Tehno
1974 prikaza

Kako su web stranice izgledale prije 20 godina

Yahoo 1990-ih
Youtube
Ponekad je dobro vratiti se u prošlost, kako bismo se podsjetili koliko smo daleko dogurali, a to možemo vidjeti i na primjeru web dizajna

Ako se «vratite» 20 godina unatrag, biste li mogli prepoznati neke od popularnih websiteova na koje danas često svraćate? U protekla dva desetljeća neki su se toliko izmijenili da sa svojim počecima nemaju gotovo nikakve sličnosti, dok su drugi gotovo identični ili barem podsjećaju na svoje prethodnike. Najpregledavaniji webovi postali su punoljetni, prate trendove i daju informacije o svemu što čovjeka zanima.   

Samo dva tjedna nakon što je Steve Jobes ponovno sjeo u fotelju prvog čovjeka Applea, 1997. godine, na njihovim stranicama mogli ste među prvima naručiti najnoviji Mac OS 8, a danas se tamo nudi najnoviji Appleov sat.

Weather Chanell, bez ozbira na vrijeme, i dalje je «broj 1» što se tiče informacija o vremenu u cijelom svijetu.

Gotovo na pragu «punoljetnosti» svoj prvotni izgled je Amazonu odlučio zamijeniti tek prošloga listopada. Naime, tada se nakon 17 godina ovaj web za kupovinu riješio svoje bočne navigacije.

Znate li što se uopće prvo moglo kupiti oniline? Veliki feforoni, gljive i sir. Ponuda je to s kojom je u osvajanje kupaca u virtualnom svijetu krenula Pizza Hut još 1994. godine.

Google iz 1998. godine | Author: Wikipedia Wikipedia

Google se nije puno promijenio od 1996. godine kada je pokrenut kao znanstveni projekt studenata Larrya Pagea i Sergeya Brina sa Sveučilišta Stanford. Do danas je izrastao u jedan od najmoćnijih pretraživača interneta.

CNN.com pokrenut je kao eksperiment pod nazivom CNN interaktiv u ljeto 1995. godine. U osvajanje čitatelja na internetu krenuli su tada s jednom od svojih velikih priča, o suđenju za ubojstvo O.J. Simpsona.

Yahoo je započeo iste godine kao i Pizza Hut, 1994. kao Jerryev i Davidov vodič kroz World Wide Web, odnosno popis websiteova organiziranih prema kategorijama koje je sastavila dvojica studenata sa Stanforda Jerry Yang i David Flio.

Microsoft.com nešto je stariji site. Pokrenut je 1993. godine, a samo godinu dana kasnije usvojio je «zvjezdanu kartu» motiva i bivši slogan tvrtke «Gdje biste danas željeli ići?»

AOL- u je 1990-ih web bio alternativa za dnevne informacije. No, također, oni su bili jedni od prvih koji su imali stranicu na Internetu.

Najveća internet «tržnica» na kojoj se sve može prodati i kupiti je eBay. Iako stranica danas izgleda nešto drugačije, posao s kojim je startao nije se bitno promijenio. I dalje se ovdje kupuje i prodaje, od igle do lokomotive.

Prije nego li je postao CNNMoney, postojala je CNNfn.com - stranica koja je sada «mrtva», iako je sadržaj ostao isti, a riječ je o vijestima iz svijeta biznisa i financija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.