Top News
3961 prikaza

Rušenje Bandića samo će dotući SDP i Brunu Esih

Milan Bandić
Zarko Basic (PIXSELL)
Esih i Hasanbegović misle da će udarom na njega ništa ne radeći postati glavna stranka desnice

Milan Bandić je nedvojbeno vrhunaravni majstor političkog preživljavanja. Ali posljednjih dana postavlja se pitanje može li preživjeti političku krizu koju su mu u zagrebačkoj Skupštini zakuhali partneri Neovisni za Hrvatsku. Situacija će se iskristalizirati do prosinca, kad će se znati jesu li dosadašnji partneri i dalje uz Milana Bandića, je li pronašao nove ili građani Zagreba izlaze na nove izbore za zagrebačku Skupštinu. Politički analitičari su uvjereni kako Bandić neće samo tako dopustiti da se ide u prijevremene izbore.

I dok Bandić u Saboru uspješno okuplja zastupnike u svojem saborskom klubu, na gradskoj razini vlada tankom većinom. No mnogi smatraju da Bandić ima prostora među gradskim oporbenim zastupnicima pridobiti neke od njih na svoju stranu. Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih ustali su protiv Bandića jer je ugostio Dragana Markovića Palmu, kontroverznog srbijanskog političara koji je surađivao s ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom. Ne treba zaboraviti da trzavice između partnera u Zagrebu traju već neko vrijeme.

Milan Bandić i Zdravko Mamić Kad padnu maske Life Tajne snimke: 'Bog ih j...o bolesne!' i ostali biseri

Svako malo u javnosti se pokrene priča kako se Bandić planira riješiti Hasanbegovića i Esih, pa se tako pričalo da je samo pitanje vremena kad će Bandić petero Neovisnih za Hrvatsku zamijeniti bilo pojedinim zastupnicima SDP-a, onima bivše stranke Sandre Švaljek, a kao opcija spominjao se i HNS.

Ipak, Tomislav Stojak je to odbacio kao mogućnost. Ne postigne li dogovor s Hasanbegovićem i Esih oko proračuna, Milan Bandić za izglasavanje proračuna mora osigurati tri ruke iz bazena aktualne oporbe. Politički analitičari vjeruju kako ima kandidata koji će se udružiti s Bandićem. Poznavatelji prilika u gradskoj Skupštini kao najslabije karike iz oporbe, koji bi mogli pretrčati Bandiću i osigurati mu ruke za proračun, spominju Vladimira Ferdeljija, Marijanu Sumpor i Miroslava Polovanca.

Oporba trenutačno zaziva nove izbore s krajnjim ciljem da Milan Bandić više ne bude gradonačelnik. Čak i da dođe do novih izbora, put do rušenja Milana Bandića je vrlo nepredvidiv. Prvo gradonačelniku treba pasti proračun, a potom i privremeno financiranje. U tom slučaju ide se u nove izbore za Skupštinu. No nakon konstituiranja Skupštine treba predložiti i novi proračun.

Dragan Marković Palma i Milan Bandić | Author: Matija Habljak/PIXSELL Matija Habljak/PIXSELL

Pod uvjetom da sadašnja oporba u novom sazivu ima većinu i ponovno odbije Bandićev proračun, dolazi do novih izbora za Skupštinu, ali i gradonačelnika Zagreba.

"Mi ćemo surađivati i s crnim vragom samo da građanima bude bolje", poručio je nedavno Milan Bandić jasno pokazujući da je spreman na sve kako bi i dalje vladao Zagrebom.

Iako je gotovo tjedan dana ignorirao zahtjev Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića da se ispriča građanima Zagreba jer je ugostio Palmu, na kraju je gradonačelnik Bandić ipak udovoljio tom njihovu zahtjevu, no oni i dalje prijete kako proračun neće podržati. Kad se strasti malo smire i gradski proračun izađe na svjetlo dana, vidjet će se je li gradonačelnik Zagreba kupio mir i na čije sve ruke može računati za izglasavanje najvažnijeg dokumenta za funkcioniranje Grada.

"Milan Bandić je majstor preživljavanja, koje nigdje nije bilo principijelno, nego se zasnivalo na ideji da on upravlja lokalnom samoupravom s izuzetno velikim budžetom i puno pozicija na koje može raspoređivati svoje istomišljenike. To je nešto što ga čini vrlo moćnim političarom unutar našeg političkog sustava. Očito je da koalicijski partneri trenutačno zauzimaju pozicije i traže svoj dio kolača", smatra politički analitičar Ivan Rimac govoreći o situaciji u Gradu Zagrebu.

