Top News
4768 prikaza

Rusi skrivaju: Prvenstvo uopće nije sigurno kao što govore

Policajac na svjetskom prvenstvu
PILAR OLIVARES/REUTERS/PIXSELL
Poznatavelji političkih prilika ozbiljno se brinu da bismo mogli svjedočiti najgorem u Rusiji

Teroristički napadi i teroristi općenito su dobro poznata pojava u Rusiji, ali službena Moskva je uspješno odradila zimske olimpijske igre u Sočiju još u vrijeme kada su teroristi slobodno se šetali po Sjevernom Kavkazu. Prema svemu sudeći, to je trebala biti samo generalna proba za ovogodišnje svjetsko prvenstvo, pogotovo kad uzmemo u obzir da se ozbiljno sumnja postoji li uopće ikakva organizacija u Sjevernom Kavkazu koja bi se suprotstavila službenim vlastima.

Međutim, ugledni Foreign Policy napominje da su teroristi evoluirali te da je pred Rusima najveći izazov ikad.

Otvaranje svjetskog prvenstva u Moskvi Nogomet Top News Ove fotke su obilježile otvaranje nogometnog prvenstva

Velika većina pri samoj pomisli na terorizam u Rusiji pomislit će na opsadu škole u Beslanu ili kazališta Dubrovka koje je isplanirao čečenski vođa Šamil Basajev na vrhuncu moći. Posljednjih nekoliko godina su ruske snage sigurnosti ipak uništile njegovu organizaciju. Kao pripremu za olimpijadu u Sočiju su poslali najbolje protuterorističke jedinice u Sjeverni Kavkaz i oni su ubrzo pokazali zašto su najbolji. Ubijali su vođe džihadista, hvatali sljedbenike, ali imali su i jednu doista neviđenu taktiku.

Od 2013. godine su obavještajci odlazili po Kavkazu i identificirali sve ekstremiste i sa zadovoljstvom im omogućavali odlazak na bojišta Iraka i Sirije. Politika je bila doista uspješno i oko 4.000 ruskih državljana je otputovalo da se pridruži Islamskoj državi i drugim džihadističkim organizacijama. Naravno je to imalo i zapažen učinak na vrstu terorističkih napada. Više nema dobro organiziranih i odlično naoružanih militanata, sad napade provode male ćelije od dva ili tri člana. Takve ćelije je puno teže zaustaviti, ali istovremeno je i njihovo djelovanje ograničeno. Više ne mogu organizirati kampove za obuku, primati donacije od inozemnih organizacija, a ni krijumčarenje im više nije izvor zarade.

Naslovnica Kickera o porazu NDH protiv Trećeg Reicha FELJTON Life Hrvatski izbornici: Preživjeli su atentate i zatvore

Sve to se odrazilo i na demografiju napadača. Veterani čečenskih i raznih drugih ratova su manje ili više ubijeni ili uhvaćeni, sada napade provode mladići rođeni krajem devedesetih koji su samo slušali o opsadi Groznog ili granatiranju teške artiljerije. Teroristički simpatizeri se sada pojavljuju i među Rusima porijeklom iz srednje Azije. Napad na sanktpeterburšku podzemnu željeznicu kada je ubijeno 15 osoba počinio je mladić rodom iz Kirgistana. 

Foreign Policy zaključuje da je politika hvatanja potencijalnih terorista pokazala koliko je učinkovita u vrijeme kada su postojale veće organizacije, ali aktualnim prijetnjama će se ipak malo teže suprotstaviti. 

Slaven Bilić Feljton (3) Life Kako je "Splićo s cigaretom" spasio Hrvatsku

Vlasti su zabranile letove bespilotnih letjelica u krugu od oko stotinjak kilometara od gradova domaćina, u Kalinjingrad, gdje je i Hrvatska igrala, su rasporedili vojne jedinice i vojne brodove, a u nekim gradovima su dopustili Kozacima da se brinu o sigurnosti. Deseci Kozaka su sudjelovali u sirijskom i ukrajinskom ratu, redovno su služili kao najvjerniji Putinovi razbijači prosvjeda, a sada dobivaju ulogu protuterorističkih jedinica.

Vjerojatno će moći zaustaviti novi Beslan, ali pitanje je kako će zaustaviti pojedinačne napade. Oko početka prvenstva smo mogli vidjeti kako je vozač taksija zabio se u pješake, ali vlasti su odmah negirale da je to teroristički čin. Je li ili nije, teško je za reći, ali vjerojatno će brojne ruske snage sigurnosti se naći na velikim iskušenjima da zaustave sve moguće napade.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.