Top News
771 prikaza

SAD: Ukidaju internetsku neutralnost i slobodu

Backbone Campaign, Seattle, akcija za slobodni internet, ilustracija za dostupnost interneta
Backbone Campaign/ Flickr/ CC BY 2.0
Demokrati žestoko protiv, Donaldu Trumpu zbog "internetskog udara" prijeti pobuna u vlastitoj stranci

Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) izglasala je da se ukida internetska neutralnost. Glasanje je prošlo uz vrlo nelagodnih tri prema dva, piše Independent, a rezultat je odbacivanje regulatornih pravila internetskog prometa iz doba Baracka Obame, koja su osiguravala da pružatelji internetskih usluga svim legalnim sadržajima osiguravaju jednako slobodan promet.

S ovim glasanjem ISP-ovi više neće morati sav promet tretirati jednako, nego će ga moći selektirati prema sadržaju. Dvoje članova komisije iz Demokratske stranke glasalo je protiv ukidanja pravila, troje članova iz Republikanske stranke glasalo je za ukidanje. Skoro istog trenutka nakon glasanja mnoštvo zastupnika u predstavničkim tijelima SAD-a i organizacija za građanska prava najavilo je žestoku borbu za obaranje ovakve odluke i preko sudova i preko Kongresa.

Svijet interneta, ilustracija Nije Dan Brown Tehno Ovih 14 ljudi kontrolira internet pomoću sedam ključeva

Glavni državni tužitelj države New York Eric Schneiderman odluku je nazvao "ilegalnom". Državni senator iz Kalifornije Scott Wiener najavio je da će Kalifornija uvesti svoje vlastite pravilnike kojim će ova država nastaviti inzistirati na internetskoj neutralnosti. Optužbe na račun ovakve odluke skoro da su najteže moguće i po svoj prilici i na ovom primjeru, po tko zna koji put, američki predsjednik Donald Trump doživjet će još jedan težak politički udarac.

Predsjednik Trump zato što je prijedlog u FCC podnio član komisije kojega je imenovao baš Trump, Ajit Pai. FCC, zahvaljujući republikanskoj većini od tri prema dva, njegov je prijedlog podržao, što veći dio američke javnosti sada osuđuje kao konačno ukidanje internetske slobode. Žestoko protivljenje demokrata po ovom pitanju jamči da će, između svih ostalih mjesta, ovakva odluka bez sumnje doći na red i u Kongresu, zbog upitne i zakonitosti, možda i ustavnosti.

A u Kongresu je raspoloženje takvo da je ovakvom odlukom ogorčen i jedan manji dio republikanaca, što bi skupa s demokratima, kako se sada čini, moglo biti sasvim dovoljno za obaranje odluke FCC-a. Drugim riječima, Donald Trump bi pretrpio politički poraz u svom jurišu na slobodan i neutralan internet.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.