Snježana Banović Gazdina kaljuža Kultura 'Kulturnu revoluciju' Bandić je započeo pijanom vožnjom

Navodi kako su trenutačno posebno aktivni oni koji nemaju jaku participaciju na državnoj razini tako da im je Zagreb jedina pozicija s koje mogu zahtijevati financijske ustupke. Iako nije zahvalno predviđati u kojem će se smjeru razviti ova priča, Rimac je stava da Bandić neće samo tako dopustiti izbore, a financijski resursi, koji praktički održavaju koaliciju, navodi, poprilično su veliki.

"Ima kandidata koji se mogu udružiti s Bandićem. Tko konkretno, to ćemo vidjeti. Hoće li većinu činiti Zlatko Hasanbegović i Neovisni za Hrvatsku ili će Bandić privući zastupnike u gradskoj skupštini iz drugih stranaka, to je trenutačno svejedno. Prvo treba vidjeti koji su apetiti Hasanbegovića, ali on nije jedina opcija Bandiću i ne može računati na siguran dobitak u srazu sa zagrebačkim gradonačelnikom", navodi Rimac.


Politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako je tajna preživljavanja i svih uspjeha Milana Bandića ta što uspješno koristi sve slabosti svojih protivnika.

"Očito je Milan Bandić odličan u političkoj taktici i u nekoliko navrata uspio je svoje oponente dovesti u situaciju da rade za njega, bez obzira na to žele li ili ne", rekao je Puhovski.

Milan Bandić | Author: Zarko Basic (PIXSELL) Zarko Basic (PIXSELL)


Puhovski smatra kako je malo vjerojatno da će oporba uspjeti izazvati izbore u Zagrebu, a smatra da je politika rušenja Milana Bandića preko proračuna pogrešna, jer se ne razmišlja što bi neizglasavanje dokumenta značilo za funkcioniranje Grada. Navodi kako bi to dodatno otežalo ionako tešku situaciju u glavnom gradu.

"Ta avanturistička politika, koja je nekome toliko važna da makne Bandića, meni se čini neodgovornom politikom", poručio je Puhovski.

Milan Bandić je na funkciji godinama zahvaljujući i biračima desnog centra, koji su u svim dosadašnjim izbornim ciklusima birali njegovo ime umjesto HDZ-ovih alibi-kandidata. Bandić je HDZ-u zauzvrat omogućio dolazak na vlast u Zagrebu. Sad se desnica predvođena Hasanbegovićem i Esih okrenula protiv njega. Puhovski navodi razloge zašto se desnica okrenula protiv Milana Bandića:


"Njih dvoje su najljeniji političari u Hrvatskoj. Oni nemaju nikakvu komunalnu ili drugu političku ideju, nego nekoliko svjetonazorskih fraza koje su njima važne. Sad im se učinilo da je prilika da se bez puno bavljenja ozbiljnim političkim pitanjima za Grad ili državu pojave kao stožerna stranka desnice koja se ne da potkupiti Bandićevim popustima koje inače daje desnici te time dobiti poene ništa ne radeći.
"

Milan Bandić On 'dela' i dalje Top News Štedi na spajalicama, troši milijune na Crkvu i aute

Čudna mu je i priča da je oporba, koja se smatra antifašistima, spremna ići s Hasanbegovićem i Esih na rušenje Milana Bandića. Puhovski je uvjeren da zagrebački gradonačelnik ima razne opcije kako osigurati većinu u Skupštini.

"On ima razne opcije. Njegova prednost je u tome što mu je potpuno svejedno jesu li lijevi ili desni ako može s njima postići dogovor za većinu, odnosno upravljanje gradom", kaže Puhovski.


I dok se iz SDP-a čuju pozivi Bandiću da pokaže većinu ili da se ide u nove izbore, Puhovski poručuje:

"Meni se čini potpuno samoubilačka akcija da se netko u SDP-u danas odlučuje na izbore. To je po meni političko samoubojstvo i doista mi je to nevjerojatno. Želi li neko ići u prijevremene izbore mora računati da će proći bolje ili jednako kao sad, a ne trebamo zaboraviti da građani često kažnjavaju one za koje imaju percepciju da su izazvali izvanredne izbore. 
Milan Bandić je pak do sada preživio sve krizne trenutke. Kad se činilo da nema nikakvih šansi ili da mu je politička karijera pred propašću, uspio je cijelu situaciju ponovno okrenuti u svoju korist."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • hrza 09:35 26.Studeni 2018.

    Taj se nije još rodio koji će srušit Bandića.