Top News
2494 prikaza

Ruski fake news o opasnostima mobitela

Ilustracija za 5G
1/3
iStock
Preko televizijske postaje Russia Today u Washingtonu, šire se alarmantne vijesti o štetnosti 5G mobitela na ljudsko zdravlje

Mobiteli poznati kao 5G, ili peta generacija, predstavljaju avangardu bežičnog doba – povećavaju brzine kominikacije i povezuju se ne samo s automobilima i tvornicama nego i gradovima. Koja god nacija dominira ovom tehnologijom, bit će konkurentnija i imat će značajnu prednost pred ostatkom svijeta – tvrde analitičari. Ali televizijska mreža čije je sjedište nekoiko blokova dalje od Bijele kuće, izazvala je zabrinutost. Riječ je o Russia Today, televizijskoj mreži pod izravnom kontrolom ruskih vlasti.

"I najmanja količina mogla bi vas ubiti" rekla je reporterka Russia Today TV-a i pozvala se na skupinu znanstvenika koji su dokazali štetnost utjecaja 5G tehnologije na ljudski organizam. Emitirali su ovaj prilog pod nazivom 'Opasan eksperiment na čovječanstvu' jer su povezali ovu tehnologiju s pojavom karcinoma mozga, neplodnošću, autizmom, tumorima srca i Alzheimerovom bolešću, dok zagovornici 5G-a tvrde sasvim suprotno, piše New York Times.

Putinova limuzina Opasna manipulacija Tehno Ometaju GPS signale jer se boje da će ubiti Putina

No, nešto je čudno. Dok Russia Today sa sjedištem u glavnom gradu Amerike nabraja sve grozote uvođenja 5G mobilne telefonije, ruski predsjednik Vladimir Putin u svojoj zemlji čini upravo suprotno. On je 20. veljače naredio pokretanje ruskih 5G mreža i to s velikim optimozmom.

Analitičari smatraju da je RT-ov napad na 5G geopolitički hrabar: usmjeren je na novi svijet međusobno povezanih, futurističkih tehnologija koje će uskoro ući i u domove potrošača, pomoći nacionalnoj sigurnosti i potaknuti inovativne industrije. Već su medicinske tvrtke zahvaljujući ovoj tehnologiji počele primjenjivati bežično povezivanje uređaja i stvarati nove vrste zdravtsvenih tretmana.

"Riječ je o ekonomskom ratu. Rusija nema dobro razvijenu 5G mrežu i pokušava zato potkopati i diskreditirati našu", kaže Ryan Fox, glavni operativni direktor tvrtke New Knowledge, tehnološke tvrtke koja prati dezinformacije.

5G je također točka visokog trenja između Washingtona i Pekinga, pa bi se čak moglo dogoditi da Moskva i Peking udruže snage.

"Kremlj bi doista uživao kad bi demokratske vlade odbile 5G zbog ekoloških i zdravstvenih opasnosti", aže Molly McKew voditeljica konzultantske tvrtke Fianna startegies iz Washingtona, koja također ulaže napore u suzbijanju ruskih dezinformacija.

Infrastruktura 5G mreže | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Napadi RT-a na 5G tehnologiju rastu proporcionalno širenju dostupnosti usluge 5G po američkim gradovima. U ožujku ve je 30 gradova u SAD-u imalo 5G sustav, a Russia Today samo je ove godine već imala sedam priloga o štetnosti ove tehnologije.

Mreža distribuira svoje programe kabelskim, satelitskim i mrežnim prijenosom. Također objavljuje pojedinačne priče na Facebooku i YouTubeu, pa tako dospijevaju do relativno velikog broja gledatelja i korisnika društvenih mreža.

Ali još i stotine blogova i web-stranica također objavljuje alarmantne vijesti o štetnosti nove tehnologije i običnim korisnicima teško je, ako ne i nemoguće primijetiti iza svega ruske prste, koje američki analitičari nazivaju 'izdajničkom maglom'

Na pitanje je li Putinova promocija tehnologije 5G u Rusiji u sukobu s zdravstvenim alarmom koji je pokrenula RT America, Anna Belkina, glasnogovornica Russia Today TV-a iz Moskve odgovorila je da se 'američka ispostava usredotočila na lokalna 5G pitanja, a ne na "uvođenje 5G-a u Rusiju".

"Naša američka publika očekuje od nas da na prvo mjesto stavimo američke brige", rekla je gospođa Belkina.

