Top News
176 prikaza

Saboru je kraj - tamo su više dolazili turisti nego zastupnici

Sabor
Patrik Macek (PIXSELL)
Samo na osnovne plaće zastupnika godišnje odlazi 48 milijuna kuna. Još dva milijuna su u ovih nekoliko mjeseci potrošili na putovanja, dnevnice, smještaj...

Iako su trebali raditi do 15. srpnja, saborski zastupnici se nisu sastajali već 20 dana. Kao što je i trajao, najkraći je mandat tako završio neradom za dobru plaću. "SDP je odbio sudjelovati u daljnjem radu Sabora, a zbog nesigurnog kvoruma bez druge najveće stranke ne bi imalo smisla održavati sjednicu", rekao je jučer predsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) koji je bio razočaran jer mu se, kaže, Zoran Milanović nije javljao ni na mobitel.

Prvi Sabor u kojemu su zastupnici raspustili sami sebe i inače je bio krajnje neučinkovit. Održali su tek tri sjednice, donijeli tek 33 izmjene zakona, i to redom manje važne, a sabornica je najčešće zjapila polupraznom. Zbog njih se uvriježio i novi, satirični naziv - Tjednovo. Zbog jednog praznika u tjednu, Tijelova, oni su odlučili ne raditi cijeli tjedan. "Apsurdno bi bilo raditi u srijedu, četvrtak ne raditi, pa ponovno raditi u petak", antologijska je izjava HDZ-ovca Željka Dilbera.

Unatoč tom neradu, zastupnici su prosječno plaćeni 15 tisuća kuna, imaju pravo na dnevnice, plaćena putovanja, terenski dodatak 1500 kuna, stan ako nisu u Zagrebu, plaću još godinu dana kad im završi mandat. Čak 65 zastupnika je iskoristilo priliku da u Zagrebu živi o državnom trošku u iznajmljenim stanovima. Imaju i 1000 kuna mjesečno za odvojeni život od obitelji, a u prošlom sazivu se otkrilo da su je uzimali i oni koji nemaju supruge i djecu. Uz sve to, stranke dobiju još 50-ak milijuna kuna u svoje proračune zato jer imaju zastupnike u Saboru. Svoje beneficije nisu srezali...

Samo na osnovne plaće zastupnika godišnje odlazi 48 milijuna kuna. Još dva milijuna su u ovih nekoliko mjeseci potrošili na putovanja, dnevnice, smještaj... U kampanjama su sve stranke obećavale rezanje, ali nisu to ispunile. I Most i HDZ su došli na vlast obećanjima o rezanju privilegija. Bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da će mu prvi potez biti rezanje plaća i zastupnicima i Vladinim dužnosnicima za 20 do 30 posto. Nakon kampanje to više nije spomenuo. Most je gurao ideju plaće zastupnika od 9999 kuna, ali su i oni na to zaboravili. Pokušali su ukinuti privilegiju plaće godinu dana nakon isteka mandata, ali su prijedlog zakona napravili amaterski.

Jednako tako su gurali i smanjenje novca koji stranke dobivaju za svakog pojedinog zastupnika. Iako je novac srezan, za prvih pola godine strankama je isplaćeno rekordnih 31 milijun kuna. Ovaj Sabor je do kraja razgolitio i apsurd da neki zastupnik koji je samo bio zamjena ministrima, pa i nekoliko sati, ima pravo na punu plaću još šest mjeseci, a zatim još pola plaće sljedećih šest mjeseci. Slučaj SDP-ovke Biljane Gaće zato je šokirao Hrvatsku. Iako je od prosinca do kraja siječnja bila tek nekoliko puta u Saboru, mjesečno je dobila više od 13.000 kuna. Sad je još plaćamo te će do kraja siječnja 2017. godine ukupno dobiti više od 118.000 kuna.

Ona kaže kako dio novca daje u humanitarne svrhe. I HDZ-ovac Tomislav Karamarko našao je “utjehu” na naš račun u toj privilegiji. Budući da je dao ostavku u vladi, nije imao pravo na plaću još godinu. Zato je u posljednji tren aktivirao saborski mandat. Iako ni jednom nakon ostavke nije došao u Sabor, ako ne bude ponovno izabran na izborima - platit ćemo ga više od 160.000 kuna. Zbog apsurda modela plaće “6+6” najesen ćemo plaćati čak tri saziva Sabora. One koji su iz prošle vlasti iskoristii privilegiju, zatim iz ovoga mandata te 151 zastupnika koje ćemo izabrati u rujnu.

Osim izbora deset ustavnih sudaca, i to političkom trgovinom, Sabor nije donio nikavu važniju odluku u posljednjih šest mjeseci. Čak se i na svečanoj sjednici, za 25. obljetnicu samostalnosti Hrvatske, u Saboru pojavilo tek 20-30 zastupnika. Češće su u sabornicu dolazili strani turisti koji su razgledavali znamenitosti Zagreb nego neki zastupnici. 24sata već godinama razotkrivaju sve apsurde te uporno upozoravaju da su privilegije prevelike i da trebaju postojati sankcije za nerad. Od toga odustati nećemo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.