Top News
335 prikaza

Putinova crna lista: EU zgrožena, Rusija gubi milijarde

Vladimir Putin
Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL
Rusija je sastavila popis od 89 europskih političara i vojnih vođa iz 17 zemalja kojima je zabranila ulazak u zemlju, što je izazvalo ogorčenje mnogih

Europska unija je vijest o zabrani putovanja brojnih svojih državnika u Rusiju dočekala s očekivanim zgražanjem. U službenom priopćenju stoji: "Smatramo ove mjere potpuno proizvoljnima i neopravdanima, pogotovo zbog nedostatka bilo kakvih dodatnih objašnjenja i transparentnosti".

Glasnogovornica britanskog Ministarstva vanjskih poslova izjavila je da nema nikakvog opravdanja za sastavljanje navedene liste. "Ruske vlasti nisu nam pružile nikakvu pravnu osnovu za ovaj popis ili za imena koja se nalaze na njemu. Ako Rusija smatra da će ovom akcijom EU promijeniti svoj stav o sankcijama, u krivu je. Maknut ćemo sankcije kad Rusija povuće vojsku iz Ukrajine i ispuni sve uvjete iz ugovora iz Minska. EU i države članice zahtijevaju više transparentnosti od ruske vlasti", objasnila je glasnogovornica. 

Neimenovani, visoko rangirani dužnosnik ruskog Ministarstva vanjskih poslova opetovano je ponavljao ruskoj novinskoj agenciji Tass da ministarstvo ne želi odgovoriti na to. "Željeli bismo se suzdržati od komentiranja imena na popisu, iako su se njihova prezimena pojavila u nekim medijima. Istodobno, potvrđujemo da su slični popisi dostavljeni našim europskim partnerima."

Europski parlament | Author: /DPA/PIXSELL /DPA/PIXSELL

On je izjavio i da je sastavljanje popisa direktan odgovor na sankcije koje su protiv Rusije pokrenule neke zemlje Europske unije na čelu s Njemačkom. A zapadne sankcije, zbog ruske aneksije Krima, teško su pogodile Rusiju, točnije košale su Rusiju 26.7 milijardi dolara u 2014. godini, dok bi brojka mogla porasti do 80 milijardi ove godine, izjavio je u travnju ruski premijer Dmitri Medvedev.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz optužio je Rusiju da nije transparentna. "Unatoč mojim brojnim prijašnjim službenim zahtjevima da ruske vlasti crnu listu objave javno i da jasno objasne zbog čega se svaki pojedinac nalazi na listi, naši članovi se kontinuirano zaustavljaju na granici, te Europski parlament nije službeno obaviješten koji članovi su na meti", izjavio je Schulz.

Na popisu se navodno nalazi i zamjenik britanskog premijera Nick Clegg, koji je imao ključnu ulogu u posljednjoj vladi protiv ruske agresije u Ukraijni, a koji ostaje žestok i otvoren protivnik Vladimira Putina i njegovog režima, piše CNN

Belgijski političar Mark Demesmaeker objavio je na Twitteru nakon što je navodno vidio da se njegovo ime nalazi na popisu: "Putin me stavio na crnu listu. Nisam dobrodošao u Rusiji. To je prevelika čast za mene, gospodine Putin!"

Ukrajinski ambasador u Latviji, Yevgen Perebyinis, također je objavio sarkastičan tweet: "Ruska crna lista političara EU-a je lista najodanijih prijatelja Ukrajine. Čast mi je vidjeti pet Latvijaca među njima. Hvala vam!"

Gunnar Hokmark, švedski član Europskog parlamenta objavio je na Twitteru svoje misli malo ozbiljnije, ukazujući na bitniju stvar: "Važno je napomenuti da Putinov režim strahuje od dijaloga i slobode govora; crna lista nije znak snage nego slabosti".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.