Ilustracija za 5G Samoubojstvo Tehno Uvode 5G mrežu: Ometa satelite bez kojih nam prijeti smrt

Ured ravnatelja nacionalne obavještajne službe, u izvješću za 2017. godinu, opisao je ovu mrežu kao "glavno međunarodno propagandno mjesto Kremlja". U izvješću se navodi da je RT-ov najpopularniji videozapis o Hillary Clinton tijekom predizborne kampanje 2016. godine naveo da prihodi od Clintonove dobrotvorne organizacije u 100 postotnom iznosu idu njima u džep. Taj videozapis pregledan je više od 9.000.000 puta.

Kasnije te godine Odjel nacionalne sigurnosti Ministarstva pravosuđa natjerao je RT Ameriku da se registrira kao strani agent.

Cilj Moskve, kažu stručnjaci, jest destabilizacija Zapada potkopavanjem povjerenja u demokratske vođe, institucije i politički život. U tu svrhu RT mreža pojačava razdore i društvene podjele. Orkestrirali su i prijašnje kampanje o frackingu nafte, zatim o opasnostima cijepljenja, kao i vijesti o GMO-u.

Mreža sada primjenjuje i nove taktike protiv 5G tehnologije selektivnim objavama najsenzacionalnijih tvrdji, dajući nekolicini marginalnih protivnika 5G-a upadljivija mjesta na forumima.

Svi mobiteli koriste radiovalove. RT Amerika ima tendenciju da signale naziva "zračenjem", koji ih naizgled povezuje s vrlo jakim zrakama na dalekom kraju elektromagnetskog spektra, kao što su rendgenska ili UV zračenja koji u visokim dozama mogu oštetiti DNA i uzrokovati maligna oboljenja.

Mobiteli na WMC-u u Barceloni | Author: ivan hruškovec ivan hruškovec
Ali radio valovi koji se koriste u komunikaciji putem mobitela leže na suprotnom kraju spektra, između frekvencija emitiranja radija i duginih boja vidljivog svjetla.

Učestalosti korištene u 5G su veće od onih u mobitelima dosadašnjih generacija, što omogućuje brži prijenos više informacija, pa se uskoro očekuje da će ovu tehnologiju koristiti i drugi uređaji – kako oni u domaćinstvu, tako i u raznim gospodarskim granama i industriji.

Bežična komunikacija velike brzine mogla bi preobraziti industriju vijesti, sport, shopping, zabavu, prijevoz, zdravstvenu skrb, upravljanje gradom i mnoge razine upravljanja. Što je veća radio frekvencija, manje prodire u ljudsku kožu, smanjujući izloženost unutarnjih organa pa tako i mozga.

Nejasno je koliko RT djelatnika shvaća da pomažu ruskoj mreži ili da ona služi kao PR predsjednika Putina.

Fort Knox NEPROBOJNA TVRĐAVA Life Najsigurnije mjesto na svijetu - evo kako ga čuvaju

Napadi RT Amerike na 5G pojačali su se ove godine. Tako je 14. siječnja, mreža emitirala prilog "Opasan eksperiment o čovječanstvu", koji je ponovno vodio dr. Carpenter, a samo dan kasnije slijedila je emisija "Kako preživjeti opasnosti od 5G."

Onda su 7. veljače emitirali emisiju u kojoj su tvrdili da je 5G tehnologija prema međunarodnom pravu kriminal. Napade su nastavili emisijom "Telekomunikacijska industrija zanemaruje 5G opasnosti " a emitirali su ju 6. ožujka. Osam dana kasnije usmjerili su se na roditelje i emitirali prilog: "Može li 5G dovesti u opasnost vaše dijete od dobivanja raka?".

Istovremeno znanstvena ustanova u Rusiji tvrdi suprotno i istraživali su kako visoke frekvencije komunikacije utječu na ljudsko zdravlje, te su preporučili njihovu uporabu za zacjeljivanje rana, jačanje imunološkog sustava i liječenje raka. Rekli su da su milijuni ruskih državljana prošli akve tretmane. Ukratko – informacijski rat između Rusije i SAD-a je u punom jeku.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • miha94 17:39 14.Svibanj 2019.

    https://youtu.be/TH7mWUepUAA evo vam link pa vidite dal je istina il nije al jedini fake news ste vi u expresu u ostalim usranim portalima jebem vam krv pokvarenu

  • BESTpartizan 17:22 14.Svibanj 2019.

    opasniji je duhan haha