Top News
731 prikaza

Julian Assange do daljnjega mora ostati u svom sobičku

Julian Assange
Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
Velika Britanija neće, poput Švedske, odustati od sudskog gonjenja osnivača WikiLeaksa

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izgubio je pravnu bitku u nastojanju da uvjeri britanske vlasti da odustanu od njegovog daljnjeg progona nakon što je 2012. prekršio uvjete jamčevine i sklonio se u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu, javlja u utorak Reuters.

Sada 46-godišnji Assange pobjegao je u veleposlanstvo Ekvadora kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga je tražila zbog navodnog silovanja suradnice, optužbe koju on odbacuje. Švedska je odbacila tu optužnicu u svibnju prošle godine, no u Velikoj Britaniji je još uvijek na snazi nalog za uhićenje zbog kršenja uvjeta jamčevine.

Assange do sada još uvijek nije izašao iz veleposlanstva od kada je u njega ušao prije šest godina. Njegovi odvjetnici prošli su tjedan na sudu pokušali dokazati da više nije u interesu pravde da ga britanske vlasti i dalje nastoje uhititi i sudski ga goniti zbog pitanja jamčevine.

"Izvagavši čimbenike za i protiv smatram da je uhićenje razmjeran odgovor iako je gospodin Assange ograničio svoju vlastitu slobodu za već nekoliko godina", kazala je sutkinja Emma Arbuthnot.

Prema njezinim riječima, trebao je, kao svi drugi optuženici, imati hrabrosti doći na sud i suočiti se s posljedicama svojih odluka.

Glavna švedska tužiteljica u Stockholmu Marianne Ny u svibnju 2017. rekla je da je "odlučila obustaviti istragu protiv Juliana Assangea zbog optužbe za silovanje i zatražila povlačenje europskog uhidbenog naloga koji on pokušava poništiti od 2010. Tužiteljica je obrazložila da je odustala zbog neučinkovitosti iznimno dugog postupka, a ne u svjetlu novih dokaza o samom predmetu.

"Iscrpljene su sve mogućnosti pomaka u istrazi - zahtjev za pritvor Juliana Assangea i europski uhidbeni nalog više nemaju svrhu", istaknula je u obrazloženju. "Ne izražavamo stajalište o njegovoj krivnji", rekla je Ny dodajući kako bi istraga mogla biti ponovno pokrenuta ako bi Assange došao u Švedsku prije zastare optužba za silovanje 2020. "Ovo je velika pobjeda za Juliana Assangea. Slobodan je napustiti veleposlanstvo kad god hoće", izrazio je zadovoljstvo Assangeov švedski odvjetnik Per Samuelsson.

"Naravno da je sretan, ali je i nezadovoljan što je toliko trajalo", rekao je za švedski radio SR. Britanska policija je ipak odmah objavila priopćenje u kojemu ističe da će "morati" uhititi Assangea ako izađe iz ekvadorskog veleposlanstva zbog toga što je 2012. prekršio uvjete puštanja na slobodu uz jamčevinu u Velikoj Britaniji.

Švedska je 2010. izdala međunarodni uhidbeni nalog za Assangeom zbog navodnog silovanja jedne i prisiljavanja na seks druge djevojke tijekom posjeta Stockholmu u kolovozu te godine. On je tvrdio da se u oba slučaja radilo o dobrovoljnim odnosima. Britanci su ga potom priveli u Londonu i zabranili da napušta zemlju od odluke britanskog suda o švedskom zahtjevu.

Zahtjev je odobren, a kada je postao pravomoćan, u kolovozu 2012., Assange je otišao u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu i zatražio politički azil koji mu je ljevičarski predsjednik Rafael Correa odobrio. Assange, koji od početka nijekao tvrdnje o silovanju, najviše je strahovao da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Državama koje bi mu sudile zbog objave tajnih američkih dokumenata.

Švedske vlasti su to zanijekale i više puta ponovile da je istraga o navodnom silovanju jedini razlog zbog kojeg ge žele ispitati. Britanci mu istodobno nisu htjeli jamčiti siguran prolaz do lodonske zračne luke kako bi otputovao u Ekvador jer su bili obavezni postupati po švedskom zahtjevu. Tako se osnivač Wikileaksa našao u višegodišnjoj pravnoj pat poziciji i bio prisiljen živjeti u sobičku u ekvadorskom veleposlanstvu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sexy_trubadur 12:22 04.Ožujak 2018.

    to se zove demokracija ,,dok im odgovara ..mos nesto ,kad ne odgovara , gledaju kako da rijese problem metkom ,,,i onda su komunisti losi