Top News
315 prikaza

WikiLeaks objavio prvih 300.000 mailova Erdoganove stranke

Wikileaks
Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL
Po svoj prilici je riječ o plijenu nakon upada u stranačke servere. Turska blokirala pristupe WikiLeaksu sa svog teritorija

Najveća svjetska zviždačka stranica WikiLeaks objavila je prvih 300.000 e-mailova s adresa povezanih redom s AKP, vladajućom turskom strankom Recepa Tayyipa Erdogana. WikiLeaks je u priopćenju naveo da su njihove e-mailove uspjeli objaviti unatoč masovnom cyber napadu kojem su bili izloženi njihovi serveri. Odmah po objavi, u Turskoj je pristup WikiLeaksu blokiran.

WikiLeaks je istaknuo da je objava uslijedila kao odgovor na Erdoganov udar na neovisno sudstvo, medije, disidente i razne druge političke neistomišljenike nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara tijekom vikenda, odnosno kao odgovor na aktualnu političku čistku u Turskoj.

Svi objavljeni e-mailovi odnose se na korespondenciju povezanu s domenom "akparti.org.tr", odnosno s AKP-om. WikiLeaks je izričito naveo da do mailova nisu došli niti tako što bi im ih netko dostavio niti nekim drugim oblikom curenja informacija, tako da se da zaključiti da je riječ o rezultatima upada u glavne servere vladajuće stranke u Turskoj.

Zasad se da zaključiti da je riječ o sirovim materijalima, sasvim neprofiltriranima, među kojima ima čak i spama. Mailovi su datirani od 2010. do 6. srpnja 2016., tjedan dana prije pokušaja puča. Ukoliko bi doista bila riječ o ukradenim podacima nakon cyber upada u AKP-ove servere, za očekivati je da bi WikiLeaks mogao raspolagati i puno osjetljivijim materijalima za objavu.

Najnovija afera već je dobila i svoj naziv, "Erdoganovi mailovi". WikiLeaks je u okviru objave naveo da je riječ o tek prvom dijelu objave materijala kojim raspolaže, da je riječ o korespondenciji iz 762 e-mail računa AKP-a, te da nastavak tek slijedi. WikiLeaksovu bazu s uputstvima pretraživanja možete pronaći na ovom linku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.