Top News
26781 prikaza

Rusi i Sirijci ubili 'Koljača s Balkana'

Lavdrim Muhaxheri
screenshot/youtube
Čak i među nevjerojatno brutalnim krvnicima Islamske države, on je bio među najgorima

Lavdrim Muhaxheri, poznat i kao Koljač iz Kačanika, ubijen je prije nekih mjesec dana u Siriji nakon povratka s rodnog Kosova. Informacija je to koju su potvrdili i relativno službeni kanali Islamske države, ali sada su se pojavili napisi da je ubijen u zajedničkoj operaciji sirijskih elitnih jedinica i ruskih zračnih snaga. Čini se da je takve informacije prvi proširio opskurni grčki portal Pronews, a do sad nije bilo službene, pa ni neslužbene, potvrde.

Podsjetimo, riječ je o džihadistu poznatom i pod nadimkom Abu Abdullah al-Kosovi, a vratio se u domovinu sredinom studenog 2016. godine. Dok je bio u Siriji predvodio je Balkansku brigadu unutar Islamske države. Njegovu smrt početkom prošlog mjeseca potvrdili su i članovi obitelji koji još uvijek žive u Kačaniku. 

Američki buldožeri Teške borbe Top News Najvažnije oružje u borbi protiv ISIL-a je - buldožer

Osim što je sudjelovao u izradi brojnih propagandnih materijala, prošle godine u javnost je izišla snimka Muhaxherija kako ubija zarobljenika RPG-om. Krajem 2014. godine ga je američki State Department proglasio svjetskim teroristom i raspisali su tjeralicu za njim.

Muhaxheri je rođen negdje u osamdesetima, a čak ni službe sigurnosti se ne slažu oko točnog datuma njegovog rođenja. Interpol tvrdi da je rođen negdje u ožujku 1989. godine, a Ujedinjeni narodi pišu da je rođen u prosincu iste te godine, a možda je rođen 1987. godine. Zna se da je rođen u Kačaniku, te da je godinama radio u KFOR-ovu kampu u Ferizaju.

Tamo je bio zaposlen do 2010. godine kada je dobio promaknuće. Naime, poslan je u NATO-v kamp u Afganistanu zato što je bio odličan djelatnik. Dvije godine je ostao u Afganistanu da bi se vratio na Kosovo gdje je počeo pokazivati sve ekstremnije stavove. Krajem 2012. godine otišao je u Siriju gdje se pridružio Fronti pobjede (al-Nusra), lokalnoj filijali al-Qaide.

Abu Bakr al-Baghdadi Vođa ISIL-a Top News Islamski krvnik: Ženu je našao preko interneta

Nedugo nakon toga, pojavio se i na službenom obilježavanju ramazanskog bajrama u organizaciji islamske zajednice Kosova, da bi se vratio u Siriju 2013. godine gdje je nastavio djelovati u Fronti pobjede. Prema neslužbenim informacijama, tamo je bio na čelu odreda sastavljenog većinom od Albanaca, a pretpostavlja se da ih je bilo petstotinjak. Iduće godine, 2014. dolazi do velikog raspada al-Qaide u Siriji i nastaje Islamska država pod vodstvom Abu Bakra Al-Baghdadija i Muhaxheri se pridružio novoformiranoj organizaciji.

Zbog iznimno brutalnog postupanja sa zarobljenicima dobio je nadimak Koljač iz Kačanika, a kako je spomenuto ranije u članku, prošle godine pojavila se snimka gdje ubija zarobljenika raketom. Snimljene su i fotografije gdje se vidi da zarobljeniku reže glavu, a u razgovoru za albanske  medije je potvrdio da je odrubio glavu zarobljeniku. "Samo radim ono što su radili iz Oslobodilačke vojske Kosova u ratu protiv Srbije", rekao je Muhaxheri albanskim medijima. Sigurnosne službe su ga optužile i da je stajao iza pokušaja napada na izraelsku nogometnu reprezentaciju tijekom gostovanja u Albaniji, ali taj napad je na vrijeme otkriven i spriječen.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Wally55 08:15 05.Srpanj 2017.

    Zanimljivo je ovo...! "Vratio se sa Kosova"Dakle terorista,koljac itd putuje slobodno po svijetu i nikom nista.