 100 jedinica lokalne samouprave. Sve uz pozivanje na prava homoseksualnih osoba i na slobodu okupljanja u skladu s odlukama Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Ramzan Kadirov 41-godišnji je sin bivšeg predsjednika Čečenije Ahmada Kadirova. Njegov otac je ubijen u atentatu automobilom bombom 2004., nakon manje od godinu dana predsjednikovanja.

I otac i sin bili su žestoki borci u Prvom čečenskom ratu od 1994. do 1996. u kojem su se pobunjenici borili za neovisnost Čečenije. Međutim, s izbijanjem Drugog čečenskog rata od 1999. do 2000., otac i sin promijenili su stranu. Prvi rat su, naime, pobunjenici pokrenuli prvenstveno na nacionalističkim temeljima, dok je drugi izbio kao pobuna džihadista koji su se vremenom izrodili i u ISIL-u sklone terorističke skupine. Otac i sin Kadirov zato su odjednom postali saveznici Moskve.

Osim što mu priznaju da je uvelike suzbio islamističku pobunu, Kadirova danas mnogi optužuju da se nije zaustavio samo na borbi protiv terorizma i islamističkog ekstremizma, nego da provodi "tiraniju nalik srednjovjekovnoj". Ono što je nesporno jest da je javno branio ubojstva iz časti, da je tvrdio da su žene vlasništvo muškaraca, odobravao je poligamiju, otvoreno prijetio ruskim opozicijskim političarima...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.