Top News
345 prikaza

SAD: Greškom objavili da su digli optužnicu protiv Assangea

Julian Assange
REUTERS
Otkriće o optužnici protiv Assangea koincidira s istragom oko uplitanja Rusa u američke izbore 2016. godine i njihovih veza sa suradnicima Donalda Trumpa

Julian Assange, utemeljitelj WikiLeaksa, koji je objavio 2010. brojne tajne američke dokumente, optužen je u SAD-u, objavio je WikiLeaks u četvrtak navečer. 

Tužitelji su neoprezno, u okviru drugog slučaja, greškom otkrili postojanje te optužnice koja je trebala biti tajna, kazala je organizacija, ali nepoznato je zbog čega je Assange optužen. Da je optužnica objavljena greškom potvrdio je i ured američkog državnog tužitelja za New York Times.

Otkriće o optužnici protiv Assangea koincidira s istragom oko uplitanja Rusa u američke izbore 2016. godine i njihovih veza sa suradnicima Donalda Trumpa. WikiLeaks je objavio tisuće e-mailova Demokrata koji su završili u rukama ruskih špijuna. Upravo to hakiranje bio je ključni dio moskovskog uplitanja u predsjedničke izbore u SAD-u.

WikiLeaks WikiLeaks Tehno CIA prati vaš mobitel, televizor, aplikacije...

Assange je već godinama trn u oku tužitelja zbog stvari koje je objavljivao WikiLeaks, a njegov odvjetnik Barry Pollack ističe kako je zabrinjavajuće što se protiv Assange pokreće optužnica.

"Informacija da se protiv Assangea vodi krivični postupak je daleko više zabrinjavajuća od činjenice da se takve informacije greškom puštaju u javnost, odnosno da su se htjele sakriti od javnosti. Za demokraciju je jako opasno kada Vlada pokreće krivični postupak protiv nekoga tko objavljuje istinite informacije.

Iako je za sada nejasno zbog čega se Assangea optužuje, u pršlosti su se znale na njegov račun iznositi optužbe zbog zavjere, krađe vladinih dokumenata i špijunaže. Za vrijeme Obamine administracije Ministarstvo pravosuđa je zaključilo da bi progon Assangea bio isto kao da se progoni neka medijska kuća.

No, u Trumpovoj administraciji stvari su se malo promijenile i bivši državni odvjetnik Jeff Sessions je imao daleko agresivniji pristup i tražio je da se "nagaze" svi upleteni u curenje povjerljivih informacija